Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Prvý hrdina novej éry.

  • Prvé elektrické SUV-kupé CUPRA a druhý elektrický model značky po kompaktnom hatchbacku Born
  • Impulz pre nové nápadné výrazové prostriedky dizajnu CUPRA, ktoré sa premietnu do budúcich elektrifikovaných modelov značky
  • CUPRA Tavascan perfektne kombinuje elektrický pohon s vysokou výkonnosťou. Špičková verzia VZ má výkon 250 kW (340 k) a pohon všetkých kolies dvoma elektromotormi
  • CUPRA Tavascan je emocionálne SUV pre fanúšikov športovej jazdy s nastaviteľným podvozkom Sport DCC a progresívnym riadením

CUPRA Tavascan je prvým hrdinom novej éry  mladej, nekonvenčnej španielskej značky. Sériový model, odvodený priamo od štúdie Tavascan, predstavenej na frankfurtskom autosalóne v roku 2019, ktorá tam bola prezentovaná ako „sen značky“, prináša na cesty jedinečnú víziu elektrickej mobility budúcnosti.

CUPRA Tavascan posúva cestu elektrifikácie značky novým smerom impulzom tvorby emocionálnych vozidiel, ktoré prekračujú mantinely konvencií a oslovujú novú generáciu automobilových nadšencov.

CUPRA Tavascan je plne elektrické SUV-kupé, ktoré kombinuje príťažlivosť s vysokou výkonnosťou. Zhmotňuje elektrickú víziu CUPRA a zostáva verné hlavným črtám štúdie z roku 2019.

„Cesta našej značky k elektrifikácii dostala nezastaviteľný impulz – je v centre všetkého, čo robíme. CUPRA sa do roku 2030 pretransformuje na plne elektrickú značku. Existuje veľa nanajvýš racionálnych automobilov, ktoré prichádzajú na trh. To nie je prípad značky CUPRA,“ povedal Wayne Griffiths, CEO CUPRA. „V roku 2019 sme mali víziu ako nanovo vynájsť elektrifikáciu. Chceli sme ukázať, že elektrické automobily môžu byť zábavné a sexy, s atraktívnym dizajnom a jedinečným športovým charakterom. Vtedy to bol možno ešte iba sen. Ale teraz sa náš sen splnil modelom CUPRA Tavascan.“

CUPRA Tavascan predstavuje veľký krok v rámci elektrifikácie značky. Rozširuje jej ponuku elektrifikovaných modelov. Pripája sa k plne elektrickému modelu CUPRA Born a verziám modelov CUPRA Leon, CUPRA Leon Sportstourer a CUPRA Formentor s pohonom plug-in hybrid. Do roku 2025 značka CUPRA vstúpi do novej éry ďalšími elektrifikovanými modelmi – CUPRA Terramar, CUPRA UrbanRebel a obnoveným aktuálnym modelovým programom.

Model CUPRA Tavascan, navrhnutý a vyvinutý v Barcelone, sa bude vyrábať v závode Anhui koncernu Volkswagen v Číne, čo je najmodernejšie centrum inovácií pre e-mobilitu, a bude uvedený na trh v roku 2024 s ročným cieľom viac ako 70 000 predaných áut.

CUPRA TavascanZdroj: CUPRA
CUPRA Tavascan

Základné tézy

  1. CUPRA Tavascan je prvé elektrické SUV-kupé značky a druhý elektrický model po kompaktnom hatchbacku Born. Zhmotňuje víziu elektrifikácie CUPRA a vychádza zo štúdie z roku 2019.
  • CUPRA Tavascan je impulzom pre nové nápadné výrazové prostriedky dizajnu. Karoséria má atletické a športové proporcie. Pri pohľade spredu upútajú svetlomety LED Matrix so svetelnou grafikou troch trojuholníkov. K výrazným prvkom architektúry interiéru patrí charakteristická centrálna chrbtica a takmer neviditeľné úzke mriežky ventilácie.
  • CUPRA Tavascan využíva modulárnu stavebnicu elektromobility MEB koncernu Volkswagen, ktorá integruje najmodernejšie technológie – pohonu, podvozka, digitálnej konektivity, bezpečnosti a komfortu – v priestorovom usporiadaní navrhnutom pre novú generáciu vodičov.
  • Ako emocionálne SUV pre fanúšikov športovej jazdy má CUPRA Tavascan  nastaviteľný podvozok Sport DCC a progresívne riadenie. Tieto systémy spolu s vysoko výkonnými pneumatikami namontovanými na 21-palcových diskoch kovaných z ľahkej zliatiny zabezpečujú jedinečný zážitok z jazdy.
  • Prvé elektrické SUV-kupé CUPRA sa bude vyrábať v dvoch verziách s výkonom 210 kW (286 k) a 250 kW (340 k). Výkonnejšia verzia má pohon všetkých kolies dvoma elektromotormi, ktorý zabezpečuje maximálnu trakciu. Batéria s kapacitou 77 kWh netto umožňuje dojazd približne 550 km*.
  • Digitalizácia predstavuje dôležitý atribút modelu CUPRA Tavascan. Elektrické SUV-kupé má systém infotainmentu s dotykovým displejom 38 cm (15 palcov) na palubnej doske – doteraz najväčší v automobile značky CUPRA – ktorý sa dá individualizovať vo veľkej miere a zahŕňa novo vyvinuté rozhranie človek-stroj (HMI). Okrem toho je pre model CUPRA Tavascan po prvý raz k dispozícii aj ozvučovací systém high-end s 12 reproduktormi, vyvinutý v spolupráci s renomovaným audio-špecialistom Sennheiser.
  • Bezpečnosť a komfort zvyšuje široké spektrum asistenčných systémov. Nové verzia asistenčného systému pre jazdu Connected Travel Assist využíva dáta z cloudu – najmä pri jazde po zle značených cestách. Komfort pri jazde na diaľnici zvyšuje funkcia automatickej zmeny jazdného pruhu. Parkovacie systémy dopĺňa systém Remote Park Assist na diaľkové ovládanie parkovania zvonka pomocou smartfónu.
  • CUPRA Tavascan, navrhnutý a vyvinutý v Barcelone, sa bude vyrábať v závode Anhui koncernu Volkswagen v Číne, najmodernejšie inovačné centrum pre e-mobilitu a bude spustené v roku 2024 s ročným cieľom predaných viac ako 70 000 áut.

