Pred desiatimi rokmi sme mohli počúvať zahraničné podcasty, objavovali sa aj slovenské vysielania, no išlo o sporadickú činnosť.

Keby sme pokračovali ďalej do histórie, zistili by sme, že priekopníkom v podcastoch bol Apple. To boli časy, keď používatelia iPhonov a iPodov (rovnako aj iPadov) mohli počúvať audionahrávky z rôznych relácií alebo vysielaní. Bolo to pohodlné, vyšiel nový diel a iTunes ho v odoberaných serveroch zobrazil a po pripojení vám ho preniesol do iPodu.

Teraz je ale situácia iná a posledné tri roky zažívajú podcasty explóziu. Doslova každý chce a môže vysielať. Jednoduchšie to majú rozhlasové a televízne stanice. Tie majú obsah hotový a jediné, čo je treba, aby vám ho posunuli vo forme audionahrávky na niektorú ako sa vraví „z podcastových platforiem“.

Aj náš magazín má podcast, volá sa Dotyk a rozhodne vám ho odporúčame. Všetky diely nájdete tu.

Máte možnosť posúvať prehrávanú pozíciu, nastaviť rýchlejšie prehrávanie a tiež vysielanie na iné zariadenieZdroj: Google Podcasty
Máte možnosť posúvať prehrávanú pozíciu, nastaviť rýchlejšie prehrávanie a tiež vysielanie na iné zariadenie

Podcasty na smartfóne

V čom je podcast špeciálny a prečo je okolo toho toľko rozruchu? V prvom rade sú tu rozdiely, ktoré si môžete všimnúť aj pri audioknihách. Stále je to MP3 súbor alebo audiosúbor v nejakom formáte. Tak o čo ide? Podcast je niečo ako odoberanie noviniek alebo sledovanie zoznamu odberov na YouTube.

Predstavte si to na vysielaní verejnoprávneho rozhlasu, napríklad podcast Sobotné dialógy. Reláciu si môžete vypočuť na FM rádiu, prípade na webe cez počítač a internetový prehliadač. Treba si ju ale vypočuť v čase, keď sa vysiela, na webe je prípadne ešte archív (až po určitom čase). Podcastová aplikácia vám novú časť ukáže automaticky, keď ju vydavateľ do systému aplikácie nahrá. Je na vás, kedy si ju vypočujete. Podcasty sa dajú stiahnuť automaticky na Wi-Fi alebo manuálne. Takto budete môcť počúvať podcasty po ceste do práce alebo doma pri upratovaní aj vtedy, keď sa práve nevysiela, ale máte nevypočuté časti.

Takto vyzerajú Google Podcasty vo webovom prehliadačiZdroj: Google
Takto vyzerajú Google Podcasty vo webovom prehliadači

Rozdiel oproti bežným MP3 súborom či audiu poznáte pri používaní aplikácie. Obrovská výhoda je v tom, že každá jedna časť bude zapamätaná ohľadom pozície prehrávania. Máte chuť na náš podcast Dotyk, ale nestihnete si vypočuť celú, niekedy až 40-minútovú časť? Nevadí, zastavte ju podľa potreby. Chcete si vypočuť reláciu z vysielaní Na telo alebo Na hrane? Pokojne to urobte. Keď sa vrátite k nášmu podcastu a konkrétnej časti, budete pokračovať presne tam, kde ste skončili. Toto je na tom to najlepšie. Nemusíte si nič pamätať, dá sa preskakovať medzi reláciami podľa nálady a potrieb. Vždy sa bude ukladať prehrávaná pozícia.

V aplikácii si môžete zvýšiť rýchlosť prehrávania. Dnes už podporujú zrýchlenie zvuku s úpravou frekvencie mnohé prehrávače hudby, podcastové aplikácie bez výnimky. Znamená to, že rozhovor bude prebiehať rýchlejšie, ale bez „šmolkovských hlasov“. Rozhodne to odporúčame na politikov, budú sa dať o niečo lepšie počúvať. Rýchlosť 1,5 je základ, no zažili sme relácie, kde sa nám 2-násobné zrýchlenie zdalo prirodzené. Prispôsobíte si to sami.

Tento typ zrýchlenia podporuje aj prehrávač hudby v smartfónoch Samsung, tiež aj prehrávač Muzio Player pre Android, ktorý odporúčame a dávame vám ho ako tip. Napríklad na počúvanie audiokníh. Keď totiž MP3 súbory necháte v aplikácii identifikovať ako audioknihy, bude si pre každú, na rozdiel od bežného adresára s hudbou, pamätať jej poslednú pozíciu. Rovnako tak si môžete čítanie kníh jemne zrýchliť.

