Slúchadlá Creative Sound BlasterX H7 predstavujú najvyšší model pre hráčov v modelovej sérii H. Ide o model, ktorý je kompatibilný s rôznymi zariadeniami. Od počítača, cez mobilné telefóny až po herné konzoly. Vytvorí priestorový zvuk až do konfigurácie 7.1.

Konštrukcia

Zvukové meniče s priemerom 50 mm vyžadujú viac miesta a je to poznať aj na mušliach. Okrem toho výrobca použil zosilnenú konštrukciu a navrhol ju tak, aby čo najmenej tlačila na hlavu. Slúchadlá preto vyzerajú skutočne robustne a toto je jednoznačne model na domáce použitie. Spojovací most má hrubé, no jemné polstrovanie. Mušle ešte mäkšie a aj pri najvyššej hlasitosti dokonale odhlučnia vaše prehrávanie.

Slúchadlá a zobrazenie ovládacieho prvku

Slúchadlá a zobrazenie ovládacieho prvku

To je výhoda, ktorú nenájdete v segmente herných slúchadiel tak ľahko. Pamäťová pena sa prispôsobí tvaru hlavy okolo ucha a sadne tak akurát. Netreba sa báť veľkého prítlaku. Slúchadlá sme mali na ušiach niekoľko hodín a nepocítili sme bolesti uší pri ich snímaní dole ani výrazné potenie. Mušle majú podlhovastý tvar a ich uchytenie na oceľových plátoch je tým výrazne spevnené. Konštrukčne zároveň vybočujú jemne do priestoru a majú šikmý náklon vo vertikálnom smere. Tu je vidieť v praxi, ako sa dá preniesť teória z papiera do skutočnosti. Kým iné slúchadlá majú na svojej konštrukcii viac pohyblivých prvkov a najmä korekcie, tu je to inak.

Výrobca ich vlastne definoval napevno. Tak, aby sa s nimi dalo manipulovať čo najmenej. Na obranu ostatných treba ale dodať, že je rozdiel navrhnúť model s obrovskými mušľami a slúchadlá menších rozmerov, napríklad s prítlakom na uši.

Detail na uchytenie mušle

Detail na uchytenie mušle

Výbava a možnosti

Na prepojenie slúchadiel je potrebný USB alebo 4-pólový audiokábel. V jednom okamihu je treba mať pripojený jeden alebo druhý. Ak ste za počítačom, nie je dôvod použiť audiokábel. Prepojením cez USB totiž získate rozšírené možnosti zvuku úpravou cez softvér BlasterX Acoustic Engine Pro. Zároveň začne pulzovať červené logo X na slúchadlách. H7 sa dá použiť aj na telefonovanie cez Skype, ale aj cez mobilný telefón. Na kábli je ovládací prvok s tlačidlom na prijímanie hovorov a pozastavenie hudby. Nechýba ani prepínač mikrofónu a koliesko na ovládanie hlasitosti. Toto je zároveň pevná časť vedúca z ľavej mušle. Ak chcete počúvať hudbu, je potrebné pripojiť jeden z dvoch káblov. Naozaj iba jeden, ak totiž zasuniete do audiokonektora na ovládacom prvku audiokábel a pripojíte ich cez USB, systém ich nerozpozná. Látkový kábel je dosť pevný a ovládací prvok nemá sponu. Toto nám prekážalo a kábel nás jemne ťahal do strany v smere pripojeného USB portu.

Keďže sa slúchadlá pripájajú cez USB port, vytvoria si vlastnú zvukovú kartu. Integrovaný 24/96 kHz prevodník odpovedá možnostiam slúchadiel a zvuku, na ktorý boli určené. Mikrofón má funkciu na filtrovanie okolitého rušenia.

