Deepfake videá opäť úradujú, po novom si vzali za cieľ známu celebritu.

Stretli ste sa s nimi možno aj vy. Podvodné videá, ktoré zobrazujú známe osobnosti pri akciách, ktoré nikdy nevykonali. S dnešnými možnosťami už nie je problém vytvoriť videá, na ktorých sa zobrazujú známi politici, a ktoré môžu uškodiť ich reputácii či šíriť nepravdivé až poplašné správy. A práve takéto videá sa objavujú najmä na sociálnych sieťach, kde sa dostanú k širokým masám sledovateľov. Naletieť na ne nie je vôbec problémom, dokážu pôsobiť tak realisticky, že im mnohí uveria.

Deepfake videá sa zvyčajne šíria vo väčších vlnách a aj keď o nich dlhšie nepočujeme, dokáže sa v nečakanom čase strhnúť vlna viacerých podvodných príspevkov. Najnovšie sa tak podvodníci sústredili na sociálnu sieť X pod vedením Elona Muska, no nevynechali ani iné populárne siete. Na sieti tak začali šíriť videá s nevhodným obsahom, na ktorých sa objavovala svetová hviezda Taylor Swift.

Sociálne siete zaplavujú deepfake videá s Taylor Swift

Útočníci sa zvyčajne pri deepfake videách sústreďujú na populárne osobnosti či udalosti, ktoré mnohí vyhľadávajú. Aktuálne si tak za cieľ vybrali Taylor Swift, ktorú po jej úspechu s titulom umelkyne roka 2023 vyhľadávajú ľudia v celosvetovom meradle. Najnovšie sa začala objavovať vo videách s pornografickým obsahom priamo na sociálnych sieťach. Asi netreba nikomu upresňovať, že takýto obsah je na sociálnych sieťach ostro strážený a automaticky odstraňovaný.

Tento podvod s deepfake videami je až natoľko rozsiahly, že sociálna sieť X sa začala brániť voči podvodom zákazom vyhľadávania jej mena a tiež akéhokoľvek vyhľadávania, ktoré sa spája s jej menom. Ak by ste sa dnes teda pokúsili vyhľadať jej meno v rámci tejto siete, objavil by sa vám oznam s chybou a informáciou o nedostupnosti obsahu.

Sociálna sieť X sa bráni voči deepfake videámZdroj: TOUCHIT
Sociálna sieť X sa bráni voči deepfake videám

Viaceré účty boli z dôvodu šírenia týchto videí pozastavené alebo odstránené, nakoľko porušovali pravidlá platformy X. Viaceré videá však získali až 45 miliónov videní, kým boli zachytené algoritmami siete. Stále je však možné, že sa takýto obsah na sociálnych sieťach nachádza, preto vás upozorňujeme na ostražitosť, ktorá je v tomto smere dôležitá.

Nejde však len o aktuálnu vlnu deepfake videí, ktoré sa spájajú so svetovou hviezdou Taylor Swift. Pri sledovaní obsahu na sociálnych sieťach by ste si mali informácie vždy overovať z viacerých zdrojov a zapojiť svoje kritické myslenie. Nikdy totiž neviete, kedy na podobný podvod narazíte.

Zdroj: andro4all.com

Prečítajte si aj:

Značky:

Katarína Šimková

Katarína Šimková
Smartfóny, nositeľná elektronika či produkty inteligentnej domácnosti, zaujímam sa o všetko, čo i len okrajovo súvisí s technológiami.