Zobrazenie odporúčaných podcastov na základe našich odberov v aplikácii Spotify pre WindowsZdroj: Spotify
Zobrazenie odporúčaných podcastov na základe našich odberov v aplikácii Spotify pre Windows

Kto všetko vysiela

Sčasti sme už načrtli, kto všetko vysiela, ale na výber je toho viac. Objem vysielania v anglickom jazyku je ešte oveľa väčší. Na výber sú však desiatky českých a slovenských vysielaní. Ide o slovenské a české denníky, televízne stanice a ich rozhlasové bloky. Najjednoduchšie je dať si do vyhľadávača vo vašej aplikácii názov relácie alebo média a dostanete adekvátne výsledky. Nakoniec zistíte, že podcasty sú niečo také ako TV a Netflix či HBO Max. Nie všetko, čo je v televízii sa vysiela ako audiostopa, napr. seriálovú stopu tu mať nebudete.

Na čo je to dobré

Možno ste už o podcastoch počuli, no zatiaľ v tom nevidíte nejaký význam. Je to asi ako s audioknihami. Neznamená to, že teraz všetko budete počúvať. Niekedy si kúpite knihu v papierovej či elektronickej textovej forme, inú si zase radi vypočujete. Takto je to aj s podcastmi. Ten správny scenár použitia si nájdete sami.

Nemusíte čítať web a dozviete sa všetko podstatné. Pesničky sa vám niekedy zunujú a nie je to skrátka ono. Obsahu je dosť, viac než dosť a každý deň máte čo počúvať. Skráti sa vám cesta do práce alebo z práce a môže to pre vás byť oživenie istých stereotypov. Je to veľmi dobrá vec, ako sa niečo dozvedieť, nepozerať pritom na displej mobilu, ani kvôli tomu sedieť doma „pri rozhlase“ a stačí len počúvať. Doma a v práci si stiahnete nové epizódy do smartfónu a potom už nemíňate dáta. Upozorňujeme na to, že podcasty sú náročné a na hodinovú reláciu spotrebujete aj viac ako 100 MB.

Nedajte sa pomýliť tým, že to nie je video. Stiahnuté epizódy si môžete nechať odstraňovať automaticky po 24 hodinách alebo ich odstránite sami. Dajte si pozor na čistiace funkcie niektorých smartfónov. Ukladanie podcastov totiž zaberie viac miesta.

Sú to síce audiostopy, no aj tie majú svoju veľkosť, najmä vtedy, ak sú v dobrej kvalite. Aplikácia na čistenie úložiska nájde v prípade Google Podcasty položku Google a dáta v nej ponúkne na odstránenie. Sú tam ale medzi inými dátami aj vaše stiahnuté podcasty. Preto je lepšie túto položku nečistiť.

Google Podcasty v androidovom smartfóne. Zobrazené sú nové epizódy z odoberaných zdrojov. Zelený krúžok znamená, že epizóda je off-line a dá sa počúvať v mobile bez potreby sťahovať dáta z internetu Zdroj: Google Podcasty
Google Podcasty v androidovom smartfóne. Zobrazené sú nové epizódy z odoberaných zdrojov. Zelený krúžok znamená, že epizóda je off-line a dá sa počúvať v mobile bez potreby sťahovať dáta z internetu

Cez čo počúvať

Aplikácií je dostatok. Máte možnosť počúvať cez Spotify, Apple Podcasty, Google Podcasty, Podbean a ďalšie. Vydavatelia obsahu dávajú nové časti spravidla na všetky platformy. No občas sa môže stať, že niektoré z menších podcastov sú len na Spotify, na Googli nie. Ide o niektoré špecifiká, na ktoré môžete naraziť.

Nastavenia, ktoré z podcastov sa budú automaticky sťahovať v prípade nových epizódZdroj: Google Podcasty
Nastavenia, ktoré z podcastov sa budú automaticky sťahovať v prípade nových epizód

Niekedy sa epizóda zle nahrá a nejde prehrať, ani stiahnuť. Toto sa tiež občas stane, nič nie je dokonalé. Na počúvanie netreba vždy telefón. Dá sa to aj cez počítač. Google Podcasty fungujú na adrese podcasts.google.com v prehliadači, Spotify rovnako na webe alebo cez ich aplikáciu pre Windows alebo macOS.

Automatické prehrávanie je určené na to, aby po skončení jednej epizódy pokračovala ďalšia v poradí, napríklad zo zoznamu ďalších stiahnutých epizódZdroj: Google Podcasty
Automatické prehrávanie je určené na to, aby po skončení jednej epizódy pokračovala ďalšia v poradí, napríklad zo zoznamu ďalších stiahnutých epizód

Prečítajte si aj:

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.