Cestovný, ľahko prenášateľný bezdrôtový smerovač na vytvorenie vlastnej siete.

Je pravda, že na použitie tohto zariadenia budete potrebovať existujúcu sieť, avšak na to je skonštruovaný. Jeho úlohou je oddeliť existujúcu sieť, či už káblovú alebo bezdrôtovú a vytvoriť vám súkromnú Wi-Fi.

Napájať ho môžete cez konektor USB-C. Výhodou je, že sa dá napájať aj prostredníctvom powerbanky. Výrobca ho navrhol tak, aby sa dal ľahko prenášať a po jeho bočných stranách sú dve výklopné antény. Ich zložením zaberie v batožine menej miesta.

Podobne ako iné Wi-Fi routery, aj tu je možné prevádzkovať 2 typy sietí. Hodí sa napríklad aj vtedy, keď potrebujete z dôvodu kompatibility ponechať aktívnu 2.4 GHz sieť. Nechýba samozrejme simultánne vysielanie 5 GHz siete s možnosťou zlúčiť tieto siete dohromady a vytvoriť im jeden názov SSID. Zariadenia, ktoré sa budú k vášmu prenosnému routeru pripájať, budú automaticky pripojené podľa toho, aký štandard podporujú.

cudy ac1200Zdroj: TOUCHIT

Pripojte flashdisk

Maximálna rýchlosť je v konfigurácii 867 Mbps + 300 Mbps. Zadná strana obsahuje 2 × RJ45 porty, jeden v konfigurácii LAN a druhý určený ako WAN v závislosti od toho, aký spôsob s existujúcim routerom chcete použiť. K dispozícii máte aj port USB 2.0 na pripojenie ďalších zariadení. Pripojením externého disku získate prístup k tomuto dátovému úložisku v rámci vašej Wi-Fi.

Konfigurácia

Rozhranie umožňuje nastaviť Wi-Fi router do viacerých režimov, pričom sa dá použiť ako bezdrôtový rozširovač signálu, ako prístupový bod alebo napríklad nezávislý Wi-Fi smerovač. To je vhodné napríklad na oddelenie sietí a vytvorenie ďalšieho segmentu. Výhodou je, že je tu priama podpora VPN sietí a automatická ochrana pre všetky pripojené zariadenia.

Z pohľadu schopností a možností nastavenia sú tu všetky podstatné režimy a možnosti konfigurácie, aké poznáme pri bezdrôtových smerovačoch. Vďaka tomu je možné aktualizovať firmvér, nastavovať spôsob pripojenia cez DHCP server alebo je tu podpora DNS serverov Cloudflare, Google a Quad9.

Tiež nechýba automatické reštartovanie podľa vami zadaného plánu, záloha konfigurácie, možnosť vypnúť LED diódy, aby router nerušil svetlom či napríklad pripojenie WPS alebo Wake on LAN. Je tu skrátka naozaj kompletná výbava.

Technické parametre

  • Procesor: MediaTek MT7628, 580 MHz
  • RAM: 128 MB DDR3
  • Wi-Fi 2.4 GHz: 300 Mb/s, Wi-Fi 5 GHz: 867 Mb/s
  • Beamforming: áno
  • Maximálny dosah: 150 m na voľnom priestranstve
  • Porty: 2 × RJ45 10/100 Mbps, USB 2.0

Verdikt

CUDY AC1200 je cestovný router s hmotnosťou iba 99 gramov. Dokážete ho napájať z powerbanky a využitie nájde všade tam, kde potrebujete rozšíriť signál a chcete mať plnohodnotné zariadenie za veľmi dobrú cenu. Podporuje Wi-Fi štandard 5 (AC) a používatelia, ktorí hľadajú rovnaký produkt, avšak v silnejšej konfigurácii, nájdu na trhu aj model s podporou najnovšej siete Wi-Fi AX.

Cena: 32,99 eura

Zapožičal: www.hama.sk

Prečítajte si aj:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.