Zvuk

Ten je veľmi dobrý, no podľa nás sa treba trochu pohrať s nastaveniami. Slúchadlá sú určené skôr pre hráčov, ako pre milovníkov kvalitnej hudby. Nie že by tu hudba znela zle, no nie je to výbava k super Hi-Fi súprave. Meniče typu FullSpectrum, ktoré Creative používa, hrajú veľmi dobre práve v režime priestorového zvuku. Pri hrách odporúčame režim 7.1, na hudbu je to zaujímavý režim, no lepšie je prepnúť si zvuk do režimu 5.1. Skúšali sme aj bežné stereo, no to nám pripadalo mierne fádne. Rýchlo sme sa vrátili k priestorovému zvuku. Tento režim však nebol vhodný plošne na každú hudbu. Na elektronickú hudbu rozhodne áno. Tam využijete vyvážené podanie stredov a výšok. Basy boli občas tlmené alebo príliš silné. Závisí od hudby, treba sa pohrať s nastaveniami. Po chvíli nájdete tú správnu kombináciu vyladenia zvuku. Následne sa dá uložiť do vlastného profilu.

BlasterX Acoustic Engine Pro

Toto je softvér, ktorý odporúčame nainštalovať. Bez neho budú hrať slúchadlá síce dobre, no zbytočne ste ich kupovali. Práve tento softvér a ovládače totiž umožnia kompletné využitie pri hrách. Nájdete tu uložené profily hier od výrobcu a zvuk do nich nastavil tak, ako považoval za optimálne riešenie.

Softvér BlasterX Acoustic Engine Pro

Softvér BlasterX Acoustic Engine Pro

Vyberáte medzi hrami ako Counter-Strike, League of Legends, Project Cars, Rocket League alebo všeobecne podľa žánru. Rozdiely tu naozaj sú a môžete si nastaviť zvuk pre FPS strieľačku, akčnú hru alebo napríklad automobilový simulátor. Rovnako aj profily pre video alebo hudbu. Je prirodzené, že nastavenia priestorového efektu, basov, zvýraznenia hlasu alebo Crystalizera na obnovu tónov vám nemusia vyhovovať. Vtedy stačí niektorý z parametrov upraviť a potom si celé nastavenia uložiť do vlastného profilu.

Absolútna špička je Scout mode, ktorý umožní počuť nepriateľa podľa jeho krokov. Vyskúšali sme to na automobilovej hre a so zvýraznením efektov a stlmením sprievodnej hudby to bol rovnako zaujímavý zážitok. Smer blížiaceho sa auta sme dokázali veľmi presne identifikovať. Iste je to určené pre hry typu FPS, no použiteľné aj inde.

Nastavenie profilov podľa žánru alebo hry

Nastavenie profilov podľa žánru alebo hry

Mikrofón má v tomto softvéri zastúpené vlastné rozšírenie. Pri komunikácii v hre alebo Skype môžete mať deformovaný hlas na nejakú postavičku. Toto výrobca pridal už v minulosti a je to štandardnou súčasťou komunikačných head-setov.

creative_soundblaster_tab2_maj_nowat

Verdikt

Hráčske slúchadlá Creative Sound BlasterX H7 hodnotíme ako vynikajúce riešenie pre hráčov. Žiadne nežiaduce vibrácie ani pri silnom zaťažení. Kvalita zvuku je vyvážená a dá sa prispôsobiť. Nie sú to slúchadlá pre tých, čo si radi čítajú knihu pri hudbe. Nevylučuje sa to, no pre tých má výrobca iné modely. Kto hráva hry a chce výborne spracované slúchadlá s podaním 5.1 alebo 7.1 zvuku, toto je model pre neho. A za stanovenú cenu pokojne zabudnite na všetky detaily, ktoré sme im vytkli.

Hodnotenie:
+ pevná konštrukcia, polstrovanie spojovacieho mosta, extra jemné náušníky s pamäťovou penou, kvalita zvuku,
– žiadne podstatné

Cena: 149 EUR
Zapožičal: Creative

 

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.