Tohtoročná novinka v podobe modelu Kratos S3 je rozhodne niečo, čo vás zaujme.

Na pohľad štandardná dvojica satelitov s basovým reproduktorom hrá lepšie ako by sme očakávali. Navzdory tomu, že ide o zostavu 2.1, je veľmi kompaktná. Satelity aj basový reproduktor sú vyhotovené z drevového substrátu, podobne ako mnohé iné reproduktory v tejto cenovej triede.

Satelity jemne nasmerované nahor vytvárajú vynikajúce stereo. Rozhodne si ich treba správne otočiť, odmenou bude kvalitný zvuk. Ak máte na zvukovom systéme možnosť zapnúť aspoň virtualizáciu zvuku, získate priestorový zvuk na filmy. Nie vždy sa ale hodí. Niekedy sme rozšírenie Dolby Audio museli vypnúť. Efekt priestorového zvuku bol značne prehnaný.

Komplet sa zapája na zadnom paneli basového reproduktora. Káble pri dotyku blízko konektorov chytajú príliš veľkú interferenciu. Pri manipulácii s nimi budete počuť chrčanie. Našťastie, s káblami po inštalácii nie je treba hýbať.

Ovládanie hlasitosti je na jednom zo satelitov, tu je aj výstup na slúchadlá. Intenzita nízkych tónov sa nastavuje na subwooferi. Neustále sme ju mali na maximum a pri danom stave by sme si želali, aby bol potenciometer nastavený len do trištvrte svojej polohy.

Faktom potom je, že basy budú vhodne dopĺňať celkový zvuk. Milovníci basov musia zvyšok doladiť cez ekvalizér alebo nastavenia softvéru Sound BlasterX Acoustic Engine Lite. Dá sa používať bezplatne, no treba sa zaregistrovať. Email príde podľa výrobcu do hodiny, my sme museli čakať dlhšie.

Po zvukovej stránke nemáme výhrady. V satelitoch sú použité 2,75″ meniče a subwoofer má 5,25″ menič. Zvuk je dostatočne výrazný v oblasti stredných a vysokých tónov.

Tým, že nemáte možnosť zvýšiť basy na vyššiu úroveň, dostávate pomerne vyladený zvuk aj po tejto stránke. Ak to teda s hlasitosťou nepreháňate. Tam je reprodukcia tónov citeľne menej dynamická. Väčšinou sme ale ešte trochu basov pridávali, to už ale softvérovo.

Pri nižších hlasitostiach je zvuk menej výrazný a výšky a nízke tóny ustupujú. Aj napriek menším výhradám sa nám táto súprava páčila ako univerzálne ozvučenie. Určite ho odporúčame každému, kto chce za málo peňazí výborný zvuk. Vďaka vynikajúco podanému stereu si ho najviac vychutnáte pri hrách a filmoch.

Hodnotenie:

+ jasné stredy a výšky, kvalita stereo zvuku, vhodný aj na priestorový zvuk
– nízka úroveň maximálneho nastavenia basov

Cena: 89,99 EUR
Zapožičal: Creative

Verdikt

Creative BlasterX Kratos S3 sú vydarené reproduktory, ktoré zahrajú vynikajúce stereo. Posilnenie cez basový reproduktor mohlo byť silnejšie. Využitie je univerzálne, ale pri hrách a filmoch umocníte zážitok. Stačí satelity dobre umiestniť.

Prehľad parametrov a hodnotenia:

Označenie reproduktora / Technické parametreCreative Kratos S3
Typ2.1
Frekvenčný rozsah [Hz]60 ÷ 20 000
Výkon RMS [W]49
Aux ináno
Bluetoothnie
Výstup na slúchadlááno
NFCnie
Ovládaniehlasitosť, basy
VyhotovenieMDF, plat
Hodnotenie
Kvalita zvuku5/5
Výbava2/5
Pomer cena / výkon4/5
Obchodné informácie
Cena [EUR s DPH]89,99

Tento článok vyšiel aj v tlačenom decembrovom vydaní TOUCHIT č. 10/2016, preto sa niektoré skutočnosti uvedené v článku, môžu odlišovať oproti aktuálnemu dátumu publikovania.

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.