Je to malý záblesk svetla pre kryptomeny.

Návrh novely zo strany SaS, ktorý predkladal poslanec Peter Cmorej, prešiel vďaka 111 hlasom poslancov do 2. čítania. V júni sa zrejme dozvieme, či pre kryptomeny na Slovensku svitá skutočne na lepšie časy, alebo budeme aj naďalej zaťažovaní daňou 33 až 39 %. Pôvodný návrh hovorí o tom, že po uplynutí 1 roku držania by sa zisk z kryptomien zdaňoval osobitnou sadzbou 7 %. Výmena jednej kryptomeny za inú nebude podliehať zdaneniu. Takisto by sa mali zrušiť zdravotné odvody zo zisku kryptomien.

Záležitostí ohľadne zdaňovania ziskov z kryptomien, ktoré by komunita ocenila, je viac no aj toto sa dá chápať ako začiatok dobrých správ. Aktuálna situácia je taká, že pre vysoké zdaňovanie je Slovensko takpovediac na zozname zakázaných krajín pre rôzne kryptomenové projekty. Zároveň je treba uviesť aj to, že svet kryptomien je ovplyvňovaný mnohými podvodmi a nekalými projektami a je to skutočný divoký západ v digitálnom svete. Kryptomeny ako také sú v mnohom vhodný projekt, no je pravda, že vzniká priveľa nezmyslov, čomu sa vláda v roku 2018 snažila zabrániť práve vysokými daňami a narýchlo šitými zákonmi.

Výsledok je ale taký, že investori budú Slovensko aj naďalej obchádzať a aktíva alebo rôzne projekty v tejto oblasti si založia v iných priaznivejších krajinách nielen pre nich ale aj pre samotných používateľov. Jednou z výhrad politických strán, ktoré odmietali zmierniť prísne zákony ohľadne kryptomien bolo aj to, že ide o volatilnú a rizikovú oblasť. V čase, keď sa čoraz väčším pravidlom stáva najmä v USA, že krachujúce banky zachraňuje štát, je priveľmi pritiahnuté za vlasy hovoriť o tom, že práve kryptomeny sú extra rizikové.

Zdroj: Sloboda a Solidarita

Prečítajte si aj:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.