Jeho spustenie trvá takmer pol hodiny.

Na bežnom počítači to nespravíte, potrebujete na to špeciálnu výbavu. Resp. je ideálne toto robiť na virtuálnom stroji, ako to spravil človek publikujúci na YouTube kanáli s názvom NTDEV. Na tento netradičný test, ako sa správa Windows 7 na umelo zníženej frekvencii procesora Pentium upozornil web Tom’s Hardware.

Dnes nenájdete na trhu s novými čipmi počítačových procesorov žiadny, ktorý by mal menej ako 1 GHz v nepodtaktovanom stave. Mnohí si ale pamätáme ešte Pentium 133 alebo 166 MMx, no v tých časoch sme na nich prevádzkovali Windows 98.

Vo videu si všimnite, že je zrýchlené. Prezradí to počítadlo času vpravo dole. Okrem toho, že Windows 7 mal požiadavku na 1 GHz procesor, mal takisto požiadavku na 1 GB RAM. Tu bolo nastavené 128 MB a virtuálny stroj bol výrazne poddimenzovaný práve na účely tohto testu.

Systém je spustený v núdzovom režime. Toto nie je režim so všetkými knižnica mi zavedenými do pamäte ale len nevyhnutným minimom. Faktom je, že toto je najistejší režim, ak niektorá nainštalovaná súčasť spôsobuje problémy so systémom. Tu zvolil YouTuber tento režim kvôli tomu, aby sa systém dal vôbec spustiť. Inak by to trvalo viac ako 28 minút.

Celkovo bolo treba vypnúť viac bežných súčastí systému, rovnako aj obísť načítanie grafického prihlasovania, čo by spôsobovalo ďalšie nároky na RAM a najmä dĺžku štartu. Zabudnúť treba na rozhranie Aero, všimnite si že chýba aj ponuka Štart a Panel úloh.

YouTuber dokonca hovorí, že spustil aj Windows XP na frekvencii 1 MHz, no spustenie zabralo 3 hodiny.

Zdroj: Tom’s Hardware

Prečítajte si aj:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.