Pracovná stanica, ktorá je priamo určená pre tvorcov náročného grafického obsahu alebo hľadajúcich silný stroj na zabezpečenie vysokého výkonu. Dell Precision je známa séria prenosných počítačov, ktoré sú prepracované do posledného detailu.

Notebook má hrubšie telo, čím sa dorovnáva herným počítačom so silnou grafickou kartou. V tomto prípade výrobca použil grafickú kartu NVIDIA RTX 2000 Ada Generation, ktorá je priamo určená na renderovanie grafiky alebo využívanie nástrojov AI.

Cena tohto modelu je vyššia a rozhodne tak nebude pre každého. Profesionáli ale ocenia všetky dostupné funkcie. Dôležité je tu splnenie ISV certifikácie na to, aby vám na danej konfigurácii bežali kompatibilné programy z radu CAD či renderovanie videa.

3DMark Dell Precision 7680Zdroj: TOUCHIT

Displej

Rozmery počítača sú porovnateľné s inými výkonnými strojmi v segmente 16“ displejov. Výrobca použil pomer strán 16 : 10 a notebook vybavil rôznymi typmi displeja. Siahnuť môžete až po verzii 4K, no my sme mali na test Full HD verziu. Na bežnú prácu rozhodne postačuje a toto rozlíšenie nám pri danej uhlopriečke vyhovuje. S týmto displejom využijete aj softvér s názvom Dell PremierColor, ktorý umožňuje nastaviť farebné profily.

Nedajte sa pomýliť tým, že ide o Full HD displej. Výrobca použil špičkový IPS displej. Okrem nastavení farebných gamutov pre grafikov je tu aj špeciálny profil na zníženie intenzity modrého svetla. Odporúčame využiť nástroj od výrobcu a uprednostniť pred univerzálnym riešením zabudovaným vo Windows. Vyváženie farieb je rozhodne lepšie. Svietivosť displeja sa pohybuje v rozsahu 53,27 ÷ 491,60 cd/m2.

dell-precision 7680

Telo notebooku

Výrobca nič nezanedbal a použil hliníkové telo, ktoré zároveň slúži na lepšie odvádzanie tepla. Predsa len ide o výkonný stroj, ktorý je dodávaný so 180 W adaptérom. Je to snáď najmenší adaptér s týmto výkonom, aký sme kedy videli. Pochváliť treba aj vynikajúci matný materiál okolo klávesnice. Podobné spracovanie opierky na dlane a okolie klávesnice sa dá vidieť aj v modelovej sérii Dell XPS.

Vodoodolná klávesnica má dva stupne podsvietenia, čo by možno nebolo až také zaujímavé, avšak ide o dokonalé podsvietenie. Ťažko uvidíte inde lepšie. Je vidieť, že výrobca zašiel naozaj ďaleko a pripravil produkt hodný svojej ceny. Jedným dychom dodávame, že je vyššia, než by sme si želali.

Pochvalu si zaslúži aj samostatný numerický blok, ktorý sa pridaním vhodných klávesov podobá na samostatnú kalkulačku. Tú mimochodom spustíte prostredníctvom samostatného klávesu na to vyhradeného. Tlačidlo na vypnutie je už klasicky súčasťou bloku klávesnice. Je vpravo hore a so silným stiskom ho nestlačíte omylom.

dell-precision 7680

Najlepší zvuk

Zvukovo sa radí medzi to najlepšie čo v kategórii notebookov, či už pracovných alebo herných, môžete počuť. Zvuk sa dá upraviť cez rôzne nástroje, odporúčame vyskúšať priestorový zvuk 5.1, ak to potrebujete. Na rozdiel od emulácie takéhoto zvuku pri iných modeloch, tu je rozšírenie počtu kanálov naozaj počuť. Zvukový prejav nebude tlmený a zastretý, ale skutočne sa rozšíri s tým, že si ponechá prekreslenie ostatných zložiek, vrátane citeľných basov.

Rozšírené funkcie

Súčasťou konfigurácie bola aj infračervená kamera. Tá slúži nielen na prihlasovanie do systému, ale aj na riadenie inteligentných funkcií. Akonáhle zaznamená pohyb za vami, upozorní vás na prítomnosť druhej osoby, ktorá by mohla pozerať na displej. Ako doplnková akcia je možnosť rozostriť obraz.

Je tu možnosť zamknutia počítača, ak od neho odídete a takisto sa dá voliteľne zapnúť automatické prebudenie po priblížení k počítaču. Funkcie sa nastavujú cez softvér Dell Optimizer. V ňom nastavíte aj ostatné, ako napríklad spôsob nabíjania a šetrenia batérie.

Spotreba v záťaži pri grafických aplikáciách sa pohybuje približne na úrovni 117 W. Pri skutočne náročnom využití, ako je napríklad renderovanie videa alebo využitie grafického jadra na plný výkon, stúpne spotreba až na takmer 180 W. Bežná kancelárska činnosť sa vtesná do 60 W.

Verdikt

Dell Precision 7680 vám dá silný výkon najmä pri tvorbe náročného obsahu. Či už vytvárate 3D, striháte video alebo plánujete využiť AI na maximum, s týmto notebookom sa nemôžete pomýliť. Má výborný displej, exkluzívny zvuk a ako celok pôsobí na jednotku. Tu by sa ťažko hľadalo čokoľvek, čo by sa dalo notebooku vytknúť.

Páči sa nám

  • precízne spracovanie tela
  • vynikajúci výkon na spracovanie 3D a AI
  • displej 16 : 10 s farebnými profilmi
  • systém chladenia a optimalizácia spotreby
  • špičkové ozvučenie

Nepáči sa nám

  • vyššia cena

Zapožičal: ASBIS SK

Technické parametre a benchmarky

Model notebooku / ParameterDell Precision 7680
ProcesorIntel Core i7-13850HX 3,8 ÷ 5,3 GHz, 30 MB Smart Cache (45 ÷ 157 W TDP)
Operačná pamäť16 GB DDR5 (max. 128 GB)
Pevný disk512 GB SSD
Grafická kartaNVIDIA RTX 2000 Ada Generation, 8 GB VRAM
Wi-Fi / BluetoothWi-Fi AX, Bluetooth 5.2
Porty2 × USB 3.2 Gen 2 / DP, 2 × USB 3.2 Gen 2 / TB 4, 2 × USB 3.2 Type-A, HDMI 2.1, LAN, SD, audio
Operačný systémWindows 11 Pro
Rozmery [mm]356 × 258 × 23
Hmotnosť [kg]2,6
ZapožičalASBIS SK
Model / TestyDell Precision 7680
PCMark 10 – Kancelársky výkon7221
3DMark 11 – Herný výkon27657
VR Mark – Orange Room10581
HD Tune Pro 5 – Average speed [MB/s]1846,3
Cinebench R23 – Single / Multi1806 / 19410

Prečítajte si aj:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.