Úvod

Nekonvenčná značka robí ďalší krok na svojej ceste k úplnej elektrifikácii predstavením modelu CUPRA Tavascan. Prvý hrdina novej éry značky nie je iba prvým elektrickým SUV-kupé CUPRA, ale prináša aj impulz pre nové výrazové prostriedky dizajnu, ktoré sa uplatnia pri budúcich elektrických modeloch značky.

CUPRA Tavascan sa pripája k plne elektrickému modelu CUPRA Born a šiestim modelom s pohonom plug-in hybrid – CUPRA Leon, CUPRA Leon Sportstourer a CUPRA Formentor, z ktorých každý je na výber s dvoma verziami pohonu plug-in hybrid. CUPRA Tavascan sa začne predávať v roku 2024 a krátko po ňom bude ešte v roku 2024 nasledovať elektrifikovaný model CUPRA Terramar a v roku 2025 CUPRA UrbanRebel, prvý mestský elektrický automobil značky.

CUPRA Tavascan je skonštruovaný na báze modulárnej stavebnice elektromobility MEB koncernu Volkswagen a bude sa vyrábať v dvoch verziách. Špičková verzia VZ s výkonom 250 kW (340 k) je vybavená pohonom všetkých kolies dvoma elektromotormi pre maximálnu trakciu a dynamiku. Základná verzia bude mať poháňané zadné kolesá elektromotorom s výkonom   210 kW (286 k). Vysokú výkonnosť obidvoch verzií podporuje batéria s kapacitou 77 kWh netto, umožňujúca dojazd približne 550 km*.

CUPRA Tavascan zachováva filozofiu značky vyrábať automobily pre aktívnych, angažovaných vodičov, automobilových nadšencov, no pritom poskytuje novú a expresívnu interpretáciu vysokej výkonnosti. Nastaviteľný podvozok s tlmičmi pruženia Sport DCC, progresívne riadenie a vysoko výkonné pneumatiky namontované na 21-palcových diskoch kovaných z ľahkej zliatiny zabezpečujú jedinečný zážitok z jazdy.

CUPRA Tavascan má dĺžku 4644 mm, šírku 1861 mm, výšku 1597 mm a rázvor 2766 mm. Tieto rozmery prispievajú k optimálnym jazdným vlastnostiam a súčasne umožňujú vytvoriť dostatočný priestor na neobmedzenú praktickú každodennú využiteľnosť v kombinácii s atraktívnym dizajnom.

CUPRA TavascanZdroj: CUPRA
CUPRA Tavascan

Vonkajší dizajn

CUPRA Tavascan predstavuje dôležitý prelom pre značku CUPRA, nielen preto, že je prvým elektrickým SUV-kupé značky, ale aj pretože prináša impulz pre nové výrazové prostriedky dizajnu, ktoré sa uplatnia pri budúcich elektrických modeloch značky.

Splnenie sna: CUPRA Tavascan sa iba minimálne líši od rovnomennej štúdie, predstavenej na frankfurtskom autosalóne v roku 2019. Odvtedy značka intenzívne pracovala na splnení svojho sna, priniesť na trh plne elektrické SUV-kupé.

„CUPRA Tavascan prináša nekonvenčný štýl progresívnym a emocionálnym prístupom k segmentu SUV-kupé,“ povedal Jorge Díez, šéfdizajnér CUPRA. „Predstavuje novú interpretáciu elektrickej výkonnosti, ktorá je odvážna a organická, no s výraznými líniami a atletickou siluetou.“

Ikona novej éry: CUPRA bola vždy vyzývateľskou značkou a tento charakter sa premieta aj do dizajnu jej prvého elektrického SUV-kupé s jedinečnou osobnosťou a ikonickou tvárou.

CUPRA Tavascan pri pohľade spredu predstavuje novú generáciu automobilov s fascinujúcim a tajomným vzhľadom. Ústredným prvkom dizajnu je svetelná grafika svetlometov s troma trojuholníkmi v zmysle novej koncepcie osvetlenia CUPRA. Tieto svietiace trojuholníky majú funkciu denných svetiel a pridružujú sa k nim ďalšie osvetľovacie funkcie. Ako napríklad adaptívne svetlomety LED Matrix, umožňujúce jazdu s diaľkovými svetlami bez oslňovania iných vodičov vozidiel jazdiacich tým istým smerom a protiidúcich vozidiel. Svetelná grafika umožňuje elektrické SUV rozoznať na prvý pohľad rovnako cez deň ako v noci. Charakteristický vzhľad dotvára svietiace logo CUPRA na výrazne modelovanej prednej kapote  – Tavascan je jedným z prvých modelov v Európe so svietiacim logom.

