Rýchly router s pokročilými funkciami, vhodný pre multimediálnu domácnosť.

Na pohľad malé zariadenie, ktoré však svojimi možnosťami prekonáva množstvo iných routerov na trhu. Podporuje rôzne multimediálne a bezpečnostné nastavenia a odporúčame ho ako ďalší prvok vo vašej sieti.

Pripravený na Mesh Wi-Fi

Kľúčovou technológiou tohto routera je pripravenosť na zapojenie do siete zariadení s mesh technológiou. Výrobca má v portfóliu typické zariadenia, ktoré poznáte podľa ich valcovitého tvaru a fungujú ako autonómne Wi-Fi veže. Tie môžete do Wi-Fi siete pridávať bez obmedzenia. Viac informácií, ako táto špičková technológia funguje, nájdete na stránke CUDY Mesh.

Mnohí používatelia majú zapamätané, že router je to pravé a jediné správne zariadenie. Opak je pravdou a v skutočnosti zariadenia typu mesh majú výrazný vplyv na zlepšenie kvality signálu aj celkového pohodlia pri budovaní siete. Takéto zariadenie sa do siete pripojí prostredníctvom mobilnej aplikácie alebo sprievodcu a jeho konfigurácia prebehne automaticky.

Zariadenia mesh sú ideálne tam, kde potrebujete vytvoriť rovnakú sieť akú používa váš router, no chcete mať zároveň predĺženie signálu. Tým, že tieto body môžu komunikovať medzi sebou, nepotrebujú vidieť na hlavný router. Takýto typ zapojenia vám umožní pohybovať sa po väčších plochách či už doma alebo v kancelárii bez toho, aby ste zaznamenali výpadky signálu.

Je to podobné ako pri telefonovaní z mobilného telefónu. Váš telefónny signál, hovor alebo internetové spojenie zostáva zachované, aj keď cestujete medzi rôznymi základňovými stanicami operátora. Podobne to funguje aj v prípade mesh siete.

cudy-mesh zariadeniaZdroj: CUDY

4 režimy fungovania

Ako prvé oceníte, že výrobca prináša 4 spôsoby pripojenia tohto zariadenia a môžete ho využiť ako Wi-Fi router, Wi-Fi extender, bezdrôtový AP alebo v takzvanom režime WISP. Jednotlivé režimy sa od seba odlišujú spôsobom pripojenia a definovaním siete. V režime routera ho môžete pripojiť prostredníctvom kábla k vášmu existujúcemu zariadeniu doma a využiť tak výrazne rýchlejšiu sieť.

Je to vhodné najmä vtedy, ak máte na domácom zariadení od operátora gigabitové porty, no pôvodný router podporuje len Wi-Fi AC. Vtedy sa oplatí ho zapojiť do routera od operátora a model Cudy WR3000 použiť na pripojenie ostatných zariadení. Zrýchlenie a podľa našich skúseností aj zvýšenie výkonu siete je poznateľné už pri prvom surfovaní na internete.

V ďalšom režime sa dá pripojiť ako bezdrôtový extender, teda rozširovač signálu. Práve táto možnosť nebývala štandardom a vytvoríte si tým zároveň vlastný DHCP server. Ako ďalší variant pripojenia je použitie bezdrôtového AP, a to vtedy, ak nepotrebujete vytvárať zároveň DHCP server, ale potrebujete napríklad predĺženie signálu. Posledná možnosť s názvom WISP znamená, že sa vytvorí bezdrôtové rozšírenie siete, avšak budete mať vytvorenú zároveň aj podsieť.

cudy wr3000Zdroj: TOUCHIT

Čo všetko dokáže?

Maximálna rýchlosť pripojenia je takmer 3000 Mbps za sekundu, a to prostredníctvom najrýchlejšieho štandardu Wi-Fi 6 AX. Takéto pripojenie je viac ako 2,5× rýchlejšie ako pri použití Wi-Fi 5 AC. Na tele zariadenia sú 4 antény, ktoré podporujú technológiu beamforming. Môžete ich nasmerovať podľa potreby, no router bude vysielať signál podľa polohy jednotlivých zariadení.

To bolo poznať počas celej doby testovania a miesta, ktoré boli pokryté horšie, mali teraz výrazne lepší signál. Pre zjednodušenie predstavy hovoríme o 2 až 3 paličkách na smartfóne na rozdiel od 1 paličky alebo výpadku signálu pri použití pôvodného routera od operátora so štandardom AC.

Výrobca nadimenzoval zariadenie tak, aby ste k nemu mohli pripojiť až 256 zariadení. Pre lepšiu predstavu je dostatočne výkonný, aby umožnil streamovanie 4K obrazu až do 5 televízorov. Používatelia, ktorí majú záľubu v IP kamerách, majú možnosť pripojiť až 15 kamier alebo router zvládne až 25 zariadení typu Smart Home.

Rozhodne sa dá tvrdiť, že toto zariadenie sa môže stať multimediálnym centrom domácnosti. Poskytuje vysoký výkon a spotrebu do 12 W. Nedajte sa pomýliť absenciou USB portu, prípadne ďalších portov, ktoré prinášajú iné zariadenia na trhu. Výrobca sa sústredil na poskytnutie rýchleho dátového prenosu prostredníctvom bezdrôtovej siete, a to sa mu podarilo.

cudy wr3000-rozhranieZdroj: TOUCHIT

Rýchlosť

Prepnutie na rýchlu sieť je poznať okamžite. Je zrejmé, že svoj podiel na tom má aj vyšší štandard, no práve o to tu ide. Vďaka tomuto zariadeniu sa môžete dostať na vyššie prenosové rýchlosti, ku ktorým sa nemusíte vždy dopracovať cez zariadenie priamo od operátora. Minimálne nie v oblasti bezdrôtového pripojenia.

Už počas bežného testovania v rámci pripojenia na internet, nahrávania súborov do cloudu alebo sťahovania objemných hier, bolo vidieť zvýšenú prenosovú rýchlosť. Testovali sme na zariadení podporujúcom štandard Wi-Fi AX. Výsledky je vidieť na obrázkoch nižšie, pričom nižšie rýchlosti sú dosahované v rámci zariadenia s podporou AC a vyššie rýchlosti s testovaným routerom a pripojením na štandard AX.

Prvotné nastavenia

Sprevádzkovanie tohto routera je otázkou niekoľkých minút. Do nastavení nie je potrebné zasahovať a používatelia, ktorí chcú kúpiť zariadenie a doma si ho pripojiť, majú všetko pripravené. V rámci sprievodcu pripojenia si vyberiete spôsob, akým bude zariadenie v domácnosti fungovať. Zadáte vlastné názvy Wi-Fi siete, prípadne zvolíte režim 2,4 alebo 5 GHz. Všetky nastavenia sa dajú neskôr upraviť. Rozhranie je v slovenskom jazyku, čo výrazne uľahčuje nastavenie a pochopenie jednotlivých funkcií.

cudy wr3000-rozhranieZdroj: TOUCHIT

Pokročilé nastavenia

Silnou stránkou sú nastavenia, ktoré si používateľ môže prispôsobiť úplne podľa svojich potrieb. K dispozícii máte samostatné nastavenia k IPTV alebo IP telefonovaniu. Používatelia majú možnosť nastaviť takzvané QoS a definovať maximálne rýchlosti dátového prenosu pre jednotlivé zariadenia.

Nechýba ochrana proti hackerským útokom, ako aj možnosť prispôsobiť si IP adresy v sieti či povoliť zariadenia, ktoré sa budú môcť do siete pripojiť. V rámci šetrenia energie je tu rozvrh Wi-Fi, ktorý umožňuje zapínať a vypínať bezdrôtovú sieť. Napríklad v prípadoch, keď nie ste doma alebo v noci, ak sieť nepoužívate.

cudy wr3000-rozhranieZdroj: TOUCHIT

Verdikt

Cudy WR3000 definitívne zrýchli vašu domácu sieť. Je vhodný namiesto routera, ktorý ste dostali od poskytovateľa internetu. V prípade, že máte optické pripojenie, je vhodné zapojiť tento router ako doplnkové zariadenie. Následne môžete všetky ďalšie zariadenia pripájať k bezdrôtovej sieti z modelu WR3000. Zrýchlenie pocítite okamžite, nielen na dátových prenosoch ale aj na latencii.

Cena za tento router nie je vysoká a získate najnovší štandard Wi-Fi AX, ktorý je momentálne k dispozícii. Pocítite to na komforte pripájania nových zariadení, ako aj na veľkej šírke dátového pásma, ktoré budete môcť využívať. Množstvo prenosných počítačov aj smartfónov sa dokáže na túto sieť pripojiť a zrýchlenie teda pocítite na zariadeniach, ktoré používate, no možno boli limitované starším routerom s nižším prenosovým štandardom.

Technické parametre

  • Bezdrôtové štandardy: IEEE 802.11ax/ac/n/a
  • Procesor: MediaTek Filogic 820 (1,3 GHz Dual-Core Cortex-A53)
  • Porty: 4 × 10/100/1000Mbps (1 × WAN + 3 × LAN)
  • Šírka kanála: 160 MHz
  • Prenos: UpDown OFDMA / MU-MIMO
  • Maximálne rýchlosti: 2402 Mbps (5 GHz), 574 Mbps (2,4 GHz)

Cena: 59 €

Zapožičal: Cudy

Páči sa nám

  • Rýchla konfigurácia aj v existujúcej sieti
  • Slovenské rozhranie
  • Nárast rýchlosti a dosah signálu oproti AC routeru
  • Cena
  • Zabudovaný režim VPN

Nepáči sa nám

  • Žiadne podstatné

Prečítajte si aj:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.