Aplikácie od štátu sme v minulosti poznali hlavne cez portál Slovensko.sk.

A otvorene povedané, často to bola hrôza. Ak teda vynecháme to, že na prístup bolo treba špeciálnu čítačku občianskych preukazov s čipom, ďalej zariadenie s portom USB-A a mať nainštalovanú kopu aktuálnych certifikátov, aj potom bola pravdepodobnosť, že konkrétnu službu naozaj elektronicky úspešne využijete, veľmi nízka.

Postupom času sa samotná použiteľnosť elektronických služieb zlepšovala a keďže za využitie služieb štátu v elektronickej podobe je poplatok polovičný, ľudia to začali využívať. Stále je to však ešte dosť ďaleko od toho, ako by sme si to vo finále predstavovali.

Medzi štátnymi aplikáciami veľmi výrazne vyčnievala v minulosti tá najpoužívanejšia, GreenPass na overenie OTP statusu. Táto aplikácia (aj spolu s OverPass) fungovala naozaj dobre, dala sa použiť v rámci celého sveta. Úspešne sme s ňou preukazovali náš status napríklad aj v Dubaji. Evidentne bola táto aplikácia riadená inak ako ostatné služby štátu. Je to logické – na rozdiel od ostatných, táto nemohla čakať na svoju použiteľnosť roky. Tento príklad dobre demonštruje to, že keď sa chce a musí, tak to ide.

To však evidentne neplatí pre iné služby, ako je už spomenutý portál Slovensko.sk, mobilné ID, modernizáciu Ústredného portálu verejnej správy a pod. Tu zatiaľ nie je vidno natoľko pružné a rýchle zavádzanie požadovaných zmien a takpovediac skôr starodávne riadenie.

Aktuálne pribudol spôsob ako sa k službám štátu prihlásiť pomocou mobilného telefónu – tzv. Slovensko v mobile. V skutočnosti sa však len prihlasujete do portálu Slovensko.sk pomocou mobilu, nie je to o tom, že by ste mali nejakú responzívnu aplikáciu Slovensko v mobile, ako si to mnohí predstavujú. Ak sa chcete dostať napr. k službe Stratil som pas v zahraničí – musíte mať dva mobily, jeden na prihlásenie a druhý na realizáciu danej služby na portáli Slovensko.sk. Ideálna kombinácia je potom notebook + mobilný telefón ale to nie je celkom bežný prípad na dovolenke, aj keď je to oveľa častejšie ako v minulosti.

V súčasnosti sa vývoj aplikácií pre štát realizuje v spoločnosti Slovensko.it. Firma sa nachádza v Košiciach, v súčasnosti tu pracuje okolo 100 ľudí a vieme, že by radi prijali ďalších IT špecialistov. Možnosti na to majú. Košice ako sídlo tejto vývojárskej firmy boli pritom vybrané zámerne, v dobe vzniku tu bolo dosť voľných IT špecialistov a ich úroveň je stále veľmi vysoká. IT Valley Košice je dnes veľkým vývojárskym centrom a o špecialistov tu prebieha celkom boj. Štátna akciová spoločnosť má samozrejme čo robiť, aby získala v tejto konkurencii tých najlepších.  

Do budúcna sa napr. zvažuje aj overenie totožnosti pomocou NFC čipu integrovaného v budúcich občianskych preukazoch. Bolo by to najjednoduchšie. Situáciu budeme naďalej sledovať.

Zdroje: vlastné

Prečítajte si tiež

Značky: