O parameter SpO2 sa ľudia v dobe pandémie zaujímajú oveľa viac ako predtým. SpO2 má priamy súvis s tým, ako sa prejavila choroba COVID-19 na zdraví človeka.

Pokiaľ tento parametre klesne pod 90 %, je lepšie navštíviť lekára a nechať si zistiť príčinu. Pokiaľ poklesne pod 80 % je to už vážny prípad, kedy treba konať okamžite. SpO2 priamo súvisí s tým, ako pľúca dokážu preniesť kyslík zo vzduchu do krvi a pokiaľ nepracujú správne, treba zasiahnuť.

Áno, na meranie SpO2 existujú oxymetre s cenou medzi 25 až 40 eur a obyčajne majú podobu štipca, ktorý sa nasadzuje na prst. Po zhruba 5 sekundách po nasadení na prst sa objaví údaj o hodnote SpO2, rovnako si môžete skontrolovať tep srdca. Oxymetre pracujú na princípe presvecovania tepny pulzným svetlom a merania odrazeného lúča a sú presné. Ich výhodnou je fakt, že sa umiestňujú na koniec prsta, čo je pre meranie SpO2 veľmi vhodná poloha. Oxymetre sa používajú aj v nemocniciach na Covid oddeleniach. Problém pri každodennom používaní je v tom, že oxymeter je malý a ľahko ho niekde zabudnete. Nebudete ho tak mať vtedy, kedy by ste to možno potrebovali.

Nás teda zaujímalo ako je to s meraním SpO2 pomocou inteligentných hodiniek. Tie majú v spodnej časti zdroj svetla a okrem iného merajú a tep srdca, niektoré dokonca EKG a veľa z nich aj SpO2. Práve na toto sme sa zamerali a porovnávali sme údaje z hodiniek či dokonca náramkov s údajom nameraným špecializovaným oxymetrom.

Do nášho testu sme zobrali hodinky Xiaomi Amazfit GTR 2, Garmin VENU, Samsung Gear Watch a náramok Maxcom FW20 Soft. Ako referenčný prístroj sme vybrali pulzný oxymeter od firmy AFK.

Meranie SpO2 pomocou špecializovaného oxymetra od firmy AFK

Merali sme SpO2 7 dní priebežne a porovnávali sme výsledky. Zistili sme, že inteligentné hodinky sa nameranými hodnotami pomerne presne priblížili k hodnotám z oxymetra. Najpresnejšie boli pritom hodinky Garmin VENU nasledované Samsung Gear Watch a Xiaomi Amazif GTR2. Namerané odchýlky boli do 2 %, čo je veľmi dobré. Obe merali nižšiu hodnotu ako bola naša referenčná. Odchýlku cez 4 % sme namerali pri použití lacného náramku Maxcom FW20 Soft. Aj náramok sa však dá použiť na orientačné meranie SpO2.

Celkovo vám teda údaj SpO2 nameraný pomocou inteligentných hodín postačuje na to, aby ste mali informáciu o funkcii vašich pľúc. To je dobrá správa, lebo inteligentné hodinky či náramok máte stále pri sebe. A možno ani neviete o tom, že aj tie vaše už merajú hodnotu SpO2. Vyskúšajte si to.

Zariadenia sme mali zapožičané od firmy Agem Computers. Tu sa predávajú za tieto ceny: 14,98 eur (plus 10 ks rúšok), Garmin VENU: 379,99 eur, Xiaomi Amazfit GTR2: 154,22 eur, Samsung Gear Watch: 220, 20 eur, Maxcom FW20 Soft: 12,50 eur.

Celý proces merania sme ukazovali aj v relácii Teleráno na Markíze.

Viac o meraní SpO2 a význame tohto parametra

Saturácia krvi kyslíkom (SpO2): Prečo je dôležitá a čo o nej treba vedieť?

 

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.