Dalo by sa povedať, že je dokonalý. Čo sa dá ale povedať určite, že je poriadne drahý.

Dell zvolil veľkosť uhlopriečky na veľkosť 15“ a použil Full HD rozlíšenie. Tým, že má displej tenké rámiky, celkovo je notebook len o niečo väčší ako 14“ modely.

Opäť sa tento spôsob spracovania a vyhotovenia podobá na MacBooky. Dell si to robí po svojom, nejde tu o žiadne kopírovanie. Na pohľad je hneď vidno, že to je stroj pre Windows 10. Prináša ale premyslený dizajn, kde nemáte množstvo nevyužitého priestoru.

Rozpozná, keď k nemu prídete

Séria Latitude patrí medzi prémiové modely, to bez pochýb. Vidno to na spôsobe hliníkového spracovania, riešenia otočného kĺbu displeja a dokonca aj takom detaile ako spracovaní reproduktorov.

Absolútnou záležitosťou je snímač priblíženia, ktorý je integrovaný v hornom ráme displeja. K tomu je tu infra kamera, no nie je tu kryt webovej kamery. Napriek všetkému sme ocenili tenké rámiky a rozpoznávanie tvárou.

Práve toto dáva s proximity snímačom najväčší zmysel. Prídete naspäť k počítaču, rozsvieti sa displej, zapne infrakamera a prihlási vás do systému. Rovnako sa spustí prihlasovanie aj keď už ste na zamknutej obrazovke. Toto je zatiaľ najlepší spôsob prihlasovania, aký sa dá vidieť a zažiť. Skutočne malý detail, ale je tak príjemný, že si naň zvyknete okamžite.

Keď sa od počítača vzdialite, štandardne sa po 60 sekundách automaticky uzamkne. Všetky nastavenia sa dajú prispôsobiť alebo vypnúť, prípadne snímač pohyb na nejakú dobu pozastaviť a potom sa spustí automaticky.

Dell Optimizer na nastavenie snímačov a hardvéru

Snímač má na starosti aj úpravu jasu displeja. Keď na počítači nepracujete a nezamknete ho, po chvíli displej stmavne. To sa nestane, ak bude pozerať film, ale ak ho napríklad na porade odsuniete ďalej alebo bude vidno, že sa na displej nepozeráte. Potom sa stačí k počítaču iba znova nakloniť a o dve sekundy prebehne rozpoznanie a displej sa vráti na pôvodný jas.

Vďaka výhodnému balíku ESET Family Security Pack ochránite celú vašu rodinu až na 18 mesiacov. Viac informácií na tejto stránke.

Komu by prihlasovanie cez rozpoznanie tváre nevyhovovalo, je tu možnosť prihlásiť sa snímačom odtlačkov prstov. Ten je integrovaný v tlačidle na zapnutie notebooku. Je vpravo hore, kde zvyčajne začína kláves Delete. Nebudete si ho priveľmi mýliť a má výrazne silnejší stisk. Šanca, že si omylom uspíte počítač, keď ste pôvodne chceli niečo vymazať je naozaj minimálna.

Tichý a príjemný

Písanie na klávesnici je príjemné. Tlačidlá majú povrchové spracovanie trochu iné, ako ste bežne zvyknutí. Nie že, by mali iné notebooky výrazne horší povrch klávesov, no tu je to iné. Je radosť prechádzať prstami po klávesnici. Tá je podsvietená dvomi stupňami bielej. V BIOSe sa dá nastaviť, ako dlho budú klávesy svietiť pri napájaní z batérie alebo elektrickej siete.

Displej je lesklý ale má o 9 % znížené odrazy vďaka sklu Gorilla Glass DX. Je to poznať a oceníte to nielen na slnku ale tiež v kancelárii. Odleskov je skutočne minimum, skôr by sa displej podobal na matný, no je žiarivejší a má lepšie podanie farieb.

Rovnako podarený je touchpad. Dobre sa používa a aj použitie bez myši pre vás nebude problém. Jeho reakcie sú presné, povrch je príjemný a nie je tu žiadne odskakovanie kurzora po dotyku na touchpad.

A je tu ešte jedna praktická záležitosť. Otvorením veka sa mení uhol náklonu spodnej časti k vám. Klávesnica sa nakloní a lepšie sa na nej píše. Podobnú funkciu má viac notebookov, vidieť ju môžete napríklad na notebookoch ASUS.

