IT Show je obrovská IT výstava, ktorá sa uskutočňuje pravidelne na jeseň v Košiciach. Boli sme na nej osobne prítomní a konštatujeme, že záujem ľudí bol obrovský.

IT Show 2023Zdroj: TOUCHIT.sk
IT Show 2023 v OS Optima Košice

IT Show sa začala v piatok 10. 11. 2023 o 9. hod ráno a skončila o 21. hod v sobotu 11. 11. 2023. Počas dvoch dní sa tu vždy stretnú influenceri, IT špecialisti, predstavitelia najväčších firiem a tiež zaujímavé osobnosti z oblasti kultúry, miestom konania je obchodné centrum Optima, je to teda možnosť, aby ste sa aj najedli, nakúpili si a popri tom sa zúčastnili nejakej akcie. Podujatie končí už legendárnou tombolou, počas celého konania sa rozdávajú hodnotné ceny z oblasti IT segmentu.

IT Show 2023Zdroj: TOUCHIT.sk
Marián Čekovský na pódiu IT Show 2023

Hlavnou novinkou tohto ročníka boli úplne nové herné konzoly postavené na operačnom systéme Windows. Predstavila ich jednak spoločnosť ASUS, ale takisto aj Lenovo, rovnako aj Microsoft tu mal svoj Xbox .

Lenovo tak ukázalo Legion Go ako handheld PC v cene 799 eur. Je tu 8,8-palcový IPS dotykový displej, zariadenie je postavené na platforme AMD Ryzen Z1 Extreme, pre používateľa je tu 16 GB RAM a 512 GB SSD disk. Operačným systémom je Windows 11 Home. Jeho výhodou sú odnímateľné herné ovládače.

IT Show 2023Zdroj: TOUCHIT.sk
Lenovo Legion Go na IT Show 2023

O niečo lacnejší je herný počítač ASUS ROG Ally. Má 7-palcový displej, zariadenie je postavené na procesore AMD Ryzen Z1 Extreme, pamäťová kombinácia je 16 GB RAM a 256 GB SSD. Cena tohto herného počítača do ruky je 699 eur.

IT Show 2023Zdroj: TOUCHIT.sk
ASUS ROG Ally na IT Show 2023

Mediálnym partnerom podujatia bola televízia JOJ a ich stánok bol zameraný na mobilnú aplikáciu JOJ Play. Tá umožňuje prístup k obsahu vysielanému v rámci staníc skupiny JOJ, je tu aj špeciálny obsah na vyžiadanie. Aplikácia sa dá s reklamami a limitovaným obsahom používať aj zadarmo.

IT Show 2023Zdroj: TOUCHIT.sk
Stánok TV JOJ na IT Show 2023

Zaujal nás stánok spoločnosti Kingston, kde bolo vidieť SSD disk s 10-násobne vyššou rýchlosťou ako boli prvé modely pri tomto pamäťovom médiu, rovnako ako Kingston pamäte do stolných počítačov.

IT Show 2023Zdroj: TOUCHIT.sk
Pamäťové úložiská Kingston na IT Show 2023

Spoločnosť Datacomp buduje aj vlastné skladacie počítače. Výhodou pritom je, že za poplatok vám zostaví konfiguráciu počítača veľmi presne zameranú na vaše osobné preferencie. Týka sa to jednak parametrov ako je výber procesora, grafickej karty, pamäťového média, ale takisto aj skrinky a ďalšieho príslušenstva. Poplatok za zostavenie takéhoto počítača sa vám výrazne vráti v tom, že komponenty potom zbytočne nepreplácate a zároveň nemáte v komponentoch úzke hrdlo.

IT Show 2023Zdroj: TOUCHIT.sk
Skladačky Datacomp na výstave IT Show 2023

Spoločnosť TP-Link predstavila zariadenie s komunikačnou technológiou Wi-Fi 7 pre rýchlosť prenosu až 46 Gbit/s ale rovnako aj komponenty na stavbu mesh sietí.

IT Show 2023Zdroj: TOUCHIT.sk
Bezdrôtový prenos dát pomocou Wi-Fi 7

Na výstavke sme videli 3D tlačiarne od českej firmy Prusa, Epson vystavoval okrem tlačiarní aj prenosný projektor, ktorý dokáže vytvoriť až 100-palcový obraz.

IT Show 2023Zdroj: TOUCHIT.sk
Výherca multifunkčného zariadenia Epson na IT Show 2023

Na IT Show sme si tiež vyskúšali vplyv umelej inteligencie na vylepšenie obrazu, ale takisto aj zvuku. Konkrétne na to, ako spracováva zvuk notebook HP v prípade realizácie videokonferencií. Testovali sme to tak, že sme priamo na výstave nahrali zvuk spolu s obecenstvom, ktoré do toho tlieskalo. Umelá inteligencia pritom dokázala tento rušivý vplyv vo zvuku odstrániť a prenášaný zvuk bol celkom čistý.

IT Show 2023Zdroj: TOUCHIT.sk
3D tlačiareň Prusa na IT Show 2023

V rámci crashtestu sme testovali odolnosť bezdrôtových reproduktorov JBL voči vode a tiež pádu na tvrdú podložku. Predstavili sme aj obrovský reproduktor JBL PartyBox Ultimate.

IT Show 2023Zdroj: TOUCHIT.sk
Crashtest reproduktorov JBL na IT Show 2023

Medzi ďalších vystavovateľov na IT Show 2023 patrili spoločnosti ESET, Canyon, Xerox, Marvo, Thrustmaster a ďalší.

IT Show 2023Zdroj: TOUCHIT.sk
Herný turnaj v Cinemax na IT Show 2023

Zdroje: vlastné

Prečítajte si tiež

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.