Mobilné služby Google, alebo GMS, sa nachádzajú takmer v každom zariadení so systémom Android.

Slovo “takmer sme použili zámerne, pretože existujú aj určité výnimky, ktoré síce systém Android majú nainštalovaný, ale Mobilné služby Google nie sú ich súčasťou. Drvivá väčšina zariadení so systémom Android, ktoré sa v súčasnosti nachádzajú na trhu, Mobilné služby Google práve naopak využíva. 

Ako funguje Android?

V skratke si to zhrnieme. Android je open-source, čiže ide o softvér s otvoreným zdrojovým kódom, čo znamená, že zdrojový kód je verejne dostupný a modifikovateľný.

Aj keď toto tvrdenie je pravdivé, drvivá väčšina dnešných Android zariadení v skutočnosti nepoužíva čistý a otvorený Android, pretože nad všetkým “vládnu” Mobilné služby Google (GMS).

Open-source kódom systému Android je Android Open Source Project (AOSP). Potom sú tu Mobilné služby Google, ktoré fungujú nad AOSP a poskytuje väčšinu funkcií, ktoré používatelia očakávajú od moderného systému Android.

Práve pri týchto dvoch súvisiacich skupinách AOSP a GMS je zásadný rozdiel, ktorý spočíva v tom, že GMS nie sú open-source. Namiesto toho ich Google bezplatne licencuje výrobcom. Samozrejme neposkytne ich úplne všetkým, ale starostlivo si ich vyberá.

T-Mobile G1Zdroj: AndroidPolice
T-Mobile G1 a Android 1.0

Čo sú to Mobilné služby Google?

Ide o balík aplikácií a API (aplikačných programových rozhraní) nainštalovaných na úrovni systému. To znamená, že sú integrované do operačného systému. API je rozhranie, prostredníctvom ktorého môžu dve aplikácie navzájom komunikovať a vymieňať si údaje. Rozhrania API sú skratky pre vývojárov aplikácií na prístup k funkciám na úrovni zariadenia.

Samotný operačný systém Android už obsahuje množstvo rozhraní API. Aplikácie jednoducho musia s API spolupracovať, aby mali prístup k zariadeniu alebo komunikovali so systémom.

Mobilné služby Google rozširujú túto základnú funkcionalitu o hĺbkovú systémovú integráciu, ktorá okrem iného zahŕňa prístup k zabudovaným senzorom, prístup k platobným službám, a ku cloudu.

GMS pomáhajú vývojárom integrovať služby Google do ich aplikácií.

Mobilné služby Google považujeme potrebné aj preto, že poskytujú plnohodnotný prístup k množstvu aplikácií, ktoré pravdepodobne používate denne. Medzi najpoužívanejšie určite patria Obchod Play, Google vyhľadávanie, Mapy Google, Gmail, Chrome alebo YouTube.

Aj v prípade, že žiadnu z týchto aplikácii nepoužívate, je vysoko pravdepodobné, že GMS ste použili pri aktivácii Android zariadenia. Po prihlásení do svojho účtu prostredníctvom mailu ste získali prístup k automatickej synchronizácii kontaktov, kalendára, nastavení alebo hesiel.

Zdroj: AndroidPolice

Aké výhody prinášajú Mobilné služby Google?

Z pohľadu bezpečnosti sú Mobilné služby Google užitočné aj preto, že umožňujú používateľom prijímať menšie (aj čiastočné) aktualizácie softvéru, ako aj štandardné bezpečnostné záplaty. Od roku 2019 projekt Mainline umožňuje spoločnosti Google poskytovať aktualizácie funkcií a zabezpečenia prostredníctvom Obchodu Play. Okrem funkcií, ktoré sú viditeľné a prospešné pre používateľov, existuje aj balík funkcií, ktorý využijú iba vývojári aplikácií.

V neposlednom rade sa o bezpečnosť stará aj služba Google Play Protect, ktorá skenuje nainštalované aplikácie na pozadí a upozorní vás, ak predstavujú bezpečnostné riziko.

V druhej časti „Čo sú to Mobilné služby Google?“ sa pozrieme napríklad aj na to, či GMS sú súčasťou všetkých smartfónov so systémom Android.

Zdroj: AndroidAuthority

Prečítajte si aj:

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.