Okrem toho, že je to prvok v periodickej tabuľke prvkov s atómovým číslom 24.

Projekt Chromium zastrešuje Google a naďalej si ho vyvíja. Z neho sú vlastne odvodené prehliadač Chrome a operačný systém Chrome OS (označovaný aj ako Chromium OS).

Prečo sa všetky prehliadače webových stránok podobajú na seba ako vajce vajcu? Práve preto, že všetky využívajú jednotný základ a tým je open-source kód Chromium. Aj vy si ho môžete stiahnuť a naprogramovať si vlastný prehliadač.

Aj Opera využíva Chromium, rovnako aj prehliadač Vivaldi. Tiež aj Microsoft Edge a napriek tomu je podstatne rýchlejší ako Google Chrome. To, že budú mať prehliadače jedno jadro, neznamená, že budú na vlas rovnaké. To ste si už asi všimli.

Chrome aj Chromium v zásade znamenajú to isté, ak berieme do úvahy slovný preklad z anglického jazyka. Avšak ak sa povie Chromium, znamená to práve zdrojový kód, Chrome už je výsledok.

Projekt sa vyvíjal ako veľmi minimalistický a na vtedajšie časy boli prehliadač veľmi rýchly, postupne však nabaľoval nové funkcie a optimalizácia systémových zdrojov nebola najlepšia. Aj preto Chrome trochu stráca, minimálne v dĺžke, ktorú potrebuje na svoje spustenie.

Prehliadače sa neustále vyvíjajú a napriek tomu, že majú jedno hlavné jadro, sú v nich rozdiely. Ak z napríklad z nejakej zotrvačnosti používate Google Chrome, môžete vyskúšať aj iné prehliadače. Odporúčame napríklad Brave, ktorý vás nesleduje toľko ako Chrome.

Prečítajte si aj:

Chrome zavádza čitateľský zoznam

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.