Tento reproduktor je zo série multi-room a  s 360° zvukom. Reproduktor môže byť pripojený k ďalším a spravovaný cez špeciálnu aplikáciu Sound Blaster InterConnect.

My sme dostali na test dva, aby sme si ich mohli spojiť do páru. Rovnako tak aj reproduktor od Bose sme tu mali dvakrát, zvuk ale hodnotíme vždy z jedného kusu. Zaujímavosťou modelu Omni je, že sa dá použiť postojačky aj na ležato. Je na vás, aký zvuk budete preferovať.

Rozhodujete sa medzi vertikálnym a 360° zvukom alebo stereozvukom v horizontálnej polohe. Prvky ovládania sú na zadnej strane. V prípade Creative nie je výnimkou slot na microSD karty na prehrávanie hudby.

Označenie reproduktora / Technické parametreCreative Omni
Typ2.1
Frekvenčný rozsah [Hz]80 ÷ 20 000
Výkon RMS [W]N/A
Aux ináno
Bluetooth4.2
Wi-Fiáno
Výstup na slúchadlánie
NFCnie
Ovládaniehlasitosť, hudba, hovory
Kapacita batérie [mAh]2600
Výdrž batérie [h]8
Vyhotovenieplast, guma
Rozmery [mm]71 × 201 × 69
Hodnotenie
Kvalita zvuku3/5
Výbava5/5
Pomer cena / výkon5/5

Reproduktor nemusíte nikam pripájať. Spojiť ho však môžete cez Bluetooth alebo Wi-Fi, dokonca aj audiokáblom. Tým, že má slot na pamäťové karty, nechýbajú tlačidlá na ovládanie hudby. Reproduktor funguje s asistentmi Siri a Google Now. K úplnej zostave tlačidiel tu je ovládanie hlasitosti a vypnutie mikrofónu. Kto má rád reproduktor vybavený všelijakými hračičkami, toto je asi najlepší model z testu.

Celkovo má zaujímavú konštrukciu a tvar. Horizontálne aj vertikálne je naklonený skôr k lepšej reprodukcii zvuku. Prekvapila nás stabilita v šikmej polohe na stojato, no aj tak hrozí jeho prevrhnutie. Jeho konštrukcia v súlade s certifikáciou IPX4 ho predurčuje na používanie v ľubovoľnej miestnosti.

Aj v kúpeľni. Na náhodné postriekanie vodou je pripravený. O zvuk sa starajú dva 1,5-palcové širokospektrálne meniče a dva pasívne basové meniče.

Zvuk

Rozhodne je tu zaujímavý nápad so šírením zvuku podľa toho, ako ho postavíme. My sme využívali obe polohy. V prípade, že máte reproduktor ako súčasť obývačky, je vhodný priestorový efekt. Ľahšie sa bude šíriť do okolia. Pri použití na stole, napríklad ako ozvučenie počítača, vynikne jeho stereo efekt. Zvuk bol až na občas prenikavé výšky veľmi vyvážený. Basy sú dynamické a nemajú vysokú intenzitu. Ideálne dopĺňajú celkový prejav.

TOP argument

  • Multimediálne možnosti priamo na reproduktore

Ovládací panel na Creative Omni

thumbs-up-icon

Výhody

  • multimediálne možnosti priamo na reproduktore
  • multimediálna výbava
  • dva režimy šírenia zvuku

thumbs-down-icon

Nevýhody

  • miestami príliš prenikavé výšky

Zapožičal: Creative
Cena: 119 EUR

Verdikt

Creative Omni je zaujímavá novinka. Má dva režimy šírenia zvuku, podporuje párovanie s ďalšími reproduktormi a ešte ho môžete mať aj v kúpeľni. Reproduktor je vhodný pre tých, čo chcú nejaké autonómne zariadenia, chcú prehrávať hudbu na vlastnej microSD karte, alebo len niečo, čo postavia kamkoľvek v miestnosti a pripoja sa naň cez Bluetooth aj Wi-Fi. Zvukový prejav mal síce menšie rezervy, pohodlne ich však doladíte ekvalizérom.

Tento článok vyšiel aj v tlačenom vydaní TOUCHIT č. 1-2/2018, ako súčasť testu reproduktorov, preto sa niektoré skutočnosti uvedené v článku, môžu odlišovať oproti aktuálnemu dátumu publikovania.

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.