Ceny nehnuteľností rastú.

Dostupnosť bývania zostala na rovnakej úrovni. Za priemernú mzdu si záujemca mohol kúpiť 0,69 m2 v roku 2016. Aktuálne je to na takmer rovnakej úrovni, kúpiť si môže 0,68 m2 bytu.

To aj vzhľadom na medziročný nárast o 7 %, reálne sa dostupnosť bývania nezmenila. Rástli aj mzdy, vďaka tomu si záujemcovia dokázali kúpiť zhruba rovnakú plochu bytu. Ceny bytov v Bratislave sú o polovicu menej dostupné ako v iných krajoch.

Trend vo svete je jasný. Ceny nehnuteľností v hlavných mestách dosahujú najvyššie hodnoty. Súvisí s tým urbanizácia a zväčšovanie miest. Je to celosvetový trend a čoraz menej ľudí býva na dedinách.

Klienti ČSOB vo veľkej miere využívajú realizovanie mimoriadnej splátky cez aplikáciu ČSOB SmartBanking.

V budúcnosti by sa malo dbať viac na ekológiu, napríklad zalesňovanie / zatrávňovanie aglomerácií, zelené strechy atď.

Prepojenie bývania s trávením voľného času bude napredovať. S tým súvisí aj spolupráca s operátormi. ČSOB zaznamenáva rast prenajímaných bytov voči vlastníctvu. Ceny nehnuteľností v centrách sú drahšie a ľudia chcú byť flexibilní kvôli práci, partnerom alebo lepším životným podmienkam. Nechcú sa viazať na jedno konkrétne miesto. Napriek tomu, že Slovensko patrí ku krajinách s vysokým pomerom vlastníctva, voči prenajímaným bytom.

Od roku 2016 je tu pokles úrokových sadzieb na hypotékach. V januári 2016 bola priemerná sadzba 2,56 %, ktorá v priebehu najbližších mesiacov klesla na úroveň 1,76 %.

Banka sa spojila s Telekomom a prináša službu Magenta SmartHome v hodnote na 1 rok zadarmo. Pôvodný balíček so základňovou stanicou, dvomi dverovými a jedným pohybovým senzorom sa dá rozšíriť o ďalšie zariadenia. Ide o spojenie dvoch firiem, ktoré ponúkajú inteligentné riešenia pre svojich zákazníkov.

Nejde o špeciálne riešenie len pre ČSOB a tak budete mať všetky výhody, ako ostatní zákazníci, ktorí si službu Magenta SmartHome objednali priamo v Telekome. Všetky podstatné informácie, ako to vyzerá v praxi sa dozviete v našom teste.

Prečítajte si aj:

Vylepšenia mobilnej aplikácie ČSOB SmartBanking

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.