Epidemiologická situácia sa na Slovensku stále mierne zlepšuje. S koronavírusom je v nemocnici 576 pacientov, z nich 68 na JIS a 83 na umelej pľúcnej ventilácii. Takéto sú opatrenia platné od pondelka.

 Od pondelka sú na tom okresy v treťom stupni varovania (bordová farba) a to je Myjava a Sobrance. V druhom stupni varovania (červená farba) sú okresy Banská Štiavnica, Bardejov, Brezno, Krupina, Kysucké Nové Mesto, Prešov, Revúca, Ružomberok, Sabinov, Skalica, Turčianske Teplice.

Najviac okresov je v prvom stupni ostražitosti (ružová farba) a sú to Bánovce nad Bebravou, Banská Bystrica, Bytča, Čadca, Detva, Dolný Kubín, Galanta, Gelnica,  Humenné, Ilava, Kežmarok, Komárno, Košice I – IV, Košice-okolie, Levice, Levoča, Lučenec, Malacky, Martin, Medzilaborce, Michalovce,  Námestovo, Nové Mesto nad Váhom, Pezinok, Piešťany, Poltár, Poprad, Považská Bystrica, Púchov, Rimavská Sobota, Senica, Snina, Spišská Nová Ves, Stará Ľubovňa, Stropkov, Svidník, Trebišov, Trenčín, Trnava, Tvrdošín, Veľký Krtíš, Vranov nad Topľou, Žilina, Zvolen.

V druhom stupni ostražitosti (oranžová farba), sú okresy Bratislava I – V, Dunajská Streda, Liptovský Mikuláš, Nitra, Nové Zámky, Partizánske, Prievidza, Rožňava, Šaľa, Senec, Žarnovica, Žiar nad Hronom, Zlaté Moravce. A máme aj dva okresy v prvom stupni ostražitosti (žltá farba) a sem sa dostali okresy Hlohovec a Topoľčany.

Základné opatrenia

Rúška namiesto respirátora môžete nosiť v interiéri v prvom a v druhom stupni ostražitosti. V ostatných okresoch je v interiéri povinný respirátor. Do wellness môžete ísť v okrese s ružovom (jedna osoba na 15 m2, najviac však 10 zákazníkov), oranžovom (maximálne 30% kapacity, najviac 500 zákazníkov) a žltom okrese (max. 50 % kapacity, najviac 500 zákazníkov). Pre interiérové služby akvaparkov platí podmienka očkovanie, prekonanie choroby alebo testovanie (najviac 72 hodinový PCR/LAMP test alebo najviac 24 hodinový AG test)

Na divadelné, hudobné a filmové predstavenia môžete ísť v červených okresoch (iba sediace publikum – max. 50 % kapacity, najviac 200 ľudí v exteriéri a 150 v interiéri), ružových (iba sediace publikum, max. 50 % kapacity, ale najviac 500 ľudí v exteriéri a 250 v interiéri). Tu platí konzumácia iba v exteriéri. V prípade oranžových okresov je to už na sedenie s max. 50 % kapacity, ale najviac 500 ľudí v exteriéri a 250 v interiéri, pre státie max. 50 osôb v interiéri alebo 100 osôb v exteriéri. Konzumácia je povolená aj v interiéri – max. 4 osoby alebo osoby zo spoločnej domácnosti pri jednom stole. Pre žlté okresy je to na sedenie v interiéri max. 50 % kapacity, ale najviac 250 ľudí, pre sedenie v exteriéri max 75 % kapacity, ale najviac 500 ľudí, pre státie max. 100 osôb v interiéri a 250 v exteriéri. Konzumácia v interiéri je pre max 6 osôb alebo osoby zo spoločnej domácnosti.

Ubytovanie v hoteloch a penziónoch je obmedzené takto. V bordových, červených a ružových okresoch je kapacita izieb max. 2 dospelé osoby alebo osoby, ktoré sú členmi jednej domácnosti. V oranžových a žltých okresoch nie je kapacita izieb obmedzená.

Reštaurácie a kaviarne v bordových, červených a ružových okresoch môžu podávať produkty na konzumáciu len na letných terasách, konzumácia jedla a nápojov len po sediačky a ak nekonzumujete musíte mať na sebe nasadené rúško/respirátor. Interiérové sedenie je povolené od oranžových okresov, obsadenie jedného stolu je tu najviac 4 osoby, alebo osoby z jednej domácnosti. V žltých okresoch je obsadenie jedného stolu najviac 6 osôb, alebo osoby z jednej domácnosti.

Fitness centrá v bordových a červených okresoch je 10 zákazníkov alebo 1 zákazník na 25 m2. V ružových je to 15 zákazníkov alebo 1 zákazník na 25 m2. V oranžových 20 zákazníkov alebo 1 zákazník na 15 m2. a v žltých je to 30 zákazníkov alebo 1 zákazník na 15 m2.

Galérie, múzeá a výstavy sú v bordových a červených okresoch povolené len na individuálne prehliadky. V ružových sú to hromadné prehliadky v skupinách najviac do 10 osôb, v oranžových do  15 osôb a v žltých do 30 osôb.

Svadobné hostiny, kary, oslavy, večierky a podobné podujatia v prevádzkach spoločného stravovania sú v bordových a červených okresoch zakázané. V ružových je to v interiéri do 25 osôb, v exteriér do 50 osôb. Tieto sa nemôžu sa uskutočniť v interiéri reštaurácií, keďže tie sú v ružových okresoch zatvorené. V oranžových okresoch je to v interiéri do 50 osôb, v exteriéri do 100 osôb. V žltých okresoch je to interiéri do 100 osôb, v exteriéri do 250 osôb

Pri vstupe na podujatie je potrebné mať negatívny výsledok RT-PCR/LAMP testu nie starší ako 72 hodín alebo AG test nie starší ako 24 hodín, respektíve doklad o prekonaní ochorenia (pred nie viac ako 180 dňami v okamihu vstupu) alebo očkovaní (14 dní po 2. dávke mRNA vakcíny, 4 týždne po 1. dávke vektorovej vakcíny), 14 dní po 1. dávke vakcíny ktoréhokoľvek typu, ak osoba prekonala za posledných 180 dní COVID-19.

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.