ESET upozorňuje na podvodné videá, ktoré sa na Slovensku šíria cez sociálnu sieť Facebook.

Cieľom útočníka je získať pomocou podvodných videí prihlasovacie údaje ďalších obetí. Tie následne môže využiť na ďalšie šírenie tohto podvodu alebo na zisk prístupu ku konverzáciám alebo fotografiám obete.

Falošný alebo hacknutý Facebook profil vloží do Facebook skupiny šokujúcu informáciu v slovenčine s obrázkom videa, ktoré má tento šokujúci incident zachytávať. ESET zachytil napríklad informáciu s textom: „12-ročné dievča má sex so 14-ročným susedom. Pri sledovaní tohto videa nemôžem uveriť vlastným očiam. Rodičia ba mali byť pri opúšťaní detí opatrní!“ Pod obrázok, v prvom komentári, zároveň vloží link na stránku, kde sa má video nachádzať.

Ak obeť na link klikne, je presmerovaná na falošnú prihlasovaciu stránku do Facebooku. Ak do nej vloží svoje prihlasovacie údaje, získa ich útočník a spolu s nimi aj prístup do Facebook účtu ďalšej obete. Útočník v tomto prípade zneužíva ľudskú zvedavosť, pri ktorej obeť prestáva racionálne uvažovať. Niektoré útoky cez sociálne médiá sú už v tak dobrej slovenčine, že im ľudia jednoducho naletia.

Pred takýmto typom útoku sa však dá chrániť zapnutím si funkcie dvojstupňového overovania na Facebooku. Pri prihlásení z každého nového zariadenia je používateľovi odoslaný jedinečný kód, ktorý musí použiť pri prihlásení do Facebooku. Ak útočník obeti ukradne prihlasovacie údaje do Facebooku, nebude sa môcť prihlásiť do jej účtu, keďže nebude mať jednorazový kód. Túto funkciu však treba vopred zapnúť. Používatelia ju nájdu v nastaveniach pod Zabezpečenie a prihlasovanie – Používať dvojstupňové overenie.

Vľavo podvodný príspevok. Vpravo falošná stránka s prihlásením do Facebooku, ktorá vyzerá na nerozoznanie od originálu. Skontrolujte si však webovú adresu tejto stránky a zistíte, že nie ste na doméne Facebooku. Zdroj: ESET

Zdroj: ESET

Prečítajte si aj:

https://touchit.sk/co-je-to-verifikacia-v-dvoch-krokoch-a-preco-by-ste-ju-mali-pouzivat/241550

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit