Podnikateľské prostredie na Slovensku je často diskutovaná téma. Prinášame vám prehľad, ako podnikatelia hodnotia podnikanie na Slovensku.

ČSOB ako poskytovateľ úverov má prieskum o tom, aká je podnikateľská nálada a predpoklady na poskytovanie podnikateľských úverov.

47 % podnikateľov očakáva v tomto štvrťroku zvýšenie záujmu o ich produkty. Len 13 % je skeptických a predpokladá skôr pokles záujmu. Zároveň 42 % podnikateľov očakáva, že ich investície do vývoja budú vyššie ako v minulom roku. „Investičný apetít“ bol v minulom roku značne volatilný. Investičný cyklus firmy zosúlaďujú s čerpaním eurofondov a grantovými stimulmi.

Po troch až piatich rokoch skončia podnikanie 3 z 5 firiem.

Jedno z najväčších rizík, ktoré podnikatelia vnímajú, je legislatívny vývoj. Firma musí reagovať na zmeny v zákonoch a daniach nemalými investíciami do účtovných systémov.

Zdroj: ČSOB

Malí podnikatelia využívajú predovšetkým vlastné prostriedky. Malé kontokorentné úvery sú čoraz menej využívané. To znamená, že firmám sa darí a chcú si financovať rozvoj sami. Najviac optimistické firmy sú v Banskej BystriciBratislave. Tento optimizmus súvisí najmä s počtom pracovných príležitostí. V porovnaní s minulým rokom chce 18 % rozšíriť svoje podnikateľské aktivity a 77% chce zachovať podnikanie v takom rozsahu ako minulý rok.

Naviac firiem, ktoré chcú rozširovať svoje podnikanie, je v Žiline a Prešovom. Súvisí to s priemyselnými regiónmi.

Zdroj: ČSOB

Česká republika

Firmy v Čechách investujú prevažne do strojov a zariadení. Do nových projektov investuje predovšetkým v súkromnom sektore, verejný sektor nie je na investovanie pripravený už niekoľko rokov.

Firmy si tu zvykli, že sa ich aktivity dajú investovať s rozpočtu EU. Problémom je, že firmy na to neboli pripravené a tak nedokázali fondy čerpať. Pomaly sa blíži koniec sedemročného obdobia a firmy sa snažia rýchlo využiť eurofondy. Tomu odpovedá aj nárast objemov investícií. Hoci je to vyvolané časovým tlakom. V Čechách zároveň pracuje rekordný počet cudzincov. Je ich okolo 350 000, čo je dosť vzhľadom na celkový počet pracujúcich zhruba 5,5 mil. ľudí.

Infografika Index očakávaní firiem.

Prečítajte si aj:

ČSOB a Telekom – Mimoriadne splátky hypotéky a Magenta SmartHome sú bonusom navyše

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.