Nová verzia nie je zatiaľ dostupná na stiahnutie.

Aj keď by sa mohlo zdať, že Android 12 je konečne tu, nie je tomu celkom tak. Podľa príspevku Davea Burka, viceprezidenta pre inžinierstvo, na Android Developers Blog je Android 12 už dostupný v AOSP. Inak povedané, zdrojový kód pre Android 12 sa presúva do Android Open Source Project (AOSP), čo nás posúva o krok bližšie k finálnemu vydaniu Androidu 12.

Z blogového príspevku sa dozvedáme, že finálna aktualizácia začne prichádzať na smartfóny Google Pixel „v najbližších týždňoch“ a neskôr bude dostupná aj pre zariadenia ďalších výrobcov. Medzi prvými sa objavia smartfóny značiek Samsung, Oppo, OnePlus, Realme, Tecno, Xiaomi a Vivo, ale aktuálne nie sú známe presné informácie o tom, kedy by sa tak malo stať.

Okrem toho, že sme sa dozvedeli, že zdrojový kód Androidu 12 dorazil do AOSP, Burke odhalil aj niekoľko zaujímavých informácií o beta programe. Z jeho slov sa dozvedáme, že beta verzie testovalo viac ako 225 000 používateľov, ktorí zo svojich smartfónov poslali takmer 50 000 hlásení o problémoch, ktoré spoločnosti Google pomohli zlepšiť kvalitu vydania.

Android 12Zdroj: AndroidAuthority

Pri pohľade na počet zariadení ktoré boli do beta programu zaradené, sa súčasne dozvedáme, že Android 12 beta je najsťahovanejšou beta verziou v histórii spoločnosti Google.

O novinkách, ktoré čoskoro dorazia do Android zariadení sme informovali už dávnejšie. Google však zverejnil ešte zopár zmien, ktoré boli oznámené iba pred pár hodinami na blogu spoločnosti.

Z výraznejších vizuálnych zmien spomenieme napríklad úplne nový widget batérie pre rôzne zariadenia vrátane telefónu, inteligentných hodiniek a slúchadiel. Vyskakovacie okno prístupu k polohe je tiež detailnejšie a zobrazuje prehľad rozdielov medzi možnosťami „Presné“ a „Približné„, pričom stále ponúka tri rôzne možnosti nastavenia.

Android 12 widgetsZdroj: Phandroid

Najdôležitejšie funkcie systému Android 12

  • Material You – Android 12 zavádza nový dizajnový jazyk, ktorý pomôže vytvárať personalizovanejšie a krajšie aplikácie.
  • Prepracovaný dizajn widgetov – Zmenami prešli aj widgety, aby boli užitočnejšie, krajšie a prehľadnejšie. Súčasťou sú nové interaktívne ovládacie prvky, responzívne rozloženie pre akékoľvek zariadenie s dynamickými farbami na vytvorenie personalizovaného a konzistentného vzhľadu.
  • Aktualizácie používateľského rozhrania oznámení – Oznámenia sú modernejšie a užitočnejšie. Android 12 tiež dopĺňa vlastné oznámenia štandardnými dostupnými možnosťami, aby boli konzistentné so všetkými ostatnými oznámeniami.
  • Rýchlejší a efektívnejší výkon systému – CPU je základnými systémovými službami zaťažené o 22 % menej. Znížené je aj využívanie veľkých jadier o 15 %. Zlepšené sú aj časy spúšťania aplikácií a optimalizované vstupy a výstupy pre rýchlejšie načítanie aplikácií. Pri databázových dotazoch CursorWindow pre veľké okná je zlepšenie až 49-násobné.
  • Rýchlejšie strojové učenie – Android 12 pomôže naplno využiť akcelerátory ML a prostredníctvom rozhrania API neurónových sietí získať vždy najlepší možný výkon.
  • Informačný panel ochrany osobných údajov – Nový informačný panel v Nastaveniach poskytuje používateľom lepší prehľad o tom, kedy aplikácia pristupuje k údajom z mikrofónu, kamery a polohy.
  • Prepínače pre mikrofón a kameru – Na podporovaných zariadeniach môžu používatelia vďaka novým prepínačom v rýchlych nastaveniach ľahko a okamžite zakázať prístup aplikácie k mikrofónu a kamere.
  • Vkladanie bohatého obsahu – Nové zjednotené rozhranie API umožňuje prijímať bohatý obsah do používateľského rozhrania z ľubovoľného zdroja: schránky, klávesnice alebo ťahaním myšou.
  • Android 12 pre hry – Pomocou rozhrania API pre herné režimy je možné reagovať na výber výkonnostného profilu hráčov pre konkrétnu hru. Funkcia Play as you download umožní načítanie herných prostriedkov na pozadí počas inštalácie, čím sa hráči rýchlejšie dostanú do hry.

Veľa indícii naznačovalo, že uvedenie Androidu 12 bude už 4. októbra, avšak nestalo sa tak. Dúfame, že čakanie na oficiálne uvedenie novej verzie OS Android už nebude dlho trvať. 

Zdroj: Phandroid

Prečítajte si aj:

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.