Majitelia vozidiel to určite poznajú. Keď je auto nové, máte 4 roky na to, aby ste absolvovali STK. Potom sa táto kontrola opakuje každé dva roky.

Ak nezabudnite na STK, pokuty za jej nevykonanie vôbec nie sú malé, aj keď sa dajú znížiť tým, že túto kontrolu veľmi rýchlo absolvujete a pokutu zaplatíte. A všetci asi chceme, aby na našich cestách jazdili vozidlá, ktoré majú svoj stav v poriadku.

Online objednávanie

My sme s našim redakčným vozidlom absolvovali STK v Bratislave nedávno a vybrali sme si na to spoločnosť TÜV SÜD (www.tuv.sk). V rámci Bratislavy sa táto stanica STK nachádza pri obchodnom centre Bory Mall. Prístup k tejto stanici je dôsledne vyznačený, nemôžete zablúdiť. Objednávanie na kontrolu technického stavu vozidla a emisnú kontrolu je elektronické, nikam nevoláte a termín si sami vyberiete podľa vašich preferencií. Kontroly sa realizujú od 7:30 do 18 hodiny každý pracovný deň.

Potom, ako si vyberiete čas a dátum, dostávate pred naplánovaným termínom mailom aj SMS upozornenia. Ak sa na stránke www.tuv.sk s vozidlom zaregistrujete, príde vám upozornenie aj tesne pred blížiacim sa koncom platnosti kontroly. To je výhodné, za dva roky totiž môžete na túto povinnosť zabudnúť a dopravný inšpektorát vás na toto sám neupozorní.

Zdroj: TOUCHIT.sk
V čakárni máte k dispozícii kávu, vodu a Wi-Fi

Dve kontroly v jednom

Počas STK absolvujete dve kontroly – technický stav vozidla (TK) a emisná kontrola (EK). Každá z kontrol stojí v prevádzke TÜV SÜD na Bory Mall 45 eur, dokopy teda zaplatíte 90 eur.

Po tom, ako prídete na daný termín do STK, predložíte technický preukaz od vozidla (stačí malý) a zaplatíte poplatok. Následne sa môžete rozhodnúť, či chcete byť účastníkom pri kontrole a všetko sledovať, alebo si budete medzitým robiť vaše veci. V útulnej čakárni je k dispozícii Wi-Fi, je tu aj káva a voda, všimli sme si aj detský kútik a magazíny na čítanie. Naša kontrola trvala o niečo dlhšie ako je štandard, dohodli sme sa totiž na natáčaní videa z celého procesu. Tak vzniklo video, kde si môžete všetko detailne pozrieť.

Základná kontrola vozidla

Začína sa kontrolou vozidla, či sedia údaje o motore s tým, čo máte v technickom preukaze, prezrie sa stav hadíc k motoru, zisťuje sa možný únik tekutín, netesnosti, uchytenie akumulátora a stav nasávania vzduchu. Následne sa kontroluje stav veka palivovej nádrže a ŠPZ. Pri dieselových motoroch sa pritom vykonáva kontrola riadiacej jednotky pred vykonaním emisnej kontroly.

Emisná kontrola

Ako vidíte aj na našom videu, EK znamená zasadenie meracej sondy od dymomera do výfuku vozidla a následne boli realizované tri merania.

Dymomer pri meraní EKZdroj: TOUCHIT.sk
Dymomer pri meraní EK

Boli to tri zošliapnutia plynu až na obmedzovač. Meria sa pritom dymivosť, čas dosiahnutia maximálnych otáčok a rozptyl nameraných hodnôt. Ak je všetko v poriadku, prešli ste cez EK a o tom sa vytlačí protokol.

Sonda vo výfuku vozidlaZdroj: TOUCHIT.sk
Sonda vo výfuku vozidla

Technická kontrola

TK začína s kontrolou svetiel – meria sa výška stretávacích svetiel a tiež nastavenie sklonu svetiel, ak je vozidlo takýmto systémom vybavené. Ďalej sa kontroluje funkcia smeroviek a svetla po zaradení spiatočky.

Meranie účinnosti bŕzdZdroj: TOUCHIT.sk
Meranie účinnosti bŕzd

Vozidlo ďalej pokračuje nad montážnu jamu a tu sa začína s kontrolou funkcie bŕzd a ich súmernosť. Meria sa jednak brzdiaci účinok pričom sa zisťuje aj sila, akú vyvíjate na brzdový pedál.

Auto na brzdiacej stoliciZdroj: TOUCHIT.sk
Auto na brzdiacej stolici

Osobitne sa kontroluje ručná brzda. Vo videu potom vidíte aj grafy ako prebieha meranie celého brzdiaceho procesu. Všetky namerané hodnoty sa odosielajú priamo do systému STK.

Namerané výsledky účinnosti bŕzdZdroj: TOUCHIT.sk
Namerané výsledky účinnosti bŕzd

Postupujeme ku kontrole funkcie riadenia pričom sa zisťuje reakcia predných kolies na zatočenie volantom. V rámci toho sa zisťuje aj stav tesnení pri kolesách a funkcia pruženia. To sa týka aj zadných kolies.

Na konci linky sa skontroluje ešte funkcia bezpečnostných pásov, dverí, okien, sedadiel a pod. Tiež sa zisťuje, či máte obuté správne pneumatiky a v akom sú stave. Zisťuje sa, či máte výstražný trojuholník a lekárnička.

Odovzdanie dokumentov o absolvovaní STK

Potom ako ste všetko absolvovali sa dostanete späť do kancelárie a dostanete protokoly o výsledku ako aj malé potvrdenie o absolvovaní STK, ktoré máte nosiť so sebou. Od 1.7. sa už nelepí na čelné sklo známka, ktorá by informovala o absolvovanej kontrole, táto prebieha teraz on-line podľa ŠPZ vozidla.

Takto môžete počkať v čakárniZdroj: TOUCHIT.sk
Takto môžete počkať v čakárni

Na záver ešte dostanete malý darček a môžete pokojne jazdiť.

Zdroje: vlastné

Prečítajte si tiež

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.