Výkon a používanie

Výkon je jasne dimenzovaný procesorom Intel Core i5-10310U 1,7 ÷ 4,4 GHz. Nie je to stroj na hry, ale na prácu. Je vynikajúco optimalizovaný a Dell sa o svoj hardvér stará. Aj vďaka tomu náš počítač bežal na najnovšej verzii operačného systému Windows 10 v2004. To ale pripisujeme viacerým faktorom, ako napríklad výber komponentov. Aktualizačná služba výrobcu sa postará, aby ste mali vždy aktuálny BIOS a ovládače zariadení.

K dispozícii sú tradičné nástroje, teda napríklad riadenie spotreby a nabíjania cez program Power Manager.

K dispozícii je štandardne rýchle nabíjanie cez USB-C a možnosti, ako šetriť batériu podľa využitia povedzme prevažne v kancelárii alebo pre cestovateľov. Na kapacitu 80 % sa dá nabiť za jednu hodinu. K dispozícii je inteligentné audio, ktoré vytvorí lepší zážitok zo zvuku. Chýba tu klasický nástroj na nastavenie audia, hoci aj tu výrobca spolupracoval s formou MaxxAudio. Je tu možnosť zapnutia dodatočného 3D režimu. Toto je ideálne viac na filmy. Subjektívne bol zvuk najlepší pri vypnutých možnostiach rozšíreného audia.

vynikajúci príjem signálu Wi-Fi siete a v tomto prípade je možnosť využitia typu AX, teda najnovšieho štandardu

Verdikt

Dell Latitude 9510, nuž nestojí málo. Je to drahší z konvertibilných notebookov. Je to ale profesionálny nástroj, ktorý funguje výborne. Technologickými možnosťami sa podobá na sériu XPS. Na pohľad pekný, no vo vnútri plný detailov, ktoré zbadáte ihneď, ako ho začnete používať.

Rýchly štart, automatické odhlasovanie alebo odomykanie počítača, bezproblémový beh systému a vždy dostupné aktualizácie ovládačov. K tomu výbava na firemnú správu a použitie s adekvátnym zabezpečením dát.

Keď peniaze nie sú to hlavné, čo zohľadňujete, toto je naozaj dobrý notebook. V konkurenčnom rybníku by ste síce našli aj lacnejšie kúsky v podobnom vyhotovení. Je to možné a máte na výber. Dell vám dáva konvertibilný notebook plný prepracovaných detailov.

thumbs-up-icon

Výhody

  • Precízny dizajn z hliníka
  • Absolútne tichý, minimálne zahrievanie
  • Pevný kĺb displeja
  • Minimálne odlesky displeja
  • Kvalita zvuku
  • Príjem Wi-Fi signálu

thumbs-down-icon

Nevýhody

  • Vyššia cena

Cena: 2400 EUR

Zapožičal: ASBIS SK

Fotografie: Ondrej Macko

Technické špecifikácie

Model notebooku / ParameterDell Latitude 9510
ProcesorIntel Core i5-10310U 1,7 ÷ 4,4 GHz, 6 MB cache (max. 15 W TDP)
Operačná pamäť16 GB DDR3 (max. 16 GB)
Pevný diskSK, hynix, 256 GB SSD
Hlavný displej15″, IPS, dotykový, max. rozlíšenie 1920 × 1080 px
Grafická kartaIntel UHD Graphics
Porty2 × USB-C / DP / PD, 1 × USB 3.1, HDMI 2.0, microSD, SmartCard, kombinovaný audio
Operačný systémMicrosoft Windows 10 Pro
Rozmery [mm]340 × 216 × 19
Hmotnosť [kg]1,5

Benchmarky

Model / TestyDell Latitude 9510
PCMark 10 – Kancelársky výkon3649
3DMark 11 – Total1819
VR Mark – Orange Room750
HD Tune Pro 5 – Pevný disk 
Average speed [MB/s]460,9
Access time [ms]0,079
Batériové testy 
PCMark 10, Modern Office [hh:mm]8:13
Displej – meranie jasu 
Maximálna hodnota jasu [cd/m2]434,66
Faktor mobility 

 Prečítajte si aj:

Dell XPS 13 2020: MacBook pre Windows 10 (RECENZIA)

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.