Odhaduje sa, že počet aktívnych zariadení internetu vecí v roku 2030 prekročí 25,4 miliardy kusov. Sme teda svedkami pokračujúceho nárast počtu pripojených zariadení IoT v spojení s digitálnou transformáciou globálnej ekonomiky.

To však generuje väčšie množstvo údajov ako kedykoľvek predtým. Tieto údaje je potrebné spracovávať rýchlejšie a bližšie k miestu ich vzniku a to sa začína prijatím architektúry – Edge computing.

Scheinder Ecetric EcoStruxureZdroj: Schneider Electric
Schneider Electric EcoStruxure

Okraj telekomunikačnej siete sa tak stáva ďalšou hranicou pre výpočtové prostredia dátových centier, pričom táto transformácia bude podľa spoločnosti Schneider Electric pokračovať minimálne nasledujúcich 10 rokov. Keďže telco a cloudové architektúry sa v súčasnosti začínajú spájať do jednej architektúry, telekomunikačné spoločnosti majú dôvod konať v oblasti edge computingu už teraz.

Dosiahnu sa tak:

  • nižšie náklady aj pri zavádzaní komerčných sietí 5G,
  • väčší tlak na udržateľnosť a vplyv na životné prostredie,
  • škálovateľnosť vďaka využitiu technológií, ako sú cloud, virtualizácia sieťových funkcií (NFV), softvérovo definovaná sieť (SDN) a 5G.

Spoločnosť Schneider Electric dokáže poskytnúť podporu pri zavádzaní distribuovaných dátových centier na technológií Edge computingu a dokázať, prečo je využitie ekosystému partnerov pre kompletné Edge riešenie kľúčové na efektívne riešenie týchto výziev. Hovoríme pritom napr. o znížení zložitosti technológií a riešení, bezpečnostné požiadavky a služby spojené s distribuovanými Edge dátovými centrami. Podľa spoločnosti World Wide Technology môžu totiž integrované a vopred nakonfigurované riešenia znížiť náklady na inžinierstvo o 25 % až 40 %, ale aj zvýšiť rýchlosť spracovania objednávok o 20 % a znížiť náklady na údržbu o 7 %.

Dátové centrum EcoStruxure Pod

  • Systém môže byť pripravený na nasadenie v rozsahu 8 až 12 rackov.
  • Základom riešenia je voľne stojaca konštrukcia, ktorá podporuje potrebnú IT infraštruktúru a zároveň poskytuje cirkuláciu vzduchu pre všetky typy rackov.
  • Je navrhnutá tak, aby sa dala ľahko integrovať s rôznymi konfiguráciami chladenia a napájania.
  • Dátové centrum EcoStruxure Pod sa dokáže prispôsobiť špecifickým požiadavkám každého dátového centra, čím sa zjednoduší proces návrhu a inštalácie a znížia sa investičné náklady až o 15 %.

EcoStruxure IT a Asset Advisor

  • Ide o softvérové riešenie novej generácie určené na správu infraštruktúry dátového centra. Je založené na cloude a je vhodné na správu a monitorovanie Edge computingu. Poskytuje koncovým používateľom a partnerom možnosť spravovať lokality na diaľku a navyše umožňuje zhromažďovať a analyzovať údaje, ktoré vedú k lepšej výkonnosti a to aj s možnosťou predikcie.
  • Riešenie spoločnosti Schneider Electric sa nazýva EcoStruxure IT a vytvára platformu na monitorovanie, správu a servis, ktorá zabezpečuje optimálny výkon, či už ho poskytuje priamo spoločnosť Schneider Electric, partner alebo koncový používateľ.
  • EcoStruxure IT poskytuje správu a analýzu na báze cloudu, ktorá umožňuje predchádzať výpadkom.
  • Vďaka nasadeniu vo veľkom meradle pomáha riešiť tieto výzvy a zvyšovať efektivitu celej siete.
  • Softvér a digitálne služby EcoStruxure IT sú postavené na otvorenej platforme novej generácie. Umožňuje optimalizovať správu počítačových lokalít na báze Edge technológie znížením nákladov na služby a zmiernením rizika pri súčasnom zlepšení dostupnosti.
  • Výkonné algoritmy a odborné znalosti v oblasti IT infraštruktúry poskytujú koncovým používateľom a partnerom jasný prehľad, nepretržité vzdialené monitorovanie a podporu priamo na mieste a to kedykoľvek a kdekoľvek.
  • EcoStruxure Asset Advisor vyhodnocuje živé údaje z kritických pripojených aktív a aplikuje pokročilú analýzu na identifikáciu potenciálnych hrozieb. Vďaka týmto údajom vám Asset Advisor dáva možnosť voľby pri kritických rozhodnutiach. Na vás teda je, či v týchto prípadoch budete konať sami alebo využijete pokročilý nástroj Connected Services Hub spoločnosti Schneider Electric.
Scheinder Ecetric EcoStruxureZdroj: Schneider Electric
Softvérová automatizácia EcoStruxure

Inteligentné UPS Li-ion

  • Záložná jednotka APC Smart-UPS chráni zariadenia a kritické údaje pred výpadkami elektrickej siete tým, že spoľahlivo a efektívne dodáva energiu do siete. UPS sú pritom k dispozícii v rôznych tvaroch a triedach (základná úroveň, štandardná a rozšírená prevádzka). Existuje model vhodný pre takmer každú aplikáciu a rozpočet.
  • Štandardné modely od Schneider Electric sú najobľúbenejšími UPS na svete pre podnikové servery, úložiská a sieťové zariadenia a už dlho sa považujú za etalón spoľahlivosti a ovládateľnosti. Modely Smart-UPS základnej úrovne sú ekonomickou voľbou pre malé a stredné podniky, ktoré potrebujú chrániť malé sieťové zariadenia, zariadenia predajných miest (POS) a servery základnej úrovne. Modely s predĺženou prevádzkou akceptujú externé batérie určené na dlhú prevádzku, aby mohli napájať kritické servery, bezpečnostné a komunikačné systémy aj pri výpadkoch, ktoré môžu trvať rádovo niekoľko hodín.

Zdroje: vlastné, Schneider Electric

Prečítajte si tiež

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.