Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Mattias Ekström a Jutta Kleinschmidt skončili na Island X Prix na druhom mieste, čím dosiahli najlepší výsledok sezóny.

Vozidlo e-CUPRA ABT XE1 na neobyčajne náročnom podujatí predviedlo vysokú výkonnosťCUPRA je na piatom mieste v celkovej klasifikácii pred záverečným podujatím Jurassic X Prix vo Veľkej Británii

Tím ABT CUPRA XE dosiahol uplynulý víkend doteraz najlepší výsledok v rámci šampionátu Extreme E na podujatí Island X Prix, konanom na Sardínii (Taliansko). Jazdci tímu Mattias Ekström a Jutta Kleinschmidt sa po prvý raz kvalifikovali do finále a vybojovali vynikajúce druhé miesto, čím sa v tomto šampionáte po prvý raz umiestnili na stupienkoch víťazov.

CUPRA Extreme E X Prix SardiniaZdroj: CUPRA

Preteky na konali na Capo Teulada, vo výcvikovom priestore talianskej armády na juhozápade Sardínie. Toto prostredie bolo veľmi náročné ako pre vozidlá, tak aj pre jazdcov. Tím ABT CUPRA XE sa prispôsobil nástrahám trate od začiatku víkendu, čo jazdci šikovne využili pri kvalifikácii, kde Mattias a Jutta obsadili celkové tretie miesto.

S týmto výsledkom tím ABT CUPRA XE postúpil do Semifinále 2, kde bojoval s ďalšími dvoma tímami o postup do finále. S dosiahnutým druhým miestom sa Mattias a Jutta kvalifikovali do finále, čím dostali po prvý raz v tejto sezóne šancu zabojovať o celkové víťazstvo v pretekoch.

Počas finále, ktoré sa konalo v nedeľu popoludní, panovala kvôli dažďu horšia viditeľnosť  ako pri predchádzajúcich jazdách. Tak sa finálové preteky stali najextrémnejšími počas celého doterajšieho priebehu prvej sezóny Extreme E. No posádku tímu ABT CUPRA XE to nezastavilo, jazdci predviedli výborný výkon a vybojovali najlepší výsledok sezóny. Po dvoch náročných kolách na terénnom okruhu, dlhom 7 kilometrov, elektrický špeciál e-CUPRA ABT XE1 prešiel cieľom na druhej pozícii, vďaka čomu mohli Mattias Ekström a Jutta Kleinschmidt oslavovať svoje prvé umiestnenie na stupienkoch víťazov v Extreme E.

CUPRA Extreme E X Prix SardiniaZdroj: CUPRA

„Bol to bláznivý víkend ale pre nás dopadol šťastne. Hrdinsky sme bojovali, no súčasne sme boli aj inteligentní,“ povedal Mattias Ekström, ktorý iba pred týždňom oslavoval majstrovský titul PURE ETCR v Pau-Arnos (Francúzsko) spolu s tímom CUPRA.

Jeho tímová kolegyňa Jutta Kleinschmidt dodala: „Veľmi sa teším za celý tím, ktorý tvrdo pracoval každý víkend aby nám pripravil čo najlepší automobil. Teraz máme prvú trofej a samozrejme chceme pokračovať v zápolení v Anglicku.“

Po tomto výbornom výsledku na Sardínii je tím ABT CUPRA XE na piatom mieste v celkovej klasifikácii a pokračuje v boji o medailovú pozíciu na záver šampionátu – od tímu, ktorý je aktuálne na treťom mieste, ho delí iba 10 bodov. Prvú sezónu Extreme E ukončí podujatie Jurassic X Prix v dňoch 18. a 19. decembra v grófstve Dorset (Veľká Británia).

Značky: