Čo robiť, ak sa počítač reštartuje pri použití „Aktualizovať a vypnúť“

0

Otázka čitateľa: Na mojom počítači sa prejavuje zvláštny bug. Netuším, či sa týka len mňa, alebo ide o nejakú chybu Windows 10 všeobecne. Systém mám nastavený tak, že ma upozorňuje na prítomnosť nových aktualizácii, ale ja rozhodujem, kedy sa stiahnu a nainštalujú manuálnym kliknutím v Nastavení. Pri počítači trávim skoro celý deň, takže aktualizácie dám väčšinou inštalovať na konci dňa a následne kliknem na možnosť „Aktualizovať a vypnúť“, ktorá sa objaví v menu Štart. Pred nejakým časom som si všimol, že Windows sa mi pri kliknutí na toto tlačidlo začne reštartovať. Najprv som si myslel, že som len omylom klikol na „Aktualizovať a reštartovať“ ale keď sa to opakovalo viackrát, vedel som, že som klikol správne. Dokonca som aj vyskúšal kliknúť zámerne na „Aktualizovať a reštartovať“, aby som zistil, že položky nie sú len vymenené, napríklad z dôvodu zlého slovenského prekladu, ale nie. Obe počítač začnú aktualizovať a následne reštartovať. Je to otravné, pretože počítač vypínam, keď chcem ísť spať, takže zatiaľ to riešim tak, že čakám na dokončenie aktualizácie, reštart a následne vojdem do BIOSu, kde počítač vypnem tlačidlom na skrinke. Prejavuje sa tento bug len u mňa, alebo sa týka všetkých slovenských verzii Windows 10? Dá sa to nejako Microsoftu nahlásiť?

Toto správanie sa začalo na Windows 10 objavovať od verzie 20H1, teda od minuloročnej májovej aktualizácie a asi vás značne prekvapí, že nejde o chybu, ale o celkom zámerný stav.

Výrazne sa totiž zmenil mechanizmus, ako k procesu aktualizácie „pri vypnutí“ dochádza. V minulosti sa to dialo tak, že po kliknutí na „Aktualizovať a vypnúť“ sa začal počítač naozaj vypínať a zobrazila sa aj obrazovka, ktorá o tom informovala. V rámci nej ste videli, že systém začal inštalovať aktualizácie, ktoré nebolo možné nainštalovať počas behu systému, pričom obvykle v tomto procese došiel až na úroveň 30 %, kedy sa počítač vypol.

Keď ste počítač na druhý deň zapli, zvyšných 70 % procesu sa dokončilo pred nábehom systému, o čom vás takisto informovala úvodná obrazovka. Celý proces inštalácie je totožný, ako keď zvolíte možnosť „Reštartovať a vypnúť“, s tým rozdielom, že proces je prerušený v polovici tým, že počítač je vypnutý a čaká na vaše zapnutie.

To čo sa od verzie 20H1 zmenilo je, že Microsoft tento proces prestal deliť. Ak kliknete na možnosť „Aktualizovať a vypnúť“, systém sa začne reštartovať, najprv dokončí inštaláciu aktualizácii z 30 %, reštartuje sa, dokončí zostávajúcich 70 % a nabehne klasicky na Pracovnú plochu, alebo ak používate heslo pre vstup do účtu, tak na Prihlasovaciu obrazovku. Následne sa sám automaticky začne vypínať, tentokrát už plne aktualizovaný.

Microsoft tento spôsob vypínania zvolil z dôvodu, aby používateľov pri následnom spustení počítača nezdržoval proces dokončenia aktualizácií pred nábehom systému.

PROBLÉMY, KTORÉ TOTO SPRÁVANIE SPÔSOBUJE:

Aj keď zmena ktorú Microsoft v tomto procese vykonal má opodstatnenie, vyplýva z nej niekoľko nepríjemností, v rôznych špecifických situáciách.

Prvý problém je vizuálny. Či už používateľ klikne na možnosť „Aktualizovať a vypnúť“ alebo na „Aktualizovať a reštartovať“, v oboch prípadoch sa mu zobrazí ukončovacie obrazovka s nápisom „Reštartuje sa“, čo je pravdaže veľmi mätúce. Práve toto zmiatlo aj vás a inštinktívne čakáte do hardvérového reštartu, po ktorom počítač vypnete naozaj z BIOSu a zabránite mu v opätovnom nábehu systému.

Keby ste systém nechali nabehnúť, videli by ste, že by sa následne automaticky vypol sám, avšak takéto správanie nie je vhodné vo všetkých situáciách. Ak napríklad máte na svojom počítači spustené šifrovanie, či už formou Bitlockeru alebo iného riešenia tretej strany, pred prvotným nábehom systému musíte zadať dešifrovacie heslo, pretože obsah HDD/SSD nie je inak vôbec prístupný.

Ak ste boli zvyknutý, že po kliknutí na „Aktualizovať a vypnúť“ z miestnosti odídete, na druhý deň zostanete prekvapený z toho, že počítač bežal celú noc a čaká vás s obrazovkou pre zadanie hesla. Ak ho zadáte, systém nabehne a potom sa vám pred očami vypne, pretože z jeho pohľadu len dokončuje pôvodnú „vypínaco-aktualizačnú“ operáciu. Počítač tak musíte znovu zapnúť.

Podobný problém nastáva, ak je Windows len jedným zo systémov, ktorý na počítači prevádzkujete, a po reštarte sa spustí len boot manažér, či rovno nabehne Linux či iný operačný systém. Počítač tak zostane nevypnutý.

V takýchto špecifických prípadoch by bolo pravdaže dobré, aby používateľ aktivoval pôvodný režim „Aktualizácie a vypnutia“, avšak Microsoft to v súčasnosti nijako neumožňuje. Tento proces bol skrátka preprogramovaný, respektíve vypínací skript takto napísaný a nemožno s tým nič robiť.

Ak vám toto správanie nevyhovuje z dôvodu, že prevádzkujete jedno z týchto špecifických riešení, nezostáva vám nič iné, než po kliknutí na „Aktualizovať a vypnúť“ pri počítači chvíľku zostať a asistovať mu až do ozajstného vypnutia.

Značky:

O autorovi

Profesionálnej žurnalistike sa venujem od roku 2006. Zameriavam sa najmä na prehľadové a analytické články z prostredia hardvéru, výrobných procesov polovodičov, umelej inteligencie a ďalších technológií. Mojou doménou je takisto servis hardvéru aj softvéru.

Pridaj komentár