Keď sa v súčasnosti povie meno Samsung, drvivej väčšine ľudí sa na prvý pohľad vybavia smartfóny, televízory, slúchadlá, tablety a biela technika.

Nie je to však tak dávno, čo sa spoločnosť Samsung pokúsila presadiť na trhu s tlačiarňami. Tlačiarne Samsung môžete vidieť aj dnes, hoci juhokórejský gigant ich už vôbec nevyrába. Tušíte však, čo stálo za úpadkom spoločnosti Samsung na trhu s tlačiarňami?

Tlačiareň SamsungZdroj: hp.com

Ešte v roku 2016 bola spoločnosť Samsung piatym najväčším predajcom tlačiarní na svete. Háčik však spočíval v tom, že piate miesto na svete znamenalo len 4 % podiel na celkovom trhu, pričom suverénna spoločnosť HP, teda Hewlett-Packard, už mala 36 % podiel. A keďže táto spoločnosť už dlho určovala trendy v oblasti tlačiarní, bolo jasné, že Samsungu prakticky nemožno konkurovať.

Navyše už v roku 2016 trh s tlačiarňami čelil veľkému útlmu v dôsledku raketového nárastu popularity smartfónov, počítačov a tabletov, čo znamenalo rozmach digitalizácie. V dôsledku toho tvorba fyzických dokumentov zrazu začala strácať časť svojho významu, pretože ich nahradili elektronické dokumenty.

Práve tento smer sa spoločnosti Samsung zapáčil natoľko, že začala intenzívne rokovať so spoločnosťou HP o odkúpení jej divízie tlačiarní a v septembri 2016 spoločnosť HP oficiálne oznámila, že k dohode skutočne dôjde. Pre zaujímavosť, kúpa mala v tom čase spoločnosti HP zabezpečiť stovky odborníkov na tlačiarne Samsung aj viac ako 6 500 patentov, ktoré jej mali pomôcť v raste.

A o viac ako rok neskôr – konkrétne 8. novembra 2017 – bola akvizícia v hodnote 1,05 miliardy dolárov dokončená. Juhokórejský gigant tak mal zrazu dostatok peňazí, ktoré mohol investovať práve do smerovania mobilných telefónov, počítačov a tabletov, ktoré preň boli doteraz kľúčové. Čo však táto akvizícia znamenala pre majiteľov tlačiarní Samsung, pokiaľ ide o údržbu ich tlačiarní a ďalší nákup náplní do tlačiarní?

Čo s tonermi do tlačiarní Samsung?

Ako sme však spomenuli vyššie, s tlačiarňami Samsung sa možno stretnúť aj dnes, čo naznačuje, že ich výrobca predajom divízie nezlikvidoval. Koniec koncov, o to mu nešlo, ani spoločnosti HP. Kúpou divízie tlačiarní totiž HP de facto získalo množstvo nových zákazníkov, ktorým bude môcť predávať tonery do tlačiarne Samsung, aj keď už budú pochádzať z jeho dielne. Celú záležitosť potom vyriešil triviálne – jednoducho zmenil štýl balenia tonerov Samsung tak, aby vyzerali ako náplne do tlačiarní HP.

Výsledkom je, že tlačiarne Samsung sú stále použiteľné, pretože náplne sú pre ne stále dostupné, hoci pod „hlavičkou“ HP. V podstate však ide stále o tie isté originálne náplne, ktoré vyvinula spoločnosť Samsung pre svoje tlačiarne. Ak vám teda predajca tlačiarenských náplní odporučí náplň HP pre vašu Samsung tlačiareň, nemusíte sa obávať. Je to ten cartridge, ktorý potrebujete pre svoju atramentovú tlačiareň, ale netreba zabúdať ani na tonery, pre ktoré je určená laserová tlačiareň Samsung.

Tip: Ak vám zostane prázdny toner a neviete čo s ním, určite ho nevyhadzujte do koša. Odporúčame ho recyklovať, prípadne využiť inak, viac informácií sa dočítate v článku o tom, ako recyklovať tonery a cartridge.

Biela tlačiareň SamsungZdroj: hp.com

Namiesto opravy siahnite po novej tlačiarni

Hoci tlačiarne Samsung možno vďaka dostupným náplniam prevádzkovať bez problémov aj dnes, po ich poruche odporúčame vymeniť a zaobstarať si modernejšiu tlačiareň, než sa ich snažiť zachrániť opravou s neistým výsledkom. Z hardvérového hľadiska ide už o pomerne zastarané zariadenia, ktoré nespĺňajú dnešné štandardy z hľadiska podpory mobilných aplikácií, rýchlosti a podobne.

Vzhľadom na ich vek je samozrejme oprava tak trochu stávkou do lotérie, pretože náhradné diely nemusia byť ľahko dostupné, ani technici, ktorí sa vyznajú v tlačiarňach Samsung. Ak vám teda nepomôžu ani základné tipy na opravu tlačiarne, hľadajte radšej inde.

Ak vám ide o lacnú a bezproblémovú tlač, cenovo dostupná tlačiareň Canon PIXMA TS305 je ideálnou voľbou. Ide o atramentovú tlačiareň s cenovkou nad 40 €, ktorá sa môže pochváliť kvalitnými tlačovými výstupmi aj podporou bezdrôtovej tlače prostredníctvom WiFi alebo mobilnej aplikácie. Za málo peňazí tu teda dostanete naozaj veľa muziky.

Ak je vaším každodenným chlebom len tlač textových dokumentov bez grafov a obrázkov, laserová tlačiareň Xerox Phaser 3020Bi je pre vás úplne ideálna. Hoci dokáže tlačiť len čiernobielo a vzhľadom na svoj typ je vhodná naozaj len pre tlač textových dokumentov, ponúka veľkú rýchlosť a podporuje aj bezdrôtovú tlač prostredníctvom WiFi.

 Ak hľadáte čo najuniverzálnejšie zariadenie, ktoré dokáže nielen tlačiť dokumenty a fotografie, ale napríklad aj skenovať a kopírovať, je pre vás ideálna tlačiareň HP Deskjet 2720e. Podpora mobilných aplikácií je už len čerešničkou na torte.

Článok vznikol v spolupráci so spoločnosťou tonerpartner.sk.