Predný nárazník modelu CUPRA Tavascan je výrazne vymodelovaný, no primárne nie kvôli nápadnej estetike ale kvôli zlepšeniu aerodynamiky, ktorá je dôležitá pre vysokú výkonnosť.

Časť vzduchu prúdi k chladiču elektrického pohonu a tvar nárazníka časť vzduchu vedie na boky k otvorom tzv. vzduchových zásteriek, optimalizujúcich obtekanie predných kolies pre zníženie aerodynamického odporu elektrického SUV-kupé.

Inšpirácia z pretekového okruhu: Pri pohľade zboku okamžite vyniknú športové proporcie a atletický tvar karosérie modelu CUPRA Tavascan. Celkový tvar vizuálne zvýrazňuje vysokú výkonnosť elektrického SUV-kupé a fascináciu rýchlosti. Dosahuje sa modelovaním napnutých bokov karosérie s klinovitou líniou, prebiehajúcou od „žraločieho nosa“ vpredu až po dvere batožinového priestoru.

Lesklé čierne predné stĺpiky karosérie, vytvárajúce vizuálne prepojenie čelného skla s bočnými oknami, podporujú panoramatický efekt, pripomínajúci priehľadný štítok na integrálnej prilbe pretekára, čo ďalej umocňuje optický dojem vysokej výkonnosti. Všetky tieto prvky sú inšpirované pretekovým špeciálom CUPRA Tavascan XE pre svetový šampionát elektrických vozidiel Extreme E.

Dizajn v pohybe: Bočný vzhľad modelu CUPRA Tavascan dotvára dizajn kolies. Na výber sú disky kolies odlievané alebo kované z ľahkej zliatiny formátu 19, 20 a 21 palcov s rozličnou povrchovou úpravou vrátane vysokého lesku. Kolesá zvýrazňujú športový charakter elektrického SUV-kupé pričom majú pozitívny vplyv aj na hmotnosť a aerodynamiku.

Špeciálne aerodynamické kryty diskov optimalizujú prúdenie vzduchu a redukujú turbulencie, čím prispievajú k zníženiu aerodynamického odporu a tým zvyšujú celkovú účinnosť modelu CUPRA Tavascan.

Záleží na každom prvku: Dizajn zadnej časti karosérie modelu CUPRA Tavascan je založený na charakteristickom tvare zadných skupinových svetiel, ktoré predstavujú pokračovanie koncepcie osvetlenia CUPRA. Aj koncové svetlá majú svetelnú grafiku zloženú z troch trojuholníkov, ktoré dopĺňa červené svietiace logo CUPRA na dverách batožinového priestoru. Vďaka tomu je vozidlo aj zozadu okamžite rozoznateľné.

Koncepcia osvetlenia modelu CUPRA Tavascan dodáva emocionálnemu a progresívnemu dizajnu elektrického SUV-kupé solídnosť. Každý detail je podriadený tejto premise dizajnu, až po odrazové sklá v nárazníku vizuálne zvýrazňuje šírku vozidla.

Téma dizajnu sa snúbi s funkčnosťou, čo dodáva modelu CUPRA Tavascan osobitý charakter a zlepšuje výkonnosť. Zvýrazňuje to aj tvar rozmerného difúzora v zadnom nárazníku, ktorý optimalizovaním prúdenia vzduchu pod vozidlom zvyšuje aerodynamický prítlak a zlepšuje stabilitu pri vysokej rýchlosti.

Osvetlenie je dôležitým prvkom vonkajšieho dizajnu modelu CUPRA Tavascan. Uvítacie osvetlenie premieta na zem vedľa dverí logo CUPRA. Svietiace diódy LED sú integrované aj do vonkajších kľučiek dverí. Okrem novej estetiky majú aj praktickú funkciu, pretože uľahčujú otvorenie dverí v tme.

Nový charakter, ktorý prináša model CUPRA Tavascan, zvýrazňuje aj farebná paleta lakov karosérie. Jednotlivé odtiene majú označenie Tavascan Blue, White Silver, Atacama Desert, Urano Grey, Hypernova Red a Century Bronze Matt**.

CUPRA TavascanZdroj: CUPRA
CUPRA Tavascan

Dizajn interiéru

Modelované línie karosérie modelu CUPRA Tavascan sa prenášajú aj do jeho interiéru. Kombinácia materiálov a technológií vytvára vnútorný priestor kabíny, poskytujúci perfektnú rovnováhu medzi orientáciou na vodiča a komfortom spolujazdcov.

Centrálna chrbtica: Hlavným prvkom úplne nekonvenčného dizajnu je centrálna chrbtica, stredový štrukturálny prvok, ktorý pozdĺžne delí prednú časť kabíny a pomáha definovať charakter všetkých elementov, ktoré sa vizuálne vznášajú v priestore.

Chrbtica interiéru spája stredovú konzolu s palubnou doskou modelu CUPRA Tavascan; modelovaným prvkom, vytvárajúcim v interiéri pocit ľahkosti.

