Internetový prehliadač patrí medzi najpoužívanejšie programy na našom počítači.

Z toho vyplýva, že to bude najväčší žrút energie ako aj výkonu. Microsoft Edge je prehliadač, ktorý nahradil doteraz tzv. LegacyEdge, ten pôvodný s príchodom prvej verzie Windows 10. Teraz je tu nový Edge na jadre Chromium, ktorý ste mohli používať už dlhšie vo forme samostatnej inštalácie zo stránok Microsoftu.

Využíva možnosť uspať neaktívne karty, no možno ste si toho zatiaľ nevšimli. V štandardnom nastavení je táto funkcia nastavená na dve hodiny. A ešte jeden detail, potrebujete verziu Edge minimálne 87.0.649.0. V čase písania tohto článku je dostupná verzia 90 a inštaluje sa automaticky, možno ju už máte.

To, či máte k dispozícii technológiu uspatia kariet, zistíte jednoducho. V nastaveniach prehliadača je položka Systém a sekcia Uložiť zdroje. Na pohľad zvláštny či nepresný preklad, no možno to výrobca myslel inak. Čakali by sme skôr názov Ušetriť zdroje. V každom prípade je tu funkcia, ktorá neaktívne karty uspí a obmedzí využívanie RAM a CPU.

Teda všetky karty, ktoré neboli po vami definovanú dobu dané do popredia. Inak povedané, tie, na ktoré ste neklikli a nezobrazili si ich obsah. Môžete si dať aj kratší časový interval a stiahnuť ho až na 5 minút.

Medián využitia RAM na základe hodnotenia z cca 13 000 zariadení. Zdroj: Microsoft

Priemerné využitie CPU na základe hodnotenia z cca 13 000 zariadení. Zdroj: Microsoft

Sám Microsoft uvádza generické prípady, koľko systémových prostriedkov by sa dalo ušetriť. No zároveň dodáva, že bude závisieť na vašej hardvérovej výbave. Funkciu si môžete vyskúšať sami a rozhodnete sa, či je pre vás prínosom. Stránky ako také majú množstvo multimediálneho a naskriptovaného obsahu.

To má ale dopad na procesor, čo je celkom prirodzené. Nemusíte kartu zatvárať, po uplynutí vami definovanej doby neaktivity sa zobrazí uško karty v sivej farbe. Toto charakterizuje minimalizovanie aktivít stránky na pozadí. Mohlo by sa ale stať, že vám prestanú chodiť notifikácie z niektorých služieb.

Výrobca aplikoval heuristické algoritmy na to, aby sám poznal, ktoré stránky má takto uspať a ktoré nie. Komu by sa funkcia páčila, no na niektorých weboch spôsobovala problémy, má možnosť tieto weby zaradiť do zoznamu, ktoré nikdy nebudú uspaté.

Chrome od Googlu ani Brave, hoci majú jadro Chromium, nemajú takúto funkciu implementovanú. Ako sme uvádzali v tomto článku, Chromium je open-source projekt. Vy si ho môžete stiahnuť tiež a programovať si funkcie podľa seba a vytvoriť si tak vlastnú verziu prehliadača. Aj preto majú prehliadače jedno jadro, no vo funkciách sa odlišujú a neznamená to, že vo výsledku budú identické.

Rovnako je to aj s operačným systémom Android, ktorý je takisto dostupný, no keď sa pozrieť na jednotlivé smartfóny, nemajú rovnaké možnosti. Výrobcovia si ich upravia podľa seba a môžete tak urobiť aj vy. Na rozšírenie a používanie medzi ľuďmi ale budete musieť podpísať dohodu s Googlom o používanie Google Play.

sleeping tabs edge

Prečítajte si aj:

Ako správne nabíjať telefón či smartfón?

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.