Na muzeálnom kúsku procesora sa dá spustiť Linux. Počkáte si niekoľko dní.

V minulosti sme videli dostatok príkladov, ako sa nadšenci pokúšali upraviť operačný systém Windows tak, aby sa dal spustiť na skutočne starých počítačoch. Niektorí zašli až tak ďaleko, že išlo o počítače s procesorom Intel 386 alebo 486. Tentoraz človek s menom Dmitry Grinberg prekonal stanovené hranice a spustil Linux na procesore Intel 4004, ktorý je z roku 1971.

Celý postup popisuje na tejto stránke a ide o skutočne obsiahle dielo s tým, že Linux sa nedokáže spustiť sám od seba na takto starom procesore. Je príliš zastaraný a nepomohlo by ani, keby ste boli ochotní počkať celý mesiac, kým vôbec naštartuje. Musel prísť na iný spôsob. Tým je použitie emulátora v emulátore a prekladač inštrukcií tak, aby im rozumel aj procesor spred 53 rokov. Ide o procesor s frekvenciou 740 kHz. Čítate správne. Desiatky rokov spätne sa naozaj používali iné predpony na vyjadrenie rýchlosti CPU.

4004finalBoardZdroj: Dmitry Grinberg

Video, ktoré ukazuje celý postup bootovania, je mnohonásobne zrýchlené a všimnúť si to môžete na systémových hodinách. Na nich je zámerne ukázaný čas priebehu celej operácie. Video má síce menej ako 12 minút, no obsiahlo viac ako 4 dni trvania pokým sa podarí spustiť upravený systém Linux.

Dosku, ktorú si na tento účel postavil, aby prostredníctvom iného procesora dokázal prekladať inštrukcie zastaranému procesoru Intel 4004 vybavil aj displejom. Takto sa dá sledovať stav bootovacieho procesu a postupné kroky, ktoré predchádzajú finálnemu spusteniu systému. Ten je potom vidieť na obrazovke s Windows a emulátorom.

Zdroj: Dmitry Grinberg, YouTube

Prečítajte si aj:

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.