Sedenie pre zážitky: Tento pocit sa okamžite prejaví, keď si vodič sadne za športový volant CUPRA, prvý kontaktný prvok elektrického SUV-kupé.

CUPRA Tavascan má štandardne škrupinové športové sedadlá. Neskôr budú pre nový model k dispozícii aj škrupinové sedadlá CUP. Konštrukcia sedadiel využíva ľahkú štruktúru, umožňujúcu vytvoriť sedadlo novej koncepcie bez zmenšenia podpory poskytovanej telu sediacej osoby. Eleganciu sedadiel zvyšuje paleta farieb Soul Black, Dark Night alebo Enceladus Grey Metallic, z ktorých posledná je vyhradená exkluzívne pre špičkové škrupinové sedadlá CUP.

Poťahy sedadiel dodávajú interiéru textúru s využitím udržateľných materiálov. Na výber sú textilné poťahy vyrobené na 90 % z recyklovaného polyestru alebo z mikrovlákna – s podielom 50 % recyklovaného materiálu. Vzdušný a ľahký vzhľad interiéru podporuje 3D parametrická mriežka na palubnej doske.

Digitalizácia ako súčasť dizajnu: CUPRA Tavascan využíva perfektnú kombináciu najmodernejšej technológie a prelomového dizajnu. Centrálny dotykový displej s uhlopriečkou 38 cm (15 palcov) – doteraz najväčší v automobile značky CUPRA – je nasadený na palubnej doske a natočený k vodičovi. Displej predstavuje novo vyvinuté užívateľské rozhranie človek-stroj HMI (Human Machine Interface) na intuitívne ovládanie systému infotainmentu a ďalších funkcií vozidla. Úzke stredné mriežky ventilácie vytvárajú priestor pre najprirodzenejšiu polohu displeja, ktorý dopĺňa digitálny združený prístroj s uhlopriečkou 13,5 cm (5,3 palca) pred volantom.

Osvetlenie predstavuje dôležitý prvok na vytvorenie celkovej atmosféry v kabíne modelu  CUPRA Tavascan. Osvetlenie z LED je použité v celom interiéri vrátane predných a zadných dverí. Ambientné osvetlenie zvýrazňuje hlavné prvky dizajnu interiéru ako štíhla palubná doska a modelovaná stredová konzola. Súčasne podporuje funkčnosť a komunikáciu s členmi posádky.

Osvetlenie je neoddeliteľnou súčasťou charakteru elektrického SUV-kupé a vytvára v kabíne elegantnú scénu. Podieľajú sa na tom všetky prvky – od jednoduchých svetiel na čítanie cez ambientné osvetlenie v držiakoch nápojov, podsvietených panelov predných a zadných dverí až po osvetlené dekoračné lišty na prahoch.

Typickú atmosféru CUPRA v interiéri dotvárajú dekoračné akcenty medenej farby, vytvárajúce kontrast k farebným odtieňom Soul Black, Deep Plum alebo  Dark Ice Metal na obkladoch dverí a centrálnej chrbtici.

Plochá podlaha kabíny v kombinácii s relatívne dlhým rázvorom umožnila vytvoriť veľký priestor na obidvoch radoch sedadiel, pobyt v kabíne spríjemňuje množstvo inteligentných odkladacích priestorov pre všetky veci každodenného života. K vysokej úžitkovej hodnote prispieva aj variabilný batožinový priestor so základným objemom 540 litrov, prístupný cez elektricky ovládané piate dvere, ktoré sa dajú otvoriť bez použitia rúk virtuálnym pedálom.

Pohonné ústrojenstvo

Pohonné ústrojenstvo CUPRA Tavascan je koncipované tak, aby umožňovalo čo najdynamickejšiu jazdu. Vďaka modulárnej stavebnici elektromobility MEB koncernu Volkswagen využíva moderný systém elektrického pohonu, zabezpečujúci jedinečný zážitok z jazdy.

CUPRA Tavascan VZ: Nikde to nie je vidno lepšie ako pri špičkovej verzii CUPRA Tavascan VZ. Jej pohon všetkých kolies dvoma elektromotormi (zadný s výkonom 210 kW, predný s výkonom 80 kW) je vyladený pre maximálnu dynamiku a môže prenášať 30 % celkového systémového výkonu na predné kolesá keď je to potrebné. Obidva elektromotory spolu poskytujú systémový výkon 250 kW (340 k), pričom zadný motor má krútiaci moment 545 Nm a predný motor 134 Nm. Vodič môže prepínať až 5 jazdných režimov CUPRA Mode – Dojazd, Komfort, Výkon, CUPRA, Individual a Trakcia (iba pre verzii s pohonom všetkých kolies) – ktoré umocňujú zážitok z jazdy.

Systém pohonu všetkých kolies využíva primárne synchrónny elektromotor s permanentnými magnetmi integrovaný v zadnej náprave, pred osou zadných kolies. Elektromotor dosahuje maximálne otáčky vyše 13 000 za minútu, ktoré sa prispôsobujú jednostupňovým prevodom. Veľký krútiaci moment, ktorý je k dispozícii okamžite po rozbehu, zabezpečuje intenzívny ťah motora, na aký sú zákazníci značky CUPRA zvyknutí.

Zadnému elektromotoru v prípade potreby asistuje predný elektromotor keď riadiaca jednotka pohonu zistí, že kvôli momentálnym jazdným podmienkam je potrebné prenášať krútiaci moment aj na predné kolesá.

Predný asynchrónny elektromotor vytvára minimálne odporové straty keď nie je aktívny. Motor namontovaný koaxiálne na prednej náprave je veľmi ľahký, má celkovú hmotnosť iba 60 kg. Elektrický systém pohonu všetkých kolies dvoma elektromotormi nevyžaduje mechanické spojenie medzi nápravami, nepotrebuje medzinápravový diferenciál alebo lamelovú spojku, preto reaguje rýchlo a pracuje efektívne.

Riadiaca jednotka pohonu koordinuje funkciu dvoch elektromotorov rýchlo a efektívne. Výkonovým elektronikám motorov dáva povely v priebehu milisekúnd, takže prechod z pohonu zadných na pohon všetkých kolies a naopak je úplne plynulý a posádka vozidla ho ani nepocíti.

Schopnosť adaptívne rozdeľovať krútiaci moment na obidve nápravy zlepšuje nielen jazdné vlastnosti a bezpečnosť, ale aj akceleráciu. CUPRA Tavascan VZ dosiahne s pevným štartom rýchlosť 50 km/h za iba 2,4 sekundy a z 0 na 100 km/h zrýchli za iba 5,6 sekundy.

Verzia Endurance: Výkonnosť nie je iba výsadou verzie CUPRA Tavascan VZ ale aj verzie Endurance. Jej zadné kolesá poháňa rovnaký elektromotor s výkonom 210 kW (286 k) a krútiacim momentom 545 Nm.

Moderná technológia batérie: CUPRA Tavascan má v podlahe medzi nápravami uloženú batériu opatrenú integrovaným vodným chladením. Batéria sa skladá z lítiovo-iónových článkov hranolového tvaru, ktoré sú združené do modulov. Jednotlivé moduly sú vsadené do hliníkovej ochrannej štruktúry, ktorá je priskrutkovaná k podlahe skeletu karosérie, čím zvyšuje pevnosť karosérie a prispieva k nízkemu ťažisku. Súčasne je ako najťažší komponent pohonu uložená v strede, čím sa dosahuje optimálne rozloženie hmotnosti na nápravy. Vďaka tomu hmotnosť kompletu batérie nemá negatívny vplyv na jazdné vlastnosti a dynamiku vozidla.

Pri verzii Endurance kapacita batérie 77 kWh (netto) v kombinácii s pohonom zadných kolies umožňuje dojazd približne 550 km* podľa metodiky WLTP. CUPRA Tavascan VZ s pohonom všetkých kolies má s batériou 77 kWh dojazd približne 520 km*.

Efektivitu systému batérie zvyšuje systém tepelného manažmentu, ktorý udržiava optimálnu prevádzkovú teplotu batérie. Spodná platňa batérie obsahuje integrované kanály pre vodu, pripojené do chladiacej sústavy. Systém  tepelného manažmentu umožňuje pri nízkych teplotách pre zvýšenie efektivity predhriať batériu vozidla pripojeného k nabíjačke na optimálnu teplotu, čo prispieva k predĺženiu dojazdu.

Zvýšená efektivita: Elektrický pohon prináša aj ďalšie benefity. Keď vodič uvoľní pedál akcelerátora, elektromotor začne fungovať ako generátor a dobíja batériu rekuperáciou kinetickej energie vozidla (k tmu dochádza, keď vodič nastaví režim ‘B’ namiesto ‘D’). Súčasne sa využitím elektromotora na spomalenie vozidla znižuje opotrebovanie bŕzd. Intenzitu rekuprerácie môže vodič ovplyvňovať aj páčkami (pádlami) na volante, ktorými sa dajú nastaviť 4 rozličné úrovne.

Pre CUPRA Tavascan je k dispozícii ako príplatkové vybavenie aj tepelné čerpadlo, ktoré efektívnejšie vyhrieva interiér kabíny ako bežné elektrické kúrenie. Najmä pri nízkych teplotách úspora energie dosahovaná vďaka tepelnému čerpadlu prispieva k predĺženiu dojazdu.

„CUPRA Tavascan využíva zdokonalenú technológiu elektrického pohonu, ktorá bola použitá v prvom elektrickom automobile značky CUPRA Born, na dosiahnutie fascinujúcich jazdných výkonov rovnako pri verzii s pohonom všetkých kolies, ako aj s pohonom zadných kolies,“ povedal Werner Tietz, člen predstavenstva CUPRA pre výskum a vývoj. „Prvé elektrické SUV-kupé značky CUPRA poskytuje jedinečný zážitok z jazdy, demonštrujúc novú športovosť’, ktorú môžu priniesť elektrické vozidlá.“

Možnosti nabíjania: CUPRA Tavascan poskytuje aj pohodlné možnosti nabíjania.

Druhý elektrický model značky CUPRA dokáže na dostatočne výkonnej nabíjacej stanici s jednosmerným prúdom načerpať elektrickú energiu na 100 km jazdy za iba 7 minút. A keď úroveň batérie klesne na 10 % využiteľnej kapacity, na nabíjacej stanici s jednosmerným prúdom a výkonom 135 kW sa dá dobiť na 80 % kapacity za menej ako pol hodiny.

CUPRA Tavascan sa môže nabíjať na verejných nabíjacích staniciach so striedavým prúdom, na rýchlonabíjacích stojanoch s jednosmerným prúdom alebo na domovom wallboxe. Stačí vozidlo pripojiť príslušným káblom a nabíjanie je jednoduché a pohodlné.

Aby bolo nabíjanie bez stresu, CUPRA poskytuje rozličné riešenia na nabíjanie, ktoré vyhovujú špecifickým požiadavkám zákazníkov, vrátane špecifického wallboxu CUPRA.

Na výber sú systémy CUPRA Charger (ktorý je plug & play), CUPRA Charger Connect (s pripojením Wi-Fi) alebo CUPRA Charger Pro (s modemom 4G a Wi-Fi). A na pohodlné ovládanie nabíjania mimo domu slúži aplikácia CUPRA Easy Charging App.

Podvozok

Elektrifikácia a výkonnosť sa perfektne hodia k sebe a mladá nekonvenčná značka ich posúva na novú úroveň modelom CUPRA Tavascan.

Konštrukčný základ pre CUPRA Tavascan predstavuje modulárna stavebnica elektromobility koncernu Volkswagen, na základe ktorej tím vývojárov v Barcelone (Martorell) vytvoril vozidlo s najlepšími možnými jazdnými vlastnosťami.

Stavebné bloky úspechu: Robustný podvozok využíva osvedčené komponenty pre vysokú obratnosť a komfort. Prednú nápravu tvoria spodné ramená a tlmičovými vzperami McPherson a vinutými pružinami. Vzadu sú viacprvkové závesy s oddelenými pružinami a tlmičmi. Tieto komponenty boli vyladené tak, aby Tavascan poskytoval vodičovi dobrú spätnú väzbu pre intuitívne ovládanie rovnako pri rýchlej jazde po diaľnici, ako aj na úzkych kľukatých cestách.

Vysokonapäťová batéria pohonu uložená medzi nápravami prispieva k takmer ideálnemu rozloženiu hmotnosti na nápravy (49:51 percent), pričom nízke ťažisko zvyšuje agilitu.

Progresívne riadenie modelu CUPRA Tavascan s premenlivým prevodovým pomerom umožňuje vodičovi presné ovládanie, vďaka ktorému je elektrické SUV-kupé suverénne v každých podmienkach.

Prispôsobené pre vodiča: Okrem toho si vodič môže prispôsobiť regulačné systémy podvozka podľa preferovaného štýlu jazdy. Elektronický stabilizačný systém ESC sa dá prepnúť do športového režimu (ESC OFF) a podvozok sa dá vyladiť pomocou adaptívnych tlmičov pruženia sport DCC (Dynamic Chassis Control).

Jazdné vlastnosti okrem toho ovplyvňujú aj kolesá, ktoré sú k dispozícii pre  CUPRA Tavascan. Na výber sú kolesá formátu 19”, 20” a 21”, z ktorých najväčšie zabezpečujú najpresnejšiu ovládateľnosť. Na disky kované z ľahkej zliatiny priemeru 21“ sa montujú pneumatiky široké 255 milimetrov na obidve nápravy. Pri 19“ kolesách je obutie vozidla zmiešané – 235 mm vpredu 255 mm vzadu.

CUPRA Tavascan kombinuje svoje dynamické vlastnosti s praktickou využiteľnosťou, ako naznačujú rozmery vozidla: dĺžka 4644 mm, šírka 1861 mm, výška 1597 mm a rázvor 2766 mm.

Digitálna konektivita

CUPRA Tavascan sa plynulo začleňuje do digitálnych životov svojich majiteľov – stáva sa súčasťou digitálneho ekosystému vďaka modernému systému infotainmentu a online službám, ktoré udržiavajú zákazníka v spojení so svetom a vozidlom.

Demonštruje to interakcia medzi zákazníkom a elektronikou automobilu. Digitálna konektivita modelu CUPRA Tavascan bola definovaná pri rigoróznych a extenzívnych testoch, zohľadňujúc zvyky, túžby a požiadavky zákazníkov. Na ich základe bola vytvorená funkčnosť pre každodenný život, ktorá dopĺňa zážitok z jazdy a neodpútava pozornosť vodiča od riadenia.

Pútavá a personalizovaná digitalizácia: CUPRA Tavascan otvára dvere novému druhu používateľského zážitku, ktorý je intuitívny a vo veľkom rozsahu individuálne modifikovateľný vďaka novému rozhraniu človek-stroj HMI (Human Machine Interface). V jeho centre je dotykový displej s uhlopriečkou 38 cm (15 palcov) na stredovej konzole – doteraz najväčší v automobile značky CUPRA. Zobrazenia na displeji sú dobre viditeľné pre vodiča aj spolujazdcov. Dotykový displej umožňuje prístup ku všetkým funkciám vozidla.

V spodnej časti rámu displeja sú osvetlené digitálne posúvače (slidery) na nastavovanie teploty klimatizácie v dvoch zónach a reguláciu hlasitosti audiosystému. Displej zobrazuje tri widgety, ktoré si vodič môže individuálne nakonfigurovať podľa svojich potrieb.

Po zapnutí domovská obrazovka HOME zobrazuje všetky dôležité funkcie a dá sa pochopiť na prvý pohľad s prístupom k základným funkciám na prvé kliknutie bez rozptyľovania pozornosti. Horná oblasť obrazovky poskytuje priamy prístup do hlavného menu.

Modifikovateľné widgety sú orientované na vodiča, majú diagonálny štýl a dve veľkosti umožňujú priorizovať informácie. Na ďalšie zjednodušenie dva riadky widgetov umožňujú priamy prístup k hlavným funkciám vozidla.

Okrem ovládania funkcií vozidla prostredníctvom dotykového displeja má vodič k dispozícii aj hlasové ovládanie prirodzenou rečou (vo vybraných jazykoch) s online podporou z cloudu.

Systém infotainmentu CUPRA Tavascan integruje aj rozhranie Wireless Full Link, umožňujúce pripojiť smartfón cez Apple CarPlay a Android Auto bez kábla.

Ozvučenie vysokej úrovne: Audio, bez ohľadu na to, či ide o hudbu, podcasty alebo len telefonický hovor, sa prenáša v najvyššej kvalite vďaka novému ozvučovaciemu systému modelu. Systém s 12 reproduktormi bol vyvinutý v spolupráci s firmou Sennheiser, ktorá je renomovaným špecialistom na výrobu profesionálnej zvukovej techniky. CUPRA Tavascan je prvým modelom španielskej značky, ktorý využíva takýto ozvučovací systém high-end, zaručujúci jedinečný zážitok z reprodukcie hudby pre vodiča a spolujazdcov.

Ako automobil koncipovaný pre optimálnu interakciu s vodičom má CUPRA Tavascan digitálny združený prístroj s uhlopriečkou 13,5 cm (5,3 palca) namontovaný priamo v osi pohľadu vodiča. Tento displej prehľadne zobrazuje najdôležitejšie jazdné údaje ako napr. rýchlosť, úroveň nabitia batérie a dojazd.

Jasné a zrozumiteľné informácie: Digitálny združený prístroj dopĺňa head-up display s rozšírenou realitou, ktorý premieta doplnkové informácie na predné okno, priamo v zornom poli vodiča. Zobrazuje rýchlosť jazdy, informácie asistenčných systémov a grafické pokyny navigácie. Navigačné inštrukcie (smerové šípky) sa zobrazujú prakticky na celej ploche predného okna tak, že sa prekrývajú s obrazom reality, napríklad šípka na odbočenie sa zobrazí na mieste ulice, do ktorej má vozidlo odbočiť a je veľkostne prispôsobená pohľadu vodiča. Symboly head-up displeja vodič vidí virtuálne v priestore pred vozidlom.

Služby digitálnej konektivity: Online služby CUPRA CONNECT a aplikácia my CUPRA App zabezpečujú prepojenie modelu CUPRA Tavascan s digitálnym svetom.

Po prevzatí vozidla má zákazník tri roky bezplatný prístup k online službám ako napríklad dopravné informácie v reálnom čase, online výpočet trasy, dynamické body záujmu alebo plánovanie nabíjania na trase.

Pomocou aplikácie My CUPRA App pre smartfóny má zákazník úplnú kontrolu nad svojím vozidlom na diaľku. Môže napríklad sledovať stav vozidla, ovládať nabíjanie, klimatizáciu a kúrenie, ako aj odomknúť a zamknúť dvere.

Digitalizácia prispieva aj k zvýšeniu bezpečnosti posádky modelu CUPRA Tavascan. Integrovaná SIM karta umožňuje funkciu systému celoeurópskeho tiesňového volania eCall. Keď dôjde k nehode, pri ktorej sa nafúknu airbagy, systém automaticky upovedomí záchranný dispečing do ktorého zašle informácie o polohe vozidla, type vozidla, počte osôb a vytvorí hlasové spojenie. Okrem toho môže vodič v prípade ľahšej nehody alebo poruchy nadviazať spojenie s dispečingom aj manuálne.

Bezpečnosť a komfort

CUPRA Tavascan je vozidlo s vysokou úrovňou aktívnej bezpečnosti, ktoré vďaka najmodernejším asistenčným systémom minimalizuje riziko nehody a umožňuje pohodlnú jazdu bez stresu. Niektoré technológie umožňujú aj polo-autonómnu jazdu (úroveň Level 2).

Široká škála najmodernejších asistenčných systémov: Súčasťou vybavenia modelu CUPRA Tavascan je štandardne protikolízny systém Front Assist s detekciou chodcov a cyklistov, prediktívny adaptívny tempomat, rozpoznávanie dopravných značiek, inteligentný rýchlostný asistent prispôsobujúci rýchlosť rozpoznanému limitu, asistent udržiavania jazdného pruhu, monitorovanie mŕtvych uhlov spätných zrkadiel, odbočovací asistent, monitorovanie únavy vodiča, asistent pre bezpečné vystupovanie a inteligentná cúvacia kamera (Rear View eSmart Camera).

Vďaka novému systému Car2x komunikuje CUPRA Tavascan s inými vozidlami v blízkosti, s ktorými zdieľa informácie o prekážkach v premávke, dopravných nehodách, približujúcich sa vozidlách s právom prednostnej jazdy, atď. Vďaka tomu môžu vodiči v predstihu reagovať na nebezpečné situácie.

