Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Japonský denník Nikkei uverejnil na svojom portáli film, ktorý predstavuje fungovanie automatického riadenia a pokrokový systém aktívnej bezpečnosti nového modelu Lexus LS 500.

Film ukazuje, ako  funguje inovovaný mechanizmus predchádzania kolízií s chodcami, ktorý iniciuje brzdenie alebo vyhýbací manéver. Systém samočinne zabrzdí v prípade, že sa za vozidlom pri cúvaní vynorí chodec – toto je skvelé najmä kvôli malým deťom, ktoré často pobehujú okolo auta a vodič ich nemusí vidieť v spätnom zrkadle.  Vo filme tiež vidieť, akým spôsobom upozorňuje vodiča projekčný displej na čelnom skle na chodca na bočnej strane či na vozdilo vstupujúce do križovatky.

Fanúšikovia Lexusu sa tiež dozvedia, ako funguje systém Lexus CoDrive, ktorý dopĺňa základné funkcie aktívneho tempomatu a uľahčuje vodičovi jazdu na nerovných cestách a v dopravných zápchach. Presnejšie ide o funkcie asistenta pre udržanie jazdnej dráhy a asistenta zmeny jazdnej dráhy – tento manéver urobí systém automaticky po zapnutí smerovky spôsobom, ktorý vylučuje možnosť kolízie s inými vozidlami na ceste.

Systém automatického riadenia použitý v modeli Lexus LS 500 je podľa SAE (združenia automobilových inžinierov) klasifikovaný ako systém autonómnej jazdy druhého stupňa – najvyššieho, ktorý ešte stále vyžaduje monitorovanie zo strany vodiča. Výrobca sa však rozhodol použiť výraz ,,systém poloautonómnej jazdy”, aby predišiel nedorozumeniam, ktoré by azda mohli viesť k nepozornosti vodiča.

Okrem mechanizmou automatického riadenia je nová generácia vlajkovej limuzíny značky Lexus vybavená modernejším systémom aktívnej bezpečnosti Lexus Safety System + A, ktorý napomáha vodičovi v rozličných situáciach a umožňuje znížiť riziko kolízie alebo obmedziť jej následky.

Tento model si mali možnosť prezrieť návštevníci tohtoročného autosalónu v Bratislave a na slovenský trh sa dostane začiatkom budúceho roka.

Značky: