Tento model ponúka „veľa muziky za málo peňazí“.

Presne taký je mikrofón LIVE! MIC M3, ktorý toho dokáže skutočne veľa. Je určený na streamovanie, zaznamenávanie hovoreného slova, živé prenosy, podcasty, konferenčné hovory, dokonca aj na každodenné konverzácie prostredníctvom videokonferencií. Po konštrukčnej stránke ide o pomerne kompaktný mikrofón, ktorého telo je tvorené prevažne z plastu, čiže je veľmi ľahký a prenosný.

Mikrofón, po pripojení k PC alebo Macu cez micro USB, je pripravený na okamžité použitie. Obsahuje všetky potrebné ovládacie prvky na reguláciu hlasitosti slúchadlového výstupu, tlačidlo stlmenia s indikáciou stavu, ako aj tlačidlo na zmenu polarity (smerovej charakteristiky).

LIVE! MIC M3Zdroj: Samuel Hindy/TOUCHIT
LIVE! MIC M3 – tlačidlo stlmenia (dole) a regulácia slúchadlového výstupu (hore)

Pripravenosť na okamžité použitie prezrádza aj konštrukcia a prichytenie pop filtra. Filter s kovovou mriežkou je základný a k telu mikrofónu sa prichytáva iba magnetmi, čiže na aktívne domáce nahrávanie hudby by sme tento typ neodporúčali. Avšak pre začínajúcich hudobníkov môže aj tento mikrofón od Creative predstavovať cenovo dostupnú alternatívu, ako si zaznamenať prvé hudobné pokusy v štúdiovej kvalite (24 bitov / 96 kHz). Pokiaľ by ste chceli tento mikrofón používať aj na nahrávanie spevu, odporúčame dokúpiť kvalitnejší pop filter.

Mriežka mikrofónu je kovová, čiže kapsula je veľmi dobre chránená. Jej polaritu je možné meniť kruhovým ovládačom na zadnej strane mikrofónu, pričom ovládanie hlasitosti slúchadlového výstupu sa nachádza na prednej strane nad tlačidlom stlmenia hlasitosti.

LIVE! MIC M3Zdroj: Samuel Hindy/TOUCHIT
LIVE! MIC M3 – prepínač polarity

Tieto možnosti používateľom umožňujú nahrávanie jedenej alebo viacerých osôb, okamžité stlmenie a priame monitorovanie nahrávaného slova. Vďaka priamemu odposluchu používatelia vedia predchádzať neželaným ruchom, ktoré by sa mohli dostať do zvukovej nahrávky alebo streamu.

Ako sme spomínali vyššie, mikrofón je určený predovšetkým k hovorenému slovu. Je ho možné používať v dvoch režimoch. Disponuje kardioidnou alebo všesmerovou charakteristikou, ktorá v prvom prípade umožňujú nahrávať jednu osobu z jednej strany, v druhom prípade aj viaceré osoby zo všetkých smerov.

Pri stlmení mikrofónu je o tom používateľ informovaný LED diódou. Pozitívne hodnotíme aj ťažkú základňu, ktorá umožní mikrofón stabilne umiestniť kdekoľvek na stole. Je ju možné nastaviť v rôznych polohách až do 90° alebo otáčať v rozsahu 360°. Počas streamovania alebo nahrávania sa tak môže používateľ naplno venovať svojej práci, a nemusí riešiť, či ho mikrofón nahráva správne. Vďaka univerzálnemu úchytu je mikrofón dokonca možné upevniť aj na štandardný mikrofónový stojan, alebo na stojan pre streamerov. 

Mikrofón LIVE! MIC M3 od Creative by nemal chýbať na žiadnom konferenčnom stole, či stole gamera alebo streamera. V cenovej kategórii, do ktorej spadá, ponúka čistý, kvalitný a vyvážený zvuk.

Mikrofón je možné nainštalovať na akýkoľvek stojan so závitom 1/4″-20 UNC

Technické parametre

Mikrofón so stojanom a pop filtrom: 88 × 96 × 215 mm
Mikrofón (bez príslušenstva): 57 × 61 × 127 mm
Pop filter: 88 × 27 × 96 mm
Stolový stojan pre mikrofón: 85 × 85 × 72 mm
Veľkosť otočného stojana pre mikrofón: Ø 85 mm
Veľkosť montážneho otvoru: 1/4″-20 UNC
Typ: micro USB
Dĺžka kábla: 1,5 m
Mikrofón so stojanom na stôl a pop filtrom: 570 g
Polárny vzor: kardioidný a všesmerový
Citlivosť (@ 1 kHz 0 dB = 1 V / Pa), pre kardioidný vzor: -35 ± 2 dB, pre všesmerovú charakteristiku: -36 ± 3 dB
Nahrávanie: PCM Stereo 44,1 K / 48 K / 88,2 K / 96 kHz, 16 / 24 bitov
Prehrávanie: PCM Stereo 44,1K / 48 kHz, 16-bitové
3,5 mm jack, 3-pólový, do 32Ω
Frekvenčný rozsah: 50-18 000 Hz

Cena: 59,99 eur

Článok vznikol v spolupráci so spoločnosťou Creative.

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.