Po návrate z dovolenky ich čakal nečakane vysoký účet za telefonovanie, posielanie krátkych správ a používanie dát, „vybielený“ bankový účet, vykradnutý dom alebo byt.

Aj takéto nepríjemnosti pokazili spomienky na príjemne strávenú dovolenku niektorým obyvateľom Slovenska. Úrad pre reguláciu elektronických komunikácií a poštových služieb (RÚ) v tejto súvislosti ponúka niekoľko základných odporúčaní, ako sa vyhnúť podobným nepríjemnostiam.

Už rok môžeme používať mobilné služby počas dovoleniek v krajinách EÚ a okrem nich aj v Islande, Lichtenštajnsku a Nórsku za cenu ako doma, t.j. bez príplatkov za roaming. Napriek tomu, že mobilný telefón počas dovolenky v zahraničí používali obvyklým spôsobom, tak niektorých obyvateľov Slovenska nepríjemne prekvapil nečakane vysoký účet za telefonovanie, posielanie krátkych správ. Na RÚ sa obrátil pán, ktorý strávil dovolenku v Egypte a následne ho doma čakal účet cca 200 eur za používanie dátových služieb. Nebol si vedomý toho, že by sa pripojil k internetu, ale následne zistil, že jeho mobilný telefón počas dovolenky automaticky sťahoval aktualizácie. Niektorých turistov prekvapil vysoký účet za telefonovanie napriek tomu, že trávili dovolenku v členskom štáte EÚ. Ako sa ukázalo pohybovali sa v blízkosti hraníc a ich mobilný telefón sa automaticky pripojil na sieť operátora z krajiny, kde regulácia neplatí.

Aby ste predišli podobným problémom, tak pred odchodom na dovolenku venujte pozornosť nastaveniu vášho mobilného telefónu. Dočasne zakážte automatickú aktualizáciu softvéru alebo si nastavte telefón tak, aby si vyžiadal pred aktualizáciou váš súhlas. Aktualizácie je najlepšie urobiť pred dovolenkou a následne až po návrate z dovolenky. V prípade, že sa budete pohybovať pri hraniciach EÚ/EHP s inými štátmi, tak si v navštívenej krajine nastavte manuálne sieť, aby sa váš mobil nechcene nepripojil na sieť operátora z krajiny, kde regulácia neplatí. Občania často v snahe ušetriť svoje mobilné dáta používajú  počas dovolenky WiFi siete napr. na plážach, v reštauráciách a hoteloch. Aby ste predišli odcudzeniu peňazí z bankového účtu, tak nikdy nepoužívajte nezabezpečené WiFi siete na bankové operácie. Niektorých občanov po návrate z dovolenky čakalo nepríjemné prekvapenie v podobe vykradnutého obydlia. Zbytočne preto neupozorňujte na to, že váš dom alebo byt je opustený. Zákon o poštových službách ukladá adresátovi používať funkčnú a označenú domovú listovú schránku. Signálom vašej dlhšej neprítomnosti je aj plná schránka. Pred odchodom na dovolenku zabezpečte, aby vám niekto počas vašej neprítomnosti pravidelne vyberal obsah poštovej schránky.

Značky: