Zvukové karty sa kedysi dávno kupovali samostatne, dnes sú však bežnou výbavou základných dosiek. Z pohľadu používateľa preto nie je nutná investícia do tohto komponentu, hudbu vám počítač prehrá v dobrej kvalite aj bez samostatnej zvukovej karty.

Lenže podobne, ako je to v segmente grafických kariet, aj zvukové karty prinášajú v dedikovanej podobe niečo extra. Dedikované grafické karty majú výrazne vyšší výkon v porovnaní s tými integrovanými a zvukové karty ponúkajú veľké množstvo funkcií, nehovoriac o technológiách, ktoré potešia audiofilov.

Creative Sound BlasterX AE-5 je samostatná zvuková karta, ktorá je zameraná najmä na hráčov, avšak jej funkcie ocenia aj používatelia, ktorí jednoducho vyžadujú hlavne lepšiu kvalitu reprodukcie zvuku, resp. väčšiu kontrolu nad ňou.

Zvukovú kartu pripojíte do PCIe slotu, pričom môžete využiť jeho ľubovoľnú veľkosť. Od PCIe x1 až po x16. Kartu je potrebné pripojiť k napájaniu 4-pinovým Molex konektorom a v prípade potreby ju môžete pripojiť samostatným HD audiokáblom k prednému panelu na vašej skrinke. Nie je to nevyhnutné a záleží najmä od toho, aké zariadenia budete k zvukovej karte pripájať a ako často.

5 × 3,5 mm jack a jeden optický výstup

Zvuková karta obsahuje 3,5 mm audiokonektory na pripojenie slúchadiel, mikrofónu a 5.1-kanálových reproduktorov. K dispozícii je aj optický audiovýstup. My sme počas testovania karty najčastejšie využívali pripojenie pomocou slúchadiel a v takomto prípade stojí za zváženie už spomenuté prepojenie karty aj s predným panelom – uľahčí to časté pripájanie a odpájanie slúchadiel. Po zapojení karty do PCIe slotu je potrebné nainštalovať oficiálny softvér Sound Blaster Connect, ktorý obsahuje aj ovládače pre samotnú zvukovú kartu.

Výbava portov je bohatá, k zvukovej karte pripojíte aj 5.1-kanálové reproduktory

Creative Sound BlasterX AE-5 má vo výbave viacero technológií, ktoré potešia náročných používateľov, ako je 122 dB dynamický rozsah, podpora Hi-Res zvuku s parametrami až do 32-bit/384 kHz, zabudovaný slúchadlový zosilňovač s podporou slúchadiel s impedanciou až 600 ohmov a už spomenutá kompatibilita s 5.1-kanálovými reproduktormi.

Zvuková karta okrem toho ponúka aj funkciu virtuálneho priestorového 7.1-kanálového zvuku, ktorú využijete aj v kombinácii s klasickými stereo slúchadlami a ďalšie technológie, ktoré si môžete nastaviť pomocou softvéru Sound Blaster Connect. Rozhranie tohto programu je intuitívne a vďaka nemu využijete plný potenciál zvukovej karty.

Sound Blaster Connect vám v prvom rade umožní definovať pripojené zariadenia. Ak sú to reproduktory, nastavíte si, o aký typ ide a v akej konfigurácii. Ak ide o slúchadlá, môžete si zadefinovať ich impedanciu, nakoľko karta v sebe obsahuje aj slúchadlový zosilňovač a zároveň si zvoliť, či chcete využiť funkcie virtuálneho priestorového zvuku alebo nie.

Na toto nastavenie si treba dať pozor, pre slúchadlá sú k dispozícii dva profily a ak sa nebudú prejavovať zmeny v nastaveniach virtuálneho priestorového zvuku, máte pravdepodobne aktívny „ten druhý“ profil.

Exceluje ponukou nastavení

Zvuková karta Creative Sound BlasterX AE-5 poteší množstvom nastavení. K dispozícii je takmer 15 vopred pripravených profilov, ktoré majú zadefinovaný ekvalizér aj ďalšie parametre ako je efekt priestorového zvuku, zvýraznenie vybraných tónov či basy. Nastaviť si môžete aj obmedzenie náhlych veľkých rozdielov v hlasitosti zvuku či optimalizovať vokály vo filmoch.

Sound Blaster Connect je výborný program, vďaka ktorému využijete potenciál zvukovej karty na maximum

Výborné je, že rozdiely v nastaveniach reálne počujete a k dispozícii je aj plnohodnotný ekvalizér. S ním sa odporúčame pohrať, pri nastavení basov na maximum nám duneli slúchadlá ako nikdy dovtedy. Treba však rozširovať nastavenie basov v ekvalizéri a v nastaveniach tzv. akustického enginu.

Ak sa s nastaveniami nechcete hrať, oceníte už spomenuté vopred pripravené profily, ktoré sú prispôsobené pre najčastejšie činnosti typu hranie, sledovanie filmov, počúvanie hudby (k dispozícii je aj koncertný režim) atď. V prípade hrania je v ponuke viacero profilov – niektoré sú špeciálne navrhnuté pre konkrétne tituly alebo herné žánre. Špeciálny režim Scout Mode zvýrazňuje zvuky, ako sú kroky alebo používanie zbraní v FPS hrách. Jednotlivé profily si môžete prispôsobiť alebo si vytvoriť vlastné nastavenie.

Verdikt

Prísť dnes na trh s dedikovanou zvukovou kartou znamená, že takýto komponent musí ponúknuť značnú pridanú hodnotu. Creative Sound BlasterX AE-5 to splnil, avšak je zrejmé, že toto zariadenie osloví najmä náročnejších používateľov, ktorým nepostačujú možnosti integrovanej zvukovej karty.

Technologická výbava zvukovej karty od Creative je špičková a poteší aj množstvom funkcií. Niektoré nastavenia mierne skresľujú zvuk, avšak robia to s účelom poskytnutia lepšieho celkového zážitku. V tomto duchu sa nesie aj bonus v podobe svetelného LED pásu, ktorý vytvára svetelné efekty. Škoda, že sa nedokáže prispôsobiť práve prehrávanému zvuku.

Cena: 149,99 EUR
Zapožičal: Creative

Tento článok vyšiel aj v tlačenom vydaní TOUCHIT č. 9/2017, preto sa niektoré skutočnosti uvedené v článku, môžu odlišovať oproti aktuálnemu dátumu publikovania.

Značky:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit