Soundbar je výborná vec, ktorú si doma obľúbite. Prinesie vám naozaj dobrý zvuk, ktorý je oveľa lepší ako to čo vychádza z bežného televízora alebo malých reproduktorov.

Malý ale výkonný

Podmienkou je, aby soundbar veľa nestál, dobre hral, aby bol relatívne malý a dal sa umiestniť kdekoľvek. Práve sme testovali model Stage 360 od spoločnosti Creative a konštatujeme, že vzhľadom na svoje rozmery naozaj naplní aj väčšiu miestnosť zvukom a dobre simuluje stav, že ste ako keby na živom koncerte. V jednej vete povedané, Creative Stage 360 prináša výbornú akustickú zábavu do celého vášho domu. A prežijú to aj susedia.

Creative Stage 360Zdroj: TOUCHIT.sk
Creative Stage 360

360 = Podpora priestorového zvuku

Creative Stage 360 podfporuje hudobný štandard Dolby Atmos, čo po slovensky povedané je priestorový zvuk, ktorý budete naozaj počuť. Vo výsledku potom dokážete dobre rozpoznať, na ktorom mieste v koncertnej sále alebo hudobnom štúdiu sedí konkrétny umelec so svojím nástrojom.

Creative Stage 360Zdroj: TOUCHIT.sk
Creative Stage 360 v spojení s televízorom

Creative Stage 360 je vybavený množstvom možností ako dosiahnuť kvalitný zvuk a počuť to. Podstatné sú úplne nové drivery v základnej časti, celkovo ide o kombináciu 2.1. Tieto širokopásmové reproduktory v základnej časti majú teraz špičkový výkon až 60 RMS.

Creative Stage 360Zdroj: TOUCHIT.sk
Subwoofer je pripojený pomocou kábla

Okrem týchto reproduktorov je v tejto časti je aj ovládací panel a elegantný zobrazovač prevádzkového stavu. Jeho typické umiestnenie je od televízor. Potom je tu väčší basový reproduktor (subwoofer), ktorý je k základnej časti pripojená pomocou káblu s dĺžkou dva metre. Typické miesto jeho umiestnenia je teda vedľa televízora na pravej alebo ľavej časti. Napájací kábel pre 230 V sieť je tak len jeden.

Creative Stage 360Zdroj: TOUCHIT.sk
Minimálne zapojenie pomocou sieťového kábla a prepojovacieho kábla k subowooferu

Nielen k televízoru, portov je dosť

Creative Stage 360 sa dá samozrejme dobre použiť aj bez toho, aby ste ho plánovali použiť s televízorom. Pokojne ho bezdrôtovo prepojíte pomocou Bluetooth 5.0 pripojenia napr. so smartfónom a prehrávate si svoje pesničky či využijete služby Deezer, Tidal alebo Spotify. Soundbar sa dá napojiť aj k hernej konzole (PS5, Xbox), Hi-Fi súprave, Blu-ray prehrávaču a pod.

Creative Stage 360Zdroj: TOUCHIT.sk
Creative Stage 360

V zadnej časti sa totiž nachádzajú tri HDMI porty a je to aj optický vstup zvuku. Na prepojenie s televízorom je ideálny eARC HDMI port.

Creative Stage 360Zdroj: TOUCHIT.sk
Porty na Creative Stage 360

Obsah dodávky

Súčasťou dodávky je samotná 2.1 zostava, diaľkové ovládanie, optický kábel a návody. Dokúpiť potrebujete dve AAA batérie do diaľkového ovládača a HDMI kábel, ak budete takéto pripojenie používať. Rovnako, ak by ste plánovali inštaláciu na stenu, budete musieť kúpiť takéto poličkové držiaky samostatne. Samotná inštalácia je veľmi rýchla, zariadenie funguje na prvé zapojenie, ihneď prejde aj do párovacieho režimu na spojenie s vašim smartfónom.

Creative Stage 360Zdroj: TOUCHIT.sk
Obsah dodávky Creative Stage 360

Diaľkové ovládanie a režimy prevádzky

Pomocou diaľkového ovládača potom nastavujete hlasitosť, režim prevádzky (hudba, film, noc, široký), samostatne úroveň basov v piatich stupňoch a špecialitou je optimalizácia reprodukcie zvuku vzhľadom na vašu polohu. V normálnom stave sa počíta s tým, že sedíte pred zostavou vo vzdialenosti 1 meter, nastaviť si môžete ale aj optimalizáciu na vzdialenejšiu polohu. Pomocou gumených nožičiek ešte môžete upraviť smerovanie základnej časti a aj takto vylepšiť kvalitu zvuku.

Creative Stage 360Zdroj: TOUCHIT.sk
Diaľkové ovládanie k Creative Stage 360

Poznatky z testovania

Pri našom teste sme najviac používali režim prevádzky široký (Wide), ak príde noc a chcete byť stále kamaráti susedmi, potom je vhodný režim Night. Ten uberie z basov a naozaj zvuk menej preniká cez steny. Maximálny špičkový výkon tohto subwoofera je až 240 W, úplne naplno sme sa ho vlastne v našej redakcii aj obávali spustiť. Radšej sme tak počkali na odchod posledného z miestnosti a overili sme si, že aj pri takejto hlasitosti nie je generovaný zvuk skreslený.

Creative Stage 360Zdroj: TOUCHIT.sk
Režim zvuku Wide sme používali najčastejšie

Pri spojení s televízorom je podstatné, že súčasné streamovacie služby ako je Netflix, HBO Max, Disney+ či Apple TV+ podporujú pri niektorých filmoch a seriáloch štandard Dolby Atmos a viete tak potenciál tohto soundbaru využiť naplno.

Creative Stage 360Zdroj: TOUCHIT.sk
Ovládací panel na Creative Stage 360

Znamená to potom realistické zvukové stvárnenie, čo oceníte ak sa napr. vo vojnovom filme nad bojiskom vznáša útočná helikoptéra, ako sme to zažili pri testoch my. Ak si vyberiete dobrý horor a budete ho sledovať v noci, je možné že sa vám na ruke zježia chlpy. Creative Stage 360 naozaj vytvorí vernú atmosféru.

Creative Stage 360Zdroj: TOUCHIT.sk
Creative Stage 360

Zdroje: vlastné, Creative

Cena: 200 eur

Prečítajte si tiež

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.