Niektoré veci je lepšie vidieť v súvislostiach.

Mať zoznam úloh a rôznych nápadov, termínov a poznámok len tak pod sebou, vám asi veľmi nepridá na lepšom vnímaní súvislostí. Na veľké projekty alebo plány, dovolenku, pracovnú poradu, zadelenie úloh, nápady na zlepšenie pracovného prostredia, skrátka čohokoľvek, je lepšie použiť myšlienkovú mapu. Práve tomu sa venujeme v tomto článku.

Myšlienková mapa je grafické znázornenie vašich nápadov s jasným previazaním na súvislosti. Práve rozvetvovanie je niečo, čo nemusíte držať v hlave, ale vidíte ho priamo nakreslené. V častých prípadoch je na mieste otázka, či máte v hlave vizualizované rozvetvenie jednotlivo súvisiacich úloh. Vďaka takémuto diagramu získate prehľad o štruktúre vašich myšlienok. Na výber bývajú rôzne geometrické obrazce, na základe ktorých si vytvoríte hierarchickú štruktúru. Všetko toto môžete doplniť o vaše obrázky, súbory, bloky textu alebo rôzne ikony. Aj na základe nich budete mať prehľad, o aký typ myšlienkového procesu ide.

„Myšlienková mapa? Toto je trochu iný spôsob ukladania vašich nápadov. Už žiadne zoznamy v odrážkach.“

MindMup

Online nástroj, ktorý môžete použiť vo webovom prehliadači. Všetky vaše mapy sa budú ukladať na Google Drive. Na mapách môže spolupracovať viacero používateľov. Vďaka previazanosti na službu Google je možné využiť automatické ukladanie. To ale neodporúčame v prípade, že na mape pracuje viacero používateľov. Ocenili sme export do viacerých formátov, a to iných služieb myšlienkových máp alebo napríklad PDF či prezentácie PowerPoint. Súbory a obrázky sa dajú pridávať zo služby Google. Na obe akcie bude treba spraviť samostatné povolenie pre MindMup.

V aplikácii funguje pravé tlačidlo myši. To uľahčuje pridávanie ďalších uzlov a štruktúr. Meniť sa dá ich formát, farba čiary alebo písma vo vnútri nového uzla. Pridávanie nových uzlov v podštruktúre vyžaduje istý cvik, keďže treba pridať najprv hlavný uzol. Je to trochu nelogické, ale na ovládanie si rýchlo zvyknete. Našťastie, funguje metóda Drag&Drop. Grafické spracovanie a možnosti tejto služby sú skromnejšie.

Cena: zadarmo/2,99 € mesačne

Link: www.mindmup.com

XMind: ZEN

Program pre Windows, macOS a Linux ponúka príjemné prostredie na to, ako tvoriť myšlienkové mapy. Tu je dosť poznať, že ide o štandardný program na počítači a ovláda sa lepšie, ako niektoré webové nástroje. Kto sa chystá tvoriť mapy častejšie, odporúčame práve klasický program a jeho použitie na počítači. Na výber je zobrazenie mapy a osnovy. Rozsiahle mapy sa lepšie zobrazia ako osnova, pretože ponúknu prehľad na hlavné body. Najmä, ak sa vám mapa rozrastie a rozťahá do veľkého priestoru a viacerých úrovní.

Sprehľadnenie umožnia tzv. označovače. Je tu niekoľko kategórií ako napríklad priorita, emotikony, zástavka, šípky, ľudia atď. V aktuálnom uzle, tu označovanom ako Topic, sa dá použiť vždy len jeden obrázok z kategórie. Slúžia aj na triedenie, a tak nemáte možnosť pridať všetkých sedem ikon priority, ale iba jednu. To platí aj pre nálepky čo sú grafické ikony. Tu je celkom nelogické, že jeden diagram Topic alebo Subtopic môže mať len jednu ikonu. Do mapy sa dajú pridávať obrázky aj externé súbory.

Mapy sa dajú exportovať do obrazových a kancelárskych formátov. Výhoda pre tých, čo potrebujú zdieľať mapu s inými alebo ju priložiť napríklad ako obrázok v prezentácii. Program sa dobre používa, hoci má nejaké limity, mnohým môžu byť prospešné. Nedovolia vám totiž mapu prepchať množstvom ikon a obrazcov až sa v nich sami nevyznáte.

Šablóny v programe XMind: ZEN

Cena: 4,99 € mesačne pre desktop a smartfón

Link: www.xmind.net

Coogle

Toto je webovo orientovaná služba. Vo verzii zadarmo máte k dispozícii tri súkromné mapy, ktoré môžete vytvoriť. Ostatné už budú viditeľné verejne. Vhodné vtedy, ak potrebujete zdieľať nejaké nápady. Aplikácia, kde sa oplatí poznať klávesové skratky a tzv. Markup language. Tučné písmo vytvoríte tak, že pred a za názov dáte dve hviezdičky. Po opustení editačnej bubliny sa písmo zmení na tučné. Takto podobne funguje editácia ostatných položiek. Nie je tu žiadna grafika v podobe ikon, no vlastné obrázky sa dajú pridávať.

Šialenosť? Kdeže, len tretina myšlienkovej mapy

Mapa sa skôr podobá na nejaké chápadlá alebo vetvu stromu. Vo verzii zadarmo máte možnosť upraviť farby spojení medzi uzlami, v platenej verzii sa dá meniť aj vizuálna forma uzlov. Graficky je síce aplikácia strohejšia, ale o to lepšie zvládnutá na spôsob ovládania. Služba je napojená na Google Drive. Nemusíte si robiť starosti s ukladaním. Export je možný do PDF formátu, ako PNG obrázok alebo dokonca vo formáte Microsoft Visio.

