Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Päťvalcový motor modelu CUPRA Formentor VZ5 je výsledkom starostlivej ručnej práce, zaručujúcej vysokú výkonnosť

  • Tím pracujúci na motoroch pre najrýchlejší a najvýkonnejší model CUPRA bol vybratý na základe schopností vykonávať úlohy s presnosťou na zlomky milimetra
  • Limitovaný počet kusov pre celý trh
  • Aktuálne je pre slovenský trh k dispozícií posledných 11 kusov tohto jedinečného vozidla a dokonca pár kusov je dostupných ihneď skladom

Motor je srdcom každého auta. Čo mnohí ľudia nevedia, že v prípade najvýkonnejšieho modelu značky –  CUPRA Formentor VZ5 – je toto srdce výsledkom kompletne ručnej montáže. Limitovaný model bol navrhnutý, skonštruovaný a vyrába sa v závode Martorell značky SEAT pri Barcelone. No jeho päťvalcový turbodúchadlom prepĺňaný motor s objemom 2,5 litra sa montuje v závode Audi Hungaria v Győri, v ktorom je linka na výrobu vysoko výkonných motorov koncernu Volkswagen. Proces výroby sa uskutočňuje s precíznou manuálnou choreografiou aby sa dosiahla maximálna výkonnosť.

Výsledok vynikajúcej remeselnej práce. „Remeselná práca má zásadný význam pri výrobe takého exkluzívneho, vysoko výkonného motora, ktorý poháňa model CUPRA Formentor VZ5,“ vysvetľuje Robert Buttenhauser, člen predstavenstva výroby motorov Audi Hungaria. Vzhľadom na jeho jedinečnosť a komplexnosť je dôsledná pozornosť venovaná najmenším detailom ešte dôležitejšia. Preto môžu na tejto linke pracovať iba vysoko kvalifikovaní špecialisti. „Tím, podieľajúci sa na výrobe, bol vybraný s dôkladne vyškolených odborníkov na základe ich talentu, skúseností a nadšenia,“ hovorí. Po tom, ako strávili niekoľko rokov na iných pozíciách výroby motorov „pracovníci osvedčili svoje schopnosti vykonávať úlohy vyžadujúce pedantnú presnosť,“ dodáva Robert Buttenhauser.

Skladačka s presnosťou na zlomky milimetra. Päťvalec VZ5 sa skladá z približne  500 dielov a na jeho montáži sa podieľa 40 ľudí. Preto v automobilovom závode vznikne iba 77 motorov za deň a výrobná séria modelu CUPRA Formentor VZ5 je limitovaná na iba 7 000 kusov pre celosvetový trh. Predstavuje najvýkonnejší model CUPRA so spaľovacím motorom pre automobilových nadšencov v období, kým sa značka stane plne elektrifikovanou v roku 2030.

Skúška výkonu. CUPRA Formentor VZ5 má označenie odvodené od španielskeho slova „veloz“ (rýchly) a číslo 5 symbolizuje počet valcov najvýkonnejšieho motora tohto modelového radu. Christoph Vierling, riaditeľ vývoja celého vozidla a podvozka značky CUPRA, hovorí: „Toto auto redefinuje konštruktérske umenie a posúva svoj výkon na hranicu.“ A ďalej dodáva: „Už aj charakteristický zvuk jeho päťvalcového motora vzbudzuje výrazné emócie.“ Podľa výkonnostných testov, ktorým sa motor musí podrobiť, je rovnako jedinečný ako celé vozidlo. „Úplne všetky motory sa starostlivo testujú na výrobnej linke,“ hovorí Robert Buttenhauser. „Aby sme overili, či dosahuje predpísaný výkon 390 koní, každý jeden motor naštartujeme, a po zohriatí na prevádzkovú teplotu ho dôkladne otestujeme predtým ako ho namontujeme do vozidla.“

Výkonové parametre CUPRA Formentor VZ5

  • 5-valcový motor 2.5 TSI
  • Výkon 287 kW (390 k)
  • Maximálna rýchlosť 250 km/h (elektronicky limitovaná)
  • 20-palcové disky kolies z ľahkej zliatiny
  • Brzdy Akebono so 6-piestovými brzdičmi (375 mm x 36 mm)
  • Limitovaná séria v počte 7 000 kusov pre celosvetový trh

CUPRA je nekonvenčná značka SEAT, S.A., ktorá kombinuje emócie, elektrifikáciu a vysokú výkonnosť s inšpiráciou svetom Barcelony. Bola založená v roku 2018 ako samostatná značka a má vlastnú centrálu a výrobu pretekových automobilov v areáli závodu Martorell (provincia Barcelona), ako aj vlastnú sieť špecializovaných predajných miest na celom svete.

V roku 2021 si značka zachovala trend rastu a medziročne strojnásobila svoj predaj na 80 000 automobilov vďaka úspechu modelu CUPRA Formentor. CUPRA dokazuje, že elektrifikácia a športový charakter sa perfektne hodia k sebe a v roku 2022 rozšíri svoju ponuku modelom CUPRA Born. Tento prvý elektrický model značky sa bude predávať s rozličnými kapacitami batérie, ako aj v zvlášť výkonnej verzii e-Boost. Novinkou je aj exkluzívna limitovaná séria modelu CUPRA Formentor VZ5. Druhým elektrickým modelom značky bude CUPRA Tavascan, ktorý sa začne predávať v roku 2024. V roku 2025 bude nasledovať prvý mestský elektrický model značky, inšpirovaný štúdiou CUPRA UrbanRebel.

CUPRA je oficiálnym automobilovým partnerom a partnerom mobility FC Barcelona, premium sponzor World Padel Tour a oficiálny sponzor eSports Club Finetwork KOI. V rámci spolupráce s partnermi ako festival Primavera Sound a výrobca motorových člnov De Antonio Yachts značka vytvorila osobitný lifestylový svet CUPRA. Ambasádormi značky sú napríklad olympijskí zlatí medailisti Adam Peaty, Melvin Richardson a Saúl Craviotto, nemecký futbalový brankár Marc-André ter Stegen a Alexia Putellas, svetová futbalistka roka FIFA 2021.

Značky: