Hlas temnému ‚záporákovi‘ Darth Vaderovi v ságe Star Wars od jej začiatku prepožičiaval herec James Earl Jones.

Vo veku 91 rokov však už plánuje s touto postavou skončiť, ale jeho ikonický hlasový prejav by mohol byť zachovaný aj v nových filmoch a seriáloch série. Podľa portálu Vanityfair.com totiž dal práva ukrajinskému startupu Respeecher na využitie jeho archívnych nahrávok. Tie umožnia za pomoci umelej inteligencie napodobniť jeho hlas v seriáli Obi-Wan Kenobi z produkcie Disney Plus.

Konkrétne má ísť o použitie útržkov zvuku hercovho hlasu na jeho „klonovanie“. Vďaka tomu bude možné v štúdiu nahrávať nové repliky do snímky bez fyzickej prítomnosti herca. Ten však má na všetko dohliadať a tvorcov pri kreovaní nahrávok prípadne usmerňovať.

Ide o zaujímavý spôsob, ako uchovať hlasy známych filmových postáv aj po skončení ich kariéry či dokonca po smrti, ak, pochopiteľne, na to dajú vopred súhlas. Podobné pokusy sa v minulosti objavili aj v súvislosti s vizuálnou stránkou, keď napríklad v roku 2015 „oživili“ známu herečku Audrey Hepburn v reklamnom šote.

Zdroj: Vanityfair.com

Prečítajte si tiež:

Značky:

Branislav Caban

Branislav Caban
Okrem technologických tém sa snažím prinášať aj tie so spravodajským nádychom a rôzne zaujímavosti. Moja e-mailová adresa je bcaban@touchit.sk.