Cena: zadarmo/4,90 € mesačne

Link: coggle.it

MindManager 2019

Toto je program pre profesionálov. Je to špička v oblasti myšlienkových máp, a to už niekoľko rokov po sebe. Program, ktorý môžete použiť na počítači a mapu umiestniť do cloudu výrobcu a dokončiť inde, aj len vo webovom prehliadači. S funkciami takmer 1 : 1.

MindManager sa integruje do kancelárskych programov balíka Microsoft Office. Z Wordu tak môžete odosielať celé odseky, vety alebo vybraný text či iné dáta jedným tlačidlom. Údaje sa pošlú do aktuálne otvorenej mapy v MindManageri a zaradia do nového uzla, ktorý máte aktuálne označený, prípadne do prvého. Je tu skutočne veľa užitočných možností, ako napríklad vkladanie značiek prípadne udalostí.

Šablóny v MindManager 2019 zamerané na manažment

Všetko funguje s napojením na Outlook. Nielen, že vytvárate mapu, ale zároveň s ňou môžete mať kontrolu nad projektom a vecami, ktoré sú naviazané na termíny. V mape sa dajú spravovať míľniky, evidovať časový pokrok, zobrazovať Ganttov diagram atď. Vlastne pre mnohých z vás bude myšlienková mapa k aktuálnemu projektu to prvé, čo ráno zapnú. Stane sa totiž centrom diania. Emailové správy odoslané z Microsoft Outlook môžete následne synchronizovať. Zmenilo sa vlákno správy? Stačí vykonať jeho synchronizáciu a zmeny sa premietnu do importovanej správy v mape.

Program má veľkú zásobu šablón, rôznych diagramov a možnosti formátovania. To sme tu nijak špeciálne nerozoberali. Mapy môžete „premaľovať“ na nepoznanie, možností je skoro tak veľa, akoby ste pracovali v kresliacom programe. No a komu by to bolo málo, môže tu počítať aj vzorce, importovať excelovské tabuľky a robiť výpočty priamo tu. Stojí dosť veľa, ale nároční používatelia dostanú za svoje peniaze maximum.

Cena: 419 €

Link: www.mindjet.com

FreeMind

Vynikajúci program na myšlienkové mapy. Nám sa páčilo to, že je to klasika pre Windows a nepotrebujete webový prehliadač. Nie všetky internetové aplikácie dosahujú kvalít klasických programov. V niektorých funkciách sa podobá na platený program MindManager 2019. Nedosahuje ale jeho celkových možností. Tu sme ocenili najmä nástrojový panel vybavený grafickými značkami. A fakt, že ich môžete ľubovoľne pridávať k popisom v jednotlivých uzloch. Nedajú sa ale upravovať. Sú to klasické ikony bez vektorových kriviek. Zmena mierky ich bude deformovať. Pridávanie uzlov v rámci štruktúry mapy spravíte tlačidlom na hlavnom paneli. V nich sa dajú meniť fonty presne podľa vašich predstáv. Uzly môžete kopírovať, výhodné je ale použiť napríklad kopírovanie formátu. FreeMind pôsobí vzhľadom ako Microsoft Office 2003. Ľahko sa v ňom vyznáte a zorientujete.

Do mapy sa dajú pridávať hypertextové odkazy aj odkazy na obrázky alebo ich priamo vkladať. Stanú sa tak súčasťou mapy bez ohľadu na to, čo potom s obrázkom v pôvodnom umiestnení na disku spravíte. Importovanie platí aj pre bežné súbory. Mapa sa dá exportovať do veľkého počtu formátov. Napríklad SVG, HTML, PDF atď. Možnosť vytvoriť zašifrovanú mapu tiež nebude na zahodenie.

Cena: zadarmo

Link: freemind.sourceforge.net

Verdikt

MindMup je služba napojená na Google Drive. Získate tým bezpečnosť a všetko na jednom mieste. Teda, ak používate cloudový disk od Googlu. Rozhranie je síce trochu fádne, ale je v ňom všetko potrebné.

XMind: ZEN je klasický program, vhodný vtedy, ak žiadate klasické ovládanie a chcete tvoriť mapy na vašom počítači. Ideálne aj vtedy, keď ich tvoríte viac. Je tu dostatok možností exportu, netreba sa obávať kompatibility. Vaše mapy uvidia aj ostatní, či už ako obrázky alebo im ich pošlete v niektorom kancelárskom formáte.

Coogle je veľmi ľahko použiteľná služba priamo v prehliadači. Neponúka však žiadne extra grafické prepracovanosti. Zameriava sa na efektívnu tvorbu väzieb udalostí a nápadov, ktoré na mape vytvoríte. Vďaka farebnému odlíšeniu spojovacích čiar môžete mať predstavu o type väzby. Použiteľná dobre aj zadarmo, rozšírené funkcie sú za poplatok. Napríklad viac tvarov pre uzly, štýly čiar, zarovnanie atď.

MindManager 2019 je TOP program. Určite nie je zadarmo, ale je to nástroj, ktorý vám môže výrazne pomôcť mať pod palcom aj tie najzložitejšie projekty a mapy. Množstvo nástrojov integruje priamo k sebe a je prepojený na kancelárske programy. A s ním nezačínate od nuly, je tu dostatok šablón, ktoré vás navedú. Bonusom je dizajnom rovnako prepracovaná aplikácia na webe.

FreeMind je zadarmo. Má všetko potrebné pre tých, čo s mapami začínajú pracovať a chcú vyskúšať „počítačové“ riešenie. Nám sa program páčil svojimi možnosťami importu rôznych súborov do mapy. Tiež aj spôsobom, akým sa s ním pracuje.

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.