Podľa amerického ekologického servera Enviroliteracy.org až 70% starých zariadení končí na policiach či v skrini namiesto toho, aby sa správne zlikvidovali a recyklovali. Slovensko nie je výnimkou.

Zhromažďovanie nepoužívaných mobilných telefónov je v dnešnej dobe bežnou vecou. Po kúpe nového smartfónu asi už len málokto rieši starý. Postupne sa takýmto spôsobom vytvorí v nejednej domácnosti slušná zbierka starej elektroniky.

Ak sa rozhodnete nepotrebných kúskov zbaviť, poradíme vám, ako na to.

Mobilné telefóny totižto nie sú bežným komunálnym odpadom a určite nepatria do koša. Elektronické zariadenia obsahujú toxické látky, a to najmä ťažké kovy a ich zlúčeniny, preto by sa nikdy nemali vyhadzovať spolu s bežným odpadom. V opačnom prípade sa nám môžu vrátiť v neželanej podobe.

Na smetisku môže takto vyhodený smartfón zapadnúť do veľkej kopy odpadu, kde ho po pár týždňoch pomaly rozdrvia buldozéry a smetiarske autá navážajúce nový odpad.  Z odhodeného zariadenia sa postupne začnú uvoľňovať toxické látky, napríklad nikel z batérií, ortuť z osvetľovacích trubíc pod displejom či brómové spomaľovače horenia. Uvoľnené toxíny môžu mimovoľne skonzumovať zvierací obyvatelia skládky. V ešte horšom prípade ťažké kovy preniknú a kontaminujú okolitú pôdu a spodnú vodu. Tú potom pijeme my, ako aj hospodárske zvieratá. Zároveň sa táto voda používa na zavlažovanie ovocia a zeleniny.

Len predvlani dodávatelia mobilných telefónov predali spolu 1,244 miliardy smartfónov. Na kilá je to spolu cez 120-tisíc ton zariadení, ktoré sa v rozmedzí od 18 mesiacov do šiestich rokov postupne premenia na elektronický odpad. V slovenských domácnostiach sa nachádza odhadom niekoľko desiatok miliónov odložených zariadení, čo vychádza na niekoľko tisíc ton elektronického odpadu.

Ekologická likvidácia vyradených mobilov je preto nesmierne dôležitá. Všetko, čo musíte urobiť, je zaniesť ich na zberné miesto alebo späť do predajne. O ostatné sa postarajú za vás –  odborne ich recyklujú a telefón sa vráti naspäť do výroby v užitočnej forme ako druhotná surovina.

Tie ďalej využívajú nielen výrobcovia elektronických zariadení, ale napríklad aj šperkári. V mobiloch a elektronike sa totiž využívajú aj drahé kovy. Firma Japonca Nozomu Yamanaku, ktorá juhozápadne od Tokia spracúva vyradené mobily a elektroniku, ročne vyťaží  200 až  300 kilogramov zlatých ingotov, čo je zhruba produkcia malej zlatej bane.

Na Slovensku staré mobily pravidelne zbiera od roku 2005 napríklad spoločnosť Orange.

Za každý prinesený telefón pritom prispeje vybranej neziskovej organizácii. Od roku 2013 Orange zaevidoval 238 515 vrátených kusov, vďaka čomu následne podporil 15 neziskových organizácií celkovou sumou viac než 160-tisíc eur.

 

Značky: