Windows tablet, ktorý vyniká všestrannosťou, možnosťami prispôsobenia a odolnosťou.

Dell Latitude 7230 Rugged Extreme Tablet patrí do segmentu zariadení, s ktorými sa bežní používatelia až tak často nestretávajú. Hlavnou pridanou hodnotou tejto kategórie notebookov a tabletov sú funkcie a vlastnosti, ktoré bežný človek nevyužije a zároveň zvyšujú cenu zariadenia. Na druhej strane, pre profesionálov, ktorým sú tieto zariadenia určené, ide často o jediné počítače, ktoré reálne spĺňajú minimálne požiadavky z hľadiska odolnosti, výdrže batérie a ďalších parametrov.

Dell Latitude 7230 Rugged Extreme Tablet je odolný tablet, ktorý ponúka bohaté možnosti prispôsobenia. Na test som mal jeho verziu s procesorom Intel Core i7-1260U, 16 GB RAM typu LPDDR5 s frekvenciou 5200 MHz a 256 GB úložiskom. Displej tabletu typu WVA ponúka uhlopriečku 12 palcov a dosahuje maximálny jas 1200 nitov – podľa oficiálnych informácií výrobcu. Pomocou kalibračnej sondy som však nameral ešte vyšší jas a na to úrovni 1393 nitov. Minimálny jas bol necelý 1 nit.

Toto sú hodnoty, s ktorými sa v prípade tradičných tabletov či notebookov prakticky nestretnete, avšak v segmente odolných zariadení sú dôležité. Počíta sa, že tablet budete používať vonku počas jasného slnečného dňa alebo v noci v úplnej tme a preto je dôležité, aby obrazovka reálne ponúkala čo najnižší jas, resp. sa dokázala čo najviac rozjasniť.

Dell Latitude 7230 Rugged Extreme TabletZdroj: TOUCHIT
Dell Latitude 7230 Rugged Extreme Tablet

Stylus je súčasťou balenia

Obrazovka je matná, má rozlíšenie 1920 × 1200 pixelov a podporuje dotykové ovládanie. Frekvencia je 60 Hz. Pomocou kalibračnej sondy som takisto nemal pokrytie farebných priestorov sRGB na úrovni 96,5 %, Adobe RGB na úrovni 69 % a DCI-P3 na úrovni 71 %.

Súčasťou balenia je jednoduchý garážovaný pasívny stylus, ktorý je možné schovať do bočného rámika. Je pripevnený na pružnej šnúrke, vďaka čomu by ste ho nemali stratiť. Šnúrka zvyšuje pohodlie používania, pretože stylus môžete pustiť, keď ho práve nepoužívate, a nemusíte ho schovávať do šasi tabletu.

Samotný tablet má pokročilú odolnosť, čo je vidno na prvý pohľad. Má rozmery 296 × 203 × 23,9 mm a hmotnosť od 1,26 do 1,59 kg v závislosti od zvolenej konfigurácie. Rámiky okolo displeja sú citeľne hrubšie v porovnaní s tradičnými tabletmi, avšak toto sú dva segmenty zariadení, ktoré je nemožné porovnávať.

Dell Latitude 7230 Rugged Extreme TabletZdroj: TOUCHIT
Dell Latitude 7230 Rugged Extreme Tablet

Vojenská odolnosť, fyzické tlačidlá

Aj z toho hľadiska, že Dell Latitude 7230 Rugged Extreme Tablet má odolnosť na úrovni vojenských štandardov MIL-STD 810H, prežije pád z výšky 1,2 metra a je navrhnutý, aby fungoval v teplotách od -29 °C do +63 °C. Taktiež disponuje odolnosťou voči vode a prachu na úrovni IP65.

Testovaná konfigurácia tabletu ponúkala aj prednú a zadnú webkameru, avšak toto sú komponenty, ktoré nie sú štandardnou výbavou, resp. viete si nakonfigurovať aj modely bez webkamier. Verzie s kamerami ponúkajú fyzické krytky, aby ste ich zakryli, ak potrebujete.

Z praktického hľadiska užitočnými prvkami sú fyzické tlačidlá, ktoré sa nachádzajú pod displejom. Tie umožňujú pohodlnú zmenu jasu, hlasitosti a aktiváciu troch nastavených funkcií. Výhodou je, že tieto tlačidlá môžete pohodlne stláčať aj s rukavicami na rukách. Takýmto spôsobom môžete napríklad zapnúť zabudované svetlo a aktivovať smerový kríž.

Dell Latitude 7230 Rugged Extreme TabletZdroj: TOUCHIT
Dell Latitude 7230 Rugged Extreme Tablet

Výborná výdrž vďaka dvom batériám

Spomínal som tlačidlá na reguláciu hlasitosti – maximálna hlasitosť je neštandardne vysoká, avšak samotná kvalita reprodukcie zvuku je prinajlepšom dostačujúca. Tablet tiež obsahuje konektory na spodnej hrane, vďaka ktorým môžete pripojiť tablet k externej klávesnici či inému príslušenstvu.

Dell Latitude 7230 Rugged Extreme Tablet obsahuje aj zabudovanú rukoväť pre pohodlnejšie prenášanie. V prípade potreby ju môžete odpojiť – treba ju odskrutkovať. Jednotlivé porty sú chránené gumovými krytmi, ktoré zabezpečujú už spomenutú odolnosť voči vode a prachu na úrovni IP65.

Odolný tablet od Dellu som testoval vo verzii s dvoma 35,6 Wh batériami. Tie sú jednoducho prístupné zo zadnej strany – môžete ich pohodlne vyňať z tabletu. Vďaka dvom batériám som nameral vynikajúcu výdrž na úrovni 14 hodín a 43 minút kancelárskej práce pri polovičnom nastavení jasu, resp. 8 hodín a 49 minút sledovania videa pri maximálnom nastavení jasu.

Opäť nejde o hodnotu, ktorá by sa dala priamo porovnávať s tabletmi pre bežných spotrebiteľov, nakoľko maximálny jas je 2 až 3-násobne vyšší, čo ovplyvňuje celkovú výdrž. Výdrž tabletu od Dellu je excelentná. Kompletné nabitie oboch batérií pomocou priloženej 65 W nabíjačky trvá cez 5 hodín.

Konfigurovateľné porty a podpora pre 4G a 5G

Testovaná konfigurácia s procesorom Intel Core i7-1260U, 16 GB RAM a 256 GB úložiskom ponúka dostatok výkonu na bežné používanie v teréne, avšak to si už viete zvážiť sami, či vám postačí takáto výbava, alebo či potrebujete zariadenie s dedikovanou grafikou – tú však Dell neponúka ako voliteľný variant. Úložisko aj RAM si môžete rozšíriť, výkonnejší procesor k dispozícii nie je.

Dell Latitude 7230 Rugged Extreme Tablet získava plusové body aj za podporu mobilnej konektivity. Opäť ide o vlastnosť, ktorá je voliteľná, pričom je k dispozícii 4G alebo 5G modem a podpora pre eSIM. Portová výbava postáva z dvoch Thunderbolt 4 portov, HDMI 2.0 portu, USB portu a 3,5 mm jacku. Výbava portov sa môže odlišovať v závislosti od vašej konfigurácie, nakoľko je do určitej miery konfigurovateľná.

Verdikt

Dell Latitude 7230 Rugged Extreme Tablet je tablet pre profesionálov. Navrhnutý je, aby spĺňal náročné požiadavky ľudí, ktorí pracujú v teréne a majú špecifické potreby. Prejavuje sa to na konštrukcii tabletu a tiež aj na bohatej konfigurovateľnosti.

Plusové body dávam za výborný displej z hľadiska maximálneho a minimálneho jasu, za podporu pre 4G a/alebo 5G konektivitu a ďalšie podstatné detaily, ktoré som vyzdvihol aj v recenzii.

Cena: V závislosti od konfigurácie

Zapožičal: ASBIS SK

Páči sa nám

  • Vysoký maximálny jas a nízky minimálny jas displeja
  • Zabudovaná rukoväť a pasívny stylus
  • Pokročilá odolnosť
  • Vysoká konfigurovateľnosť tabletu
  • Voliteľná podpora pre mobilné siete
  • Možnosť pripojiť dve batérie a s tým súvisiaca dlhá výdrž batérie

Nepáči sa nám

  • obmedzený grafický výkon

Technické parametre a namerané hodnoty

 Dell Latitude 7230 Rugged Extreme Tablet
Displej12″, WVA, 1920 × 1200 px, 60 Hz, dotykový, matný
CPU / GPUIntel Core i7-1260U / Intel Iris Xe
Operačná pamäť / Úložisko16 GB LPDDR5 / 256 GB SSD
Konektivita2× USB-C Thunderbolt 4, USB 3.2 Gen 1, HDMI 2.0, 3,5 mm jack, eSIM (testovaná konfigurácia
Rozmery a hmotnosť296 × 203 × 23,9 mm / 1,5 kg
Test – Benchmarky 
PCMark 10 – Rozšírený test / Aplikácie4534 / 11030
Výdrž batérie – Práca (polovičný jas) / Video (maximálny jas)14:43 / 8:49
Test – Kvalita displeja 
Minimálny / maximálny jas0,33 / 1393 nitov
Pokrytie farebných priestorov96,5 % sRGB, 69 % Adobe RGB, 71 % DCI-P3

Prečítajte si aj:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit