Obeťou Bitcoinu sa stala veľká zahraničná platobná brána Stripe.

V roku 2014 začalo viacero spoločností vo svete akceptovať platby Bitcoinom. V tej dobe mal Bitcoin minimálne transakčné poplatky a relatívne rýchlo prebiehal proces potvrdenia transakcie, teda zaradenia transakcie do bloku v blockchaine. Po minuloročnom rozmachu v oblasti kryptomien však vyleteli transakčné poplatky Bitcoinu na astronomické hodnoty – takmer 20 dolárov. Čas, za ktorý bola transakcia potvrdená, tiež vyletel rádovo až do niekoľkých hodín.

K dlhým transakčným časom a vysokým poplatkom sa pridala ešte vysoká volatilita. Zatiaľ čo hodnota jedného Bitcoinu v decembri bola až na rekordných takmer 20 tisíc dolárov, tak už o pár dní neskôr, v januári, bola len polovičná a dodnes sa drží na približne 11 tisíc dolároch.

Spojením týchto troch faktorov došlo k prehodnocovaniu, či má ešte zmysel podporovať platby Bitcoinom. Jedná z prvých spoločností, ktorá sa pod tlakom týchto okolností rozhodla opustiť Bitcoin, bol Steam a dnes sa k nemu pridáva známa platobná brána Stripe, ktorá definitívne ukončí podporu 23. apríla.

Pozitívnou správou je, že Stripe kryptomenám verí naďalej. Uviedol, že v budúcnosti by mohol zaviesť podporu napríklad pre Ethereum, OmiseGO, prípadne iné kryptomeny.

Zdroj: Engadget

Prečítajte si aj:

Oplatí sa investovať do kryptomeny?