Robot ASUS Zenbo sa objavil na prezentácii šéfa firmy ASUS na tlačovej konferencii počas výstavy Computex ako hlavné prekvapenie.

Jonney Shih ho označil za inteligentného pomocníka pre každú domácnosť. Zenbo je priateľský robot určený na zábavu, pomoc pri rôznych domácich úlohách. Pohybuje sa sám a rozumie hovorenej reči. Dá sa teda s ním komunikovať podobne, ako so živým človekom.

ASUS Zenbo interacts with ASUS Chairman on stage for Computex press event_nowat

Zenbo je síce určený pre všetkých členov rodiny, ale špeciálne je vhodný pre seniorov, pričom sa dokáže postať o ich zdravie. Ako domáci pomocník tak hlasovo pripomenie napr. to, aby si senior zobral lieky alebo aby si objednal termín u lekára. Rovnako dbá na to, aby sa členovia rodiny dostatočne pohybovali a žili zdravým životným štýlom.

Zenbo sa stará aj o bezpečnosť domácnosti. Nebezpečné stavy ihneď oznamuje členom rodiny na ich smartfóny. Po odoslaní správy na telefón potom členovia rodiny môžu na diaľku ovládať pohyb robota tak, aby sa priblížil k miestu incidentu bližšie. Cez zabudovanú kameru sa tak môžu na konkrétne miesto pozrieť detailne a vyhodnotiť vzniknutú situáciu. Zenbo pomôže aj pri prekonávaní rozdielov medzi generáciami, dokáže komunikovať na sociálnych sieťach, dohodnúť nákupy, ale aj pripraviť video na prezentáciu na televízore.

ASUS Chairman Jonney Shih interacts on stage with ASUS Zenbo - Copy - Copy_nowat

Zenbo si obľúbia aj deti, môže ich zabávať, ale aj sa s nimi učiť. Pomáha pri logickom myslení, v zásobe má vždy nejakú hru. Jeho súčasťou je zabudovaný stereo hudobný systém, prehrá tak obľúbené pesničky a vie aj tancovať.

Je z neho dobrý rozprávkár, o deti sa postará počas dňa aj noci. Pri rozprávkach vie napodobňovať rôzne hlasy a na displeji zobrazovať ilustračné obrázky. Nový robot zvládne aj výučbové hry a interaktívne encyklopédie.

Okrem tohto že Zenbo sa kamaráti so seniormi a deťmi, postará sa aj o domáce práce. Skamaráti sa so zariadeniami inteligentnej domácnosti, ale aj tradičnými pomocníkmi v kuchyni a obývačke. Vie ovládať svetlá, televízor, klimatizáciu a pod.

Majitelia domov využijú tohto robota, aby si pozreli prichádzajúcu návštevu už pri dverách. Otvorí im len vtedy, keď s tým majiteľ domu súhlasí. Pomôže aj v kuchyni, vie čítať recepty a funguje ako hlasovo ovládaný časovač.

ASUSZenboCena_nowat

So zabudovanou kamerou a možnosťou pohybu po celom dome je z neho aj zručný fotograf pri rôznych udalostiach. Keď sú majitelia mimo domu, Zenbo sa postará o všetko podstatné. Ak treba, dokáže privolať aj políciu, cez smartfón sa môže majiteľ na diaľku pozrieť domov.

asus-zenbo_nowat

Zenbo podporuje aj používateľské aplikácie a prináša tak nové funkcie. Zenbo SDK je pre vývojárov zadarmo. Viac informácií nájdete na stránke zenbo.asus.com.

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.