Notebook, ktorý prekonáva očakávania. Kupovať ho ako upgrade minuloročného modelu však nemá zmysel. Napriek tomu sme z neho nadšení.

Nový Dell XPS 13 je lahôdka. Notebook, ktorí si kúpia tí najnáročnejší z vás a pravdepodobne to bude ako nástroj na prácu kdekoľvek. Veľmi dobre sa prenáša a celkovo príjemne používa.

Vidno, že toto je prémiový notebook. Ako to už ale býva, prémiový notebook a ultra mobilita si nesie svoju daň a tak tu máte len dva USB-C konektory. V balení je ale redukcia z USB-C na USB-A, do ktorej mnohí zapoja myš alebo externý disk. No a v druhom budete mať napájací kábel.

usb adapter

Spracovanie tela

Celková uhladenosť tohto modelu je vidieť už pri jeho rozbalení a otvorení. Výrobca použil hliník, z ktorého je veko a hlavná spodná časť s bočnými líniami. Hovorí aj o tom, že 25 % plastu pochádza zo zozbieraného plastu nachádzajúceho sa v mori a zvyšok je z recyklovaného plastu.

Dobrý pocit pri písaní na klávesnici vám ale dodá aj jej príjemný zdvih a fakt, že nie je hlučná. Pochvalu si zaslúži aj medzerník, ktorý v mnohých iných prípadoch narúša celkovo tiché písanie na notebookových klávesniciach.

Opierka na dlane je z dvoch materiálov. To podľa toho, ktorú verziu notebooku si vyberiete. K dispozícii je čierny s uhlíkovými vláknami alebo biely so skleným vláknom. Oboje robené tak, aby ste získali zvýšenú pevnosť a odolnosť a zároveň veľmi príjemný pocit na dotyk. Ako vidno, my sme testovali práve verziu so sklenými vláknami.

Displej

Špeciálnu pozornosť sme venovali displeju. Ten bol v našom prípade s Full HD rozlíšením v pomere strán 16:10. Takže sme získali nejaké pixely navyše. Zmena to nie je veľká, ale v rámci detailov a komfortu počas používania a toho, čo sa vám na displej vojde je to fajn.

svietivosť 500 nitov, čo sme si potvrdili vlastným meraním sami. S malou odchýlkou sme dosiahli podobnú hodnotu.

Škoda, že sa displej nedá otvoriť viac. Veko má totiž maximum niekde na úrovni 130°. V praxi nám to len tak tak postačovalo, no je lepšie pri notebooku sedieť. A keďže tu nie je dotykový displej, výrazne nám uhol otvorenia neprekážal.

Jeho výhodou je extra dobrá viditeľnosť aj na priamom slnku. To z neho robí ideálneho adepta na prácu vonku bez toho, aby ste sa museli veľmi sústrediť na to, čo je na displeji zobrazené. Navyše je chránený sklom Gorilla Glass 6. Kto chce má možnosť konfigurácie s dotykovým displejom.

Výrobca ponechal webovú kameru umiestnenú v hornej časti, tu už nerobí pokusy a vyhol sa pridaniu do spodnej časti rámu. Má infračervenú LED diódu a tak sa môžete do systému prihlásiť rozpoznaním tváre.

Displej nazýva InfinityEdge a má skutočne tenké rámiky po všetkých stranách. Vyzerá to veľmi pekne, treba si ale zvyknúť, že displej začína nižšie. Subjektívne máme radšej hrubší spodný rámik kvôli ergonómii. Tu totiž budete často skláňať hlavu, najmä ak je tu limitovaný uhol otvorenia veka. Celkovo pokrýva 91,5 % plochy.

Klávesnica a touchpad

dva stupne podsvietenia. Je biele a pri dostatočnom osvetlení je lepšie ho vypnúť. Inak sa vám na klávesy bude veľmi zle pozerať. V tme je výborné. Navzdory menším rozmerom je tu štandardná klávesnica, hoci časť editačných klávesov sa presunulo na iné klávesy a tak treba častejšie využívať kláves Fn. Vpravo hore je tlačidlo na zapnutie. Jeho súčasťou je čítačka odtlačkov.

Touchpad je špičkový a so svojím skleneným povrchom je naozaj príjemný na dotyk. To hlavné ale je, že sa veľmi dobre používa. Toto je naozaj jeden z málo notebookov pre Windows, kde dokážete fungovať aj bez myši. S myšou je to síce pohodlnejšie pre vaše ruky a celkové ovládanie, najmä rolovanie stránok, aj tak je ale touchpad spracovaný na jednotku.

A opäť platí, ako aj pri minulom modeli, že touchpad stlačíte po celej jeho ploche. Iné notebooky majú tlačidlo riešené inak a už zhruba 1 cm od vrchného okraja ho nestlačíte.

Výkon a výbava

Technické parametre odpovedajú dnešným štandardom a tak nechýba desiata generácia CPU od Intelu. Parametre si môžete pozrieť v tabuľke. RAM však nie je možné neskôr upgradovať, keďže je súčasťou základnej dosky. Pevný disk sa dá neskôr vymeniť za väčší.

