Od pondelka máme na Slovensku na covid mape prvé bordové okresy. Okres Bardejov prešiel na túto nebezpečnú farbu už dnes, 17.9. Pandemická situácia na Slovensku sa totiž rýchlo zhoršuje.

Bordová farba okresu na covidovej mape znamená už pomerne vážny zásah do bežného života ľudí. Teda hlavne tých, ktorí nemajú potvrdenie o kompletnou zaočkovaní, stále platné potvrdenie o prekonanej chorobe COVID-19 alebo aktuálny test. Len pripomíname, že ideálna cesta ako preukázať, že splňujete podmienky je práve aplikácia GreenPass, o ktorej sme veľmi podrobne písali.

Zdroj: Ministerstvo zdravotníctva

Ako je z covid mapy zrejmé, situácia sa na Slovensku zhoršila až v 31 okresoch. Zelené okresy sú už iba 4, Bratislava sa preklopí do žltej fary, 27 okresov bude v červenej farbe a 4 budú bordové. Najviac to pocítia obyvatelia Skalice, Krupiny, Rožňavy a Bardejova. Práve v týchto okresoch je zaočkovanosť pomerne nízka, v Bardejove sa pritom vykonával väčší počet hromadných akcií (svadby, oslavy).

Vyhliadky na ďalší mesiac a ďalej

Podľa odhadov Ministerstva zdravotníctva bude na Slovensku 3. vlna vrcholiť na konci septembra a na začiatku októbra, potom sa očakáva pokles. Už o 2 týždne by mal byť denný prírastok nakazených 1500 až 3000 ľudí, denné úmrtia môžu dosahovať 8 až 15 osôb. Počet hospitalizovaných ľudí bude dosahovať 500 až 750 ľudí. Nemocnice sa tak pravdepodobne budú musieť reprofilizovať tak, aby sa posilnili covidové oddelenia. To sa samozrejme môže odraziť na odložení plánovaných operácií.

Kľúčové parametre pre tretiu vlnu COVID-19

Čo to znamená byť v bordovej farbe?

Bordová farba už znamená 2. stupeň ohrozenia, čo je už vážne. Pre bordové okresy to znamená napr. to, že musia obnoviť hodiny pre seniorov, ako si to pamätáme z druhej vlny na Slovensku. Svadby, kary a oslavy môžu byť len pre zaočkovaných a to s obmedzením do 20 ľudí. Iná možnosť ich vykonania v bordových okresoch neexistuje. Rovnako však bordová farba znamená obmedzenie aj pre zaočkovaných, príkladom je nočný zákaz vychádzania od 21 hodiny až do 5 hodiny ráno. Dokonca pri prijatí výnimočného stavu ľudia z bordových okresov by nemohli vycestovať napr. na dovolenku do zahraničia.

V bordových okresoch bude teraz spolupracovať samospráva s regionálnymi hygienikmi a podľa ich upresnenia sa budú stanovovať otváracie hodiny, hromadné podujatia a tiež obmedzenia pohybu ľudí v danom okrese. Cieľom je vyhnúť sa nekontrolovateľnému šíreniu COVID-19. Pri vstupe na Slovensko sa má tiež zvýšiť kontrola karantény, pokiaľ sa danej osoby týka, rovnako ako registráciu na formulári e-Hranica.

Aktualizácia: Ako to vyzeralo v Bardejove?

Bardejovský okres už vstúpil do bordovej farby. Dôvodom je rýchle šírenie koronavírusu v regióne. Vláda SR tak na štvrtkovom rokovaní priamo na žiadosť regionálnych hygienikov zaradila okres Bardejov výnimočne už od piatka do bordovej farby. Minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský si prišiel pozrieť situáciu do regiónu, spolu s tímom rokoval aj na miestnom Regionálnom úrade verejného zdravotníctva.

Minister zdravotníctva v Bardejove

Od pondelka evidujú v regióne 150 pozitívne testovaných na ochorenie COVID-19, len za piatok zaznamenali do popoludnia viac ako 40 pozitívnych. Minister vyzval ľudí na očkovanie, ktoré ich ochráni pred vážnym priebehom ochorenia a požiadal ľudí o dôsledné dodržiavanie opatrení.

Regionálni hygienici realizujú v okrese dôsledné kontroly, ktoré ešte podľa slov regionálnej hygieničky zintenzívnia.

„Jedným z ohnísk, ktoré spôsobilo šírenie vírusu bola svadba. Kontrolujeme tiež prevádzky aj ľudí, ktorí prišli zo zahraničia. Kontroly ďalej zintenzívnime,“ povedala regionálna hygienička RÚVZ Bardejov Ivana Klobušovská.

Prečítajte si aj

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.