V aukčnej sieni Christie’s sa predávajú predchodcovia súčasných počítačov, ktoré majú 700 rokov a predávajú sa za zaujímavú cenu. Teraz je však v predaji špeciálny kúsok, ktorý cenou predbehne všetkých doterajších veteránov. Minulý mesiac sa do obehu dostal prvý počítač, ktorý pochádza od Steva Jobsa a Steva Wozniak. Jeho vyvolávacia cena je 370 000 USD.

apple1-manual_nowatChristie’s už predala niekoľko počítačov z tejto série, v priemere za sumu 500 000 dolárov. Tento kúsok je však vybavený prvým vydaním manuálu s pôvodným logom od Isaaca Newtona, ktorý namaľoval spoluzakladateľ Ronald Wayne.

Apple I je prvý počítač skonštruovaný Stevom Jobsom a Stevom Wozniakom v roku 1976. Vyrobených bolo len 200 kusov a predával aj aj bez krytu, napájacieho adaptéra alebo monitora.

Odhaduje sa, že existuje len 50 zachovaných počítačov Apple I. Minulý rok prekonal Apple I rekord, keď sa predal za 905 000 dolárov. Experti v Christie’s odhadujú, že súčasný kúsok sa predá za minimálne 800 000 dolárov.

Zdroj: CultofMac

 

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.