Aplikáciu GreenPass, ktorá zobrazuje QR kód digitálneho Covid preukazu sme už predstavili. Doteraz sme ju však používali najskôr pri prekračovaní hranice zo Slovenskom, od ďalšieho týždňa to už bude aj na Slovensku.

Zdroj: MZ
Vývoj pandemickej situácie na Slovensku

Pandemická situácia v našej krajine sa zhoršuje a to dokonca rýchlejšie ako pred rokom. Od ďalšieho týždňa je v červenej farbe 10 okresov a to znamená, že napr. vstup do reštaurácie je viazaný na to, že sa preukážete digitálnym COVID preukazom napr. cez aplikáciu GreenPass. V okrese Rožňava platí červená farba, teda 1. stupeň ohrozenia už od 9. septembra 2021, pandemická situácia je tu momentálne najhoršia, ale stabilizovaná. Väčšina Slovenska bude oranžová.

Zdroj: MZ
Aktuálny Covid automat na ďalší týždeň

Mapa v podstate odráža rozličnú zaočkovanosť Slovenska, problémom je rýchly nárast. Aktuálne patríme medzi krajiny, kde počet prípadov rastie najrýchlejšie na svete. Od pondelka sa skracuje povinná karanténa zo 14 na 10 dní.

Čo sa zmení v červených okresoch?

Pripomeňme, že prevádzky môžu fungovať v troch režimoch – vstup pre plne zaočkovaných, vstup pre OTP (zaočkovaní, testovaní, prekonaní) a režim základ. Najväčšie obmedzenie pocítia ľudia, ktorí nemajú žiadne potvrdenie. Konkrétne v červených okresoch budú platiť pre nezaočkovaných tieto pravidlá:

  • hromadné podujatia max. do 10 osôb
  • wellness, bazény a fitness úplne zakázaný
  • reštaurácia iba cez okienko
  • obchody v režime 1 zákazník na 15 m2
  • povinný respirátor FFP2 v interiéroch (nie napr. plátené rúško). Tento bod platí v červených okresoch pre všetkých ľudí

Skúsenosti z Nemecka

Na začiatku tohto týždňa sme boli na výstave v Mníchove a tu to funguje úplne normálne, aplikácia GreenPass plnohodnotne vyhovela. Väčšinou sa v Nemecku kontroluje len pohľadom na informácie uvedené pod QR kódom. Hlavne sa kontroluje to, či ide o druhú dávku (prvú v prípade jednodávkových vakcín). Výnimočne sa nám stalo, že by niekto kontroloval QR kód cez aplikáciu. Konečne sa ukázalo, na čo je v aplikácii GreenPass možnosť pripnúť QR kód na hlavnú obrazovku.

Preukazovať sa bolo treba všade – pri prihlasovaní do hotela, pri akejkoľvek návšteve reštauračného zariadenia hneď na vstupe do nej, pri vstupe na výstavu alebo ak ste chceli ísť do obchodu, kde sa predávajú iné veci ako základné potraviny. Nemci sú na to zvyknutí a spôsobuje to len menšie zdržanie. Ako človek, ktorý nevie preukázať zaočkovanie, môžete mať aktuálny test alebo potvrdenie o prekonaní choroby. Táto kontrola býva dlhšia, viac sa zaujímajú o to, čo za potvrdenie vlastne máte. Ak nemáte nič, do prevádzky nevojdete. Policajné zložky sú na každom kroku, všetko sa kontroluje a vyžaduje. Či to pomôže v boji s pandémiou je ťažko teraz povedať, dúfajme že áno.

Viac o aplikácii GreenPass

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.