V novom akčnom pláne EÚ týkajúceho sa 5G sietí sa uvádza, že členské štáty by mali ukončiť aukcie na frekvenčné pásma 700 MHz do konca roku 2020, pokiaľ neexistujú opodstatnené dôvody na ich odloženie. V prípade odkladu ich vlády jednotlivých štátov musia uzavrieť najneskôr do polovice roku 2022.

Pásmo 700 MHz bolo doteraz pridelené v siedmich členských štátoch EÚ, vrátane Dánska, Francúzska, Fínska, Nemecka, Maďarska, Talianska a Švédska. Výnimočné okolnosti spôsobené epidémiou COVID-19 však prinútili niektoré krajiny v Európe odložiť aukcie 5G naplánované na prvú polovicu roku 2020 na neskôr.

Rakúsko, Francúzsko, Španielsko a Portugalsko oficiálne odložili aukcie spektra 5G v dôsledku epidémie COVID-19. Česká republika tiež oznámila odklad, dôvodom vraj nie je len samotná epidémia. V Maďarsku aukcia frekvencií 5G už prebehla. Uskutočnila sa totiž len jeden deň pred sprísnením reštrikcií týkajúcich sa slobody pohybu a činnosti.

Na Slovensku aukciu nezastavili

Podobne ako v Maďarsku, na Slovensku pandémia koronavírusu aukciu na frekvencie 5G zatiaľ neovplyvnila. Úrad pre reguláciu elektronických komunikácií a poštových služieb Slovenskej republiky stanovil, že operátori môžu ponuku do aukcie podať najneskôr 25. mája. Účastník výberového konania, ktorý v aukcii uspeje, bude môcť na základe výzvy začať tieto pásma využívať už od 1. júla 2020.

Regulátor v prospech zachovania pôvodného časové plánu argumentuje strategickým pokrývaním krajiny 5G sieťou. „Cieľom je zabezpečiť pokrytie významných dopravných koridorov, ktorých pokrytie je z hľadiska rozvoja 5G kľúčové, ako aj geografické pokrytie a pokrytie obyvateľstva Slovenskej republiky,“ uvádza vo svojej oficiálnej výzve.

(Ne)jednotná stratégia

V Rakúsku sieťový regulátor (TKK) na konci marca oznámil odklad aukcie na frekvencie 700 MHz, 2100 MHz a 1 500 MHz na neskorší dátum. Uskutočniť by sa však mala priebehu roku 2020 a nie v apríli, ako sa pôvodne predpokladalo. O jednotlivé frekvencie majú záujem traja sieťoví operátori – A1 Telekom Austria, Hutchison Drei Austria a Magenta Telecom.

Presné rozloženie dodávateľov 5G sietí zatiaľ nie je známe. Rakúsky premiér Sebastian Kurz na začiatku roka vyhlásil, že vláda bude postupovať v súlade so stratégiou Európskej únie, predbežne však z konkurzu nevyradí žiadnu firmu. „Chceme byť technologicky neutrálni a zároveň zaručovať maximálnu bezpečnosť. Úzko spolupracujeme s našimi európskymi partnermi a tiež s Európskou komisiou,“ vyhlásil v januári S. Kurz.

U našich južných susedov sa frekvenčné spektrum rozdelilo tesne pred zavedením prísnych opatrení v boji proti epidémií COVID-19. Na konci marca maďarské 5G frekvencie pripadli trom operátorom – Vodafone, Magyar Telekom and Telenor. Maďarský telekomunikačný regulátor NMHH získal predajom vysokorýchlostného 5G mobilného spektra 128,5 miliárd forintov (399,07 milióna dolárov).

Zoznam všetkých dodávateľov 5G infraštruktúry pre jednotlivých operátorov zatiaľ nie je známy. Minister zahraničných vecí Maďarska Péter Szijjártó v novembri 2019 v Šanghaji uviedol, že vláda vo svojich opatreniach zachová princíp technologickej neutrality.

Poľský mobilný operátor Play Communications v januári ohlásil plán spustiť komerčnú sieť 5G v meste Gdyňa. Projekt bol jeden z mnohých v rámci celonárodnej ambície transformovať Poľsko na jedného z digitálnych lídrov kontinentu. V kontexte celosvetovej epidémie COVID-19 však Úrad pre elektronickú komunikáciu nevylučuje krátkodobý odklad aukcie frekvenčných pásiem. Aukcia by sa oficiálne mala uskutočniť najskôr 15. mája 2020. Marcin Cichy, prezident Úradu pre elektronickú komunikáciu na začiatku apríla ubezpečil operátorov, že riziko prerušenia aukcie je zatiaľ nízke.

Siete 5G budú prínosom

Podľa čínskeho výrobcu technológií Huawei bude nástup sietí piatych generácie v Európe „takmer určite posunutý“. Podľa viceprezidenta Huawei Victora Zhanga však ich zavádzanie nikdy nebolo dôležitejšie, najmä z hľadiska bezpečnosti a zdravia. Veľké množstvo ľudí totiž v tomto momente pracuje z domu a spolieha sa pritom na telekomunikačné technológie, akými sú online videohovory. Stabilný prenos informácií je v tomto prípade kľúčový.

Musíme zabezpečiť, aby každý mohol pracovať, baviť sa a zdieľať informácie,“ hovorí Victor Zhang. 5G sieť nepredstavuje len akési technické „vylepšenie“. Prináša predovšetkým efektívnu odpoveď na súčasné zvýšené nároky obyvateľov a administratívy. Okrem ohromnej prenosovej rýchlosti, extrémne nízkej latencie (miera odozvy) a vysokej priepustnosti dát, výrazne prispeje výrazne prispejú k fungovaniu zdravotnej starostlivosti, diagnostiky, bezpečnostných procesov a komunikácie.

V súčasnosti sa za lídra vo vývoji a zavádzaní 5G infraštruktúry považuje spoločnosť Huawei. Spoločnosť má na konte už  91 komerčných zmlúv na výstavbu 5G sietí, z toho 47 z nich v Európe. Svojim zákazníkom tiež doručila vyše 600-tisíc základňových staníc Massive MIMO Active Antenna Units (AAUs). Na začiatku roka oznámil spoluprácu s Huawei aj britský premiér Boris Johnson. Spoločnosť by v Spojenom kráľovstve mala vybudovať a prevádzkovať až 35 percent 5G sietí.

TÉMA: Strach z mobilných 5G sietí a realita

Značky: