Vyskúšali sme robotického psa priamo v našej redakcii. Na testovanie sme však mali len hodinu a preto sa nám niektoré funkcie nepodarilo dosiahnuť.

Domáci miláčik

Štvornohý robot XIAOMI CYBERDOG má tendenciu správať sa podobne ako domáci miláčik. Vie sa pozdraviť, poprosiť, pretáčať sa, dokonca tancovať. Pre programátorov ponúka otvorený zdrojový kód, na ktorom môžu stavať pri rozširovaní jeho robotických funkcií. Podľa výrobcu sa dokáže pohybovať rýchlosťou až 3,2 m/s, toto sa však počas nášho testu nepodarilo dosiahnuť. Skončili sme zhruba pri polovičnej rýchlosti, robotického psa sme však mali na pomerne krátku dobu.

Xiaomi CyberDogZdroj: Ondrej Macko/TOUCHIT.sk
Xiaomi CyberDog

Moderné technológie na palube

XIAOMI CYBERDOG je založený na platforme NVIDIA Jetson Xavier NX a tak rýchlo spracováva aj veľké množstvá dát zachytené zabudovanými snímačmi. Jeho ovládanie sa realizuje mobilnou aplikáciou. Tiež je tu možnosť pripojenia pomocou troch portov USB-C a jedného HDMI. Takto sa dajú napojiť napr. navigačné svetlá.

Xiaomi CyberDogZdroj: Ondrej Macko/TOUCHIT.sk
Xiaomi CyberDog

CYBERDOG používa dotykové a ultrazvukové senzory, sú tu širokouhlé kamery a GPS modul. Dokáže sa tak vyhýbať prekážkam, vytvára si navigačné mapy a údajne vie aj rozpoznávať tváre a podľa toho sledovať svojho majiteľa. Pri našom teste sme dokázali to, že pes bol schopný sledovať určenú osobu, tá sa ale nemohla pohybovať rýchlo. ideálna bola mierne pomalšia chôdza. Ovládanie je možné aj pomocou hlasových povelov, údajne zatiaľ je funkčné len v čínštine.  

Mobilná aplikácia pre Xiaomi CyberDogZdroj: Ondrej Macko/TOUCHIT.sk
Mobilná aplikácia pre Xiaomi CyberDog

Ďalší vývoj

Xiaomi pomocou tohto psa dokázalo, že dokáže vytvoriť technologicky vyspelého robota, ktorý kombinuje viaceré technológie. Je to ukážka toho, čo sa dnes dá dosiahnuť, k praktickému využitiu napr. v domácnosti je však ešte dlhá cesta. Výdrž na batériu je totiž okolo hodiny s nabíjaním ďalšie tri hodiny a to by z pomocníka na celý deň zatiaľ veľa nebolo. Ale ako demonštrácia toho, čo sa už dá vytvoriť je to veľmi dobrý počin.

Zdroje: vlastné, Xiaomi

Prečítajte si tiež

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.