Model notebooku / ParameterDell XPS 13 2020
ProcesorIntel Core i7-1065G7 1,3 ÷ 3,9 GHz, 8 MB cache (max. 15 W TDP)
Operačná pamäť16 GB DDR4 (max. 16 GB)
Pevný disk1 TB SSD
Hlavný displej13,4″, IPS, Antireflexný, max. rozlíšenie 1920 × 1200 px
Grafická kartaIntel Iris Plus Graphics
Porty2 × USB-C / DP / TB, čítačka microSD, kombinovaný audio
Operačný systémMicrosoft Windows 10 Pro
Rozmery [mm]296 × 199 × 15

Ocenili sme fakt, že popri vysokom výkone si stále nesie svoje veľké pozitívum vo výdrži. Dostali sme sa na deväť hodín výdrže a to rozhodne nie je samozrejmosťou.

Na výber máte rôzne režimy výkonu a chladenia, všetky sa spravujú nástrojom Power Manager. Notebook ale sám o sebe nie je treba nijako veľmi nastavovať. Riadenie spotreby je vynikajúce a spoľahnúť sa môžete na automatiku. Ide o režim, ktorý sa volá Optimalizované (áno je v slovenčine).

V čase, keď na notebooku píšete texty alebo nie je veľmi vyťažený, je absolútne tichý. To je vynikajúce. Chladenie a celkové nároky na výkon sú optimalizované tak, aby bol notebook po vychladení zase tichý. Trochu sa prichladí a o pár minút budete počuť ako šum ventilátorov ustane.

Benchmarky

Model / TestyDell XPS 13 2020
PCMark 10 – Kancelársky výkon4454
Essentials8917
Productivity6870
Digital Content Creation3915
3DMark 11 – Herný výkon4520
Graphics score4207
Physics score8807
Combined score3861
VR Mark – Virtuálna realita
Orange Room1266
HD Tune Pro 5 – Pevný disk
Average speed [MB/s]1227,2
Access time [ms]0,076
Batériové testy
PCMark 10, Modern Office [hh:mm]9:08
Displej – meranie jasu
Maximálna hodnota jasu [cd/m2]496,8
Teplota – kancelársky / výkonný režim
Klávesnica, najhorúcejšie miesto [°C]31,5 / 41,8
Spodok, najhorúcejšie miesto [°C]33,8 / 43,8

Aj v tomto prípade je súčasťou výbavy trojica funkcií:

CinemaColor – úprava farebnosti displeja podľa sledovaného obsahu, napríklad športových vysielaní alebo napríklad vlastný nočný režim na šetrenie zraku.

CinemaStream – aplikácia na Wi-Fi adaptéri, ktorej môžete definovať prioritu prenosu cez aplikácie v systéme. Vynikajúca vec na určenie priority dátovej prevádzky ako aj konkrétnych limitov prenesených dát za sekundu.

CinemaSound – vylepšenie zvuku integrovaných reproduktorov ako aj zariadení pripojených cez 3,5 mm konektor alebo Bluetooth.

V rámci bezdrôtového pripojenia je tu Bluetooth 5 a Wi-Fi 6 vo forme sieťovej karty Killer AX1650s. K tomu máte obslužný softvér na nastavenie Wi-Fi, streamu, uprednostnení dátovej prevádzky podľa aplikácie atď. Toto je vysoký nadštandard.

Za podobné aplikácie pre Windows platíte. Niečo podobné však získavate v rámci herných notebookov či notebookov pre kreatívcov (nie priamo herný ale so silnou grafikou).

thumbs-up-icon

Výhody

  • Ukážkové spracovanie
  • Odolné telo
  • Super jasný a kontrastný displej, skoro ako OLED
  • Výkon a režimy chladenia
  • Infra kamera
  • Podsvietená klávesnica a jej rozmery
  • Najlepší touchpad, aký sme na ntb s Windows videli

thumbs-down-icon

Nevýhody

  • Iba dva USB-C porty
  • Chceli by sme väčší uhol otvorenia veka

Cena: 2160 EUR

Zapožičal: ASBIS SK

Verdikt

Dell XPS 13 2020 je špička na trhu s 13“ notebookmi (tento má 13,4“). Môžeme ho nasilu kritizovať za dva USB-C porty, no je to takto koncipovaný stroj. Ak chcete zásobu portov, kúpite si iný notebook. Poteší aspoň čítačka microSD kariet. Škoda ale absencie LED diód na boku základne, ktoré ukazovali stav nabitia akumulátora.

Vynikajúci displej, riadenie spotreby, veľké klávesy a celkový dojem. Toto všetko ale bude treba zaplatiť. Je to prémiový stroj. Ak máte na niečo takéto rozpočet, určite ho zahrňte do svojho výberu.

Fotografie: Ondrej Macko

Prečítajte si aj:

Recenzia Dell XPS 13 9380: Rekordná výdrž na batériu

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.