DELL UltraSharp U2424HE je 24-palcový monitor s plochým IPS panelom a rozlíšením 1920 × 1080 pixelov. Vyznačuje sa prirodzeným podaním farieb, ktoré prispievajú k pohodlnému používaniu počas náročného pracovného dňa.

Matný Full HD panel s obnovovacou frekvenciou 120 Hz poskytuje veľmi plynulý obraz, ktorý je výrazne lepší ako pri monitoroch s obnovovacou frekvenciou 60 Hz. Predná strana má minimálne rámiky, ktoré nechávajú vyniknúť moderný dvojfarebný dizajn.

DELL UltraSharp U2424HE: Monitor, ktorý chráni vaše očiZdroj: Dell
DELL UltraSharp U2424HE: Monitor, ktorý chráni vaše oči

Hoci rámiky po stranách sú tenké, spodný je tradične o niečo hrubší. Je pritom zaujímavé, že DELL pri tomto modeli zvolil ovládanie pomocou joysticku. Ide o šikovné riešenie, pomocou ktorého je možné vykonať všetky potrebné nastavenia jednoducho a rýchlo. Po krátkom zoznamovaní s ponukou, je pohybovanie sa v menu pohodlné. Pokiaľ by vám však tento spôsob nevyhovoval, tak nastavenia monitora je možné spravovať aj cez aplikáciu Dell Display Manager priamo v počítači.

Monitor má štandardný pomer strán 16 : 9, pričom panel s podporou 16,7 milióna farieb má odozvu 5 ÷ 8 ms. Typický kontrastný pomer je 1000 : 1. Keďže monitor má vo svojej výbave aj veľké množstvo portov, svoje uplatnenie nájde v kancelárii alebo pracovni. Rozhodne sa však nestratí ani pri prezeraní multimediálneho obsahu.

Elegantný multifunkčný stojan

Z hľadiska dizajnu a použitia má monitor tradičnú konštrukciu, ktorú významne vylepšuje multifunkčný stojan. Ten je možné nielen nakláňať v rozsahu -5° až +21°, ale aj otáčať v rozsahu ±45° a dokonca vďaka pivotu aj otočiť o 90°. Nastavenie výšky monitora je možné vykonávať od 3 do 18 cm, čiže v rozmedzí 15 cm.

Stojan má v spodnej časti organizér na káble, čo zabezpečí, že na stole budete mať vždy poriadok. Nechýba ani uchytenie VESA 100 × 100. Decentná strieborná farba pritom veľmi dobre ladí so zadnou stenou, čo monitoru dodáva luxusný nádych.

Počas testovania sme boli spokojní aj so zobrazovacími možnosťami panela a farebné podanie pôsobilo veľmi prirodzene. Pomocou kalibračnej sondy sme pri prednastavenom kontraste namerali minimálny jas 26,5 nitu a maximálny jas na úrovni 220 nitov. Pokrytie farebných priestorov v predvolenom sRGB režime dosahuje 95,5 % pre sRGB, 73 % pre Adobe RGB a 77,7 % pre DCI-P3. Priemerná odchýlka deltaE je na úrovni 0,18, resp. maximálna na úrovni 1,13.

DELL UltraSharp U2424HE: Monitor, ktorý chráni vaše očiZdroj: Dell
DELL UltraSharp U2424HE: Monitor, ktorý chráni vaše oči

Vo výbave monitora sa nachádza 5 základných farebných profilov. Okrem nich je možné nastaviť aj ďalšie parametre, ktorými používateľ dosiahne ideálne pracovné prostredie. Páčila sa nám zmena zo sRGB na BT.709, avšak najkrajšie farby som dosiahol pri nastavení teploty farieb na 9300K.

Spotreba monitora v pohotovostnom režime je 0,3 W, avšak pri bežnom používaní sa mi podarila dosiahnuť spotreba na úrovni 15 W. To sa však môže veľmi rýchlo zmeniť, keď k monitoru pripojíte všetky podporované periférie cez rozhranie KVM a budete napríklad nabíjať alebo napájať iné externé zariadenie. Vtedy sa môže spotreba monitora vyšplhať až na maximálnych 210 W.

Ukážková ponuka portov

Plusové body monitor DELL UltraSharp U2424HE získava za príkladnú ponuku portov, takmer celá spodná strana monitora je nimi posiata. V ponuke nájdete 3× USB-C, 4× USB-A, port RJ-45, 2× Display port a 1× HDMI port. Ponuku uzatvára 3,5 mm jack na pripojenie slúchadiel alebo externých reproduktorov, monitor totiž neobsahuje zabudované reproduktory.

S monitorom DELL UltraSharp U2424HE je potrebné počítať vtedy, keď chcete monitor, ktorý bude šetrný k vašim očiam, ale zároveň chcete plnú portovú výbavu s možnosťou pripojenia ďalšieho rozšírenia, či už ide o periférie, monitory, reproduktory, avšak pohodlne si nabijete aj smartfón, a to výkonom až 90 W.
Na zvýšené pohodlie počas práce prispeje aj senzor okolitého svetla, ktorý inteligentne optimalizuje jas a teplotu farieb na základe vášho okolia. Zároveň sa do výbavy dostalo vylepšené ComfortView Plus na zníženie škodlivých emisií modrého svetla bez obetovania presnosti farieb.

DELL UltraSharp U2424HE: Monitor, ktorý chráni vaše očiZdroj: Dell
DELL UltraSharp U2424HE: Monitor, ktorý chráni vaše oči

Verdikt

DELL UltraSharp U2424HE je skvelým riešením pre používateľov, ktorí hľadajú kancelársky monitor na profesionálne použitie. Monitor vďaka bohatej ponuke portov poteší náročného používateľa, ktorý chce mať na svojom stole poriadok a všetko dobre organizované. Toto všetko je zabalené do atraktívneho dvojfarebného dizajnu s kvalitným panelom, ktorý je šetrný k vašim očiam.

Cena: 420 €

Zapožičal: Asbis

Prečítajte si aj:

Značky:

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.