Informácie asistenčných systémov sa zobrazujú vodičovi prehľadne, jasne a intuitívne zrozumiteľne priamo v zornom poli pomocou head-up displeja s rozšírenou realitou.

Sústava integrovaných senzorov – radarových, ultrazvukových, kamier spolu s informáciami prijímanými z vonkajších zdrojov vytvára komplexný obraz okolia vozidla, upozorňujúci vodiča na potenciálne nebezpečenstvá.

Nový Connected Travel Assist: Keď to cestné podmienky dovoľujú, asistenčný systém pre jazdu Travel Assist spolupracuje s adaptívnym tempomatom, pričom využíva aj informácie z cloudu. Tieto kumulatívne informácie umožňujú automaticky udržiavať vozidlo v strede jazdného pruhu, prispôsobovať rýchlosť pri jazde v zákrutách a robiť asistované zmeny jazdného pruhu na diaľniciach.

Výhľad v okruhu 360°: Asistenčné systémy Side Assist a Exit Assist aktivujú vizuálnu a akustickú výstrahu v prípade, ak sa približujú iné vozidlá mimo výhľadu vodiča. Systém Exit Warning (výstraha pri vystupovaní) vydá akustickú výstrahu keď CUPRA Tavascan parkuje, vodič alebo spolujazdec otvára dvere na vystúpenie z vozidla a práve sa zozadu približuje iné vozidlo alebo cyklista.

Emergency Assist: Elektrické SUV-kupé je vybavené aj asistenčným systémom pre núdzové situácie Emergency Assist. Keď systém zistí, že vodič neovláda vozidlo, najprv vydá vizuálnu a akustickú výstrahu. Ak vodič nereaguje, systém mykne vozidlom náhlym pribrzdením a ak ani vtedy vodič nereaguje – napríklad pre náhlu zdravotnú indispozíciu – systém automaticky aktivuje výstražné svetlá, zastaví vozidlo a prostredníctvom systému eCall upovedomí záchranný dispečing.

Asistované parkovanie: Funkcia asistovaného parkovania teraz umožňuje vodičovi zaparkovať po vystúpení z vozidla na diaľku pomocou aplikácie v smartfóne. Ďalšou parkovacou funkciou CUPRA Tavascan je tzv. trénované parkovanie. Vďaka nej je vozidlo schopné uložiť si do pamäte trasu dlhú 50 metrov k miestu parkovania a automaticky ju prejsť – napríklad vjazd na vyhradené parkovacie miesto v podzemnej garáži.

*CUPRA Tavascan sa momentálne ešte nepredáva a podlieha homologácii. Uvedené technické údaje sú predbežné a pri spustení predaja sa môžu líšiť. Dostupný výkon motora a zrýchlenie vozidla vždy závisia od úrovne nabitia batérie a vonkajšej teploty. Priložené obrázky sú iba ilustračné a nemusia zodpovedať stavu sériovej výroby.

Dojazd elektrického vozidla ovplyvňujú rozličné faktory ako topografia terénu, poveternostné podmienky, zaťaženie vozidla (cestujúci + batožina), vek a stav batérie, príplatkové vybavenie (napr. kolesá a pneumatiky), používanie komfortných spotrebičov ako kúrenie, klimatizácia, vyhrievanie sedadiel, ako aj od spôsobu jazdy. Uvedený dojazd predstavuje predbežnú hodnotu a bol vypočítaný podľa metodiky WLTP, ktoré stanovuje podmienky testov pre všetkých výrobcov aby boli vypočítané hodnoty navzájom porovnateľné medzi rozličnými vozidlami.

**Farba Century Bronze Matt bude dostupná neskôr v priebehu životného cyklu modelu Tavascan.

CUPRA je nekonvenčná značka SEAT, S.A., ktorá kombinuje emócie, elektrifikáciu a vysokú výkonnosť s inšpiráciou svetom Barcelony. Bola založená v roku 2018 ako samostatná značka a má vlastnú centrálu a výrobu pretekových automobilov v areáli závodu Martorell (provincia Barcelona), ako aj vlastnú sieť špecializovaných predajných miest na celom svete.

V roku 2022 značka dosiahla nový vrchol predajom 150 000 automobilov. CUPRA dokazuje, že elektrifikácia a športový charakter sa perfektne hodia k sebe. Každé uvedenie nového modelu predstavuje nový míľnik v definovaní charakteru značky s vyzývavým a originálnym dizajnom. CUPRA Ateca bola jedinečným modelom vo svojom segmente, CUPRA Leon prvým elektrifikovaným modelom značky vďaka pohonu plug-in hybrid, CUPRA Formentor prvým modelom vyvinutým exkluzívne pre značku a doteraz jej najlepšie predávaným modelom a CUPRA Born prvý model značky s elektrickým pohonom.

CUPRA je oficiálnym automobilovým partnerom a partnerom mobility FC Barcelona, premium sponzor World Padel Tour a oficiálny sponzor eSports Club Finetwork KOI. V rámci spolupráce s partnermi ako festival Primavera Sound a výrobca motorových člnov De Antonio Yachts značka vytvorila osobitný lifestylový svet CUPRA. Ambasádormi značky sú napríklad olympijskí zlatí medailisti Adam Peaty, Melvin Richardson a Saúl Craviotto, nemecký futbalový brankár Marc-André ter Stegen a Alexia Putellas, svetová futbalistka roka FIFA 2021.

Značky: