Svoj podiel na možnosti hraní hier bude mať najmä procesor Ryzen.

Ten má v sebe grafickú kartu, síce základnú, podobne ako Intel Iris, no s 512 jednotkami typu Shader. Čo to v praxi znamená? Napríklad to, že hru starú 10 rokov si pokojne zahráte na najvyšších alebo takmer najvyšších detailoch. Toto je ideálne pre občasných hráčov a používateľov, ktorí si radi zahrajú aj niečo novšie a chcú vyšší kancelársky výkon v grafike.

Tu má jednoznačne prevahu AMD. Intel sa síce novšími grafikami zastrája už dlhšie, no zatiaľ ešte nie sú k dispozícii. Intel uvádza shader jednotky ako Execution Units a v prípade integrovanej grafiky Iris Xe Graphics.

Možnosti notebooku

Notebook Vostro je ideálny do kancelárie, keď chcete Dell a zároveň požadujete aj čo najrozumnejšiu cenu. Na svoju výbavu má dobre stanovenú cenu. Neporovnávajme teraz iné modely a to, že sú možno lacnejšie alebo výrobca použil väčší disk či pridal na RAM. Tu treba zohľadniť to, že kupujete všestrannú istotu. Je tu HDMI aj LAN konektor a rovnako tak aj čítačka SD kariet. Jediné, čo tu chýba je konektor USB-C. Z praktického pohľadu ale máte univerzálnejšiu výbavu. Skôr vám bude chýbať HDMI ako USB-C, hoci toto je len môj subjektívny predpoklad.

Ďalším dôvodom prečo chápať Vostro 15 ako vhodný univerzálny notebook. Toto je vyslovene tradícia, ktorá sa nehrá na dizajnové zmeny a prináša to, na čo budete zvyknutí a bude vám k úžitku. Konektory sú jedna vec, rovnako ale oceňujem aj numerický blok. To dnes ani na 15,6“ nie je samozrejmosť. Dokonca sú jeho súčasťou ešte klávesy na zapnutie kalkulačky v systéme, vymazanie jej obsahu alebo zámenu „plus/mínus“. Klávesnica je podsvietená, časový interval zhasínania alebo trvalého svietenia, pokým ju nevypnete, sa dá nastaviť v BIOSe.

Práca a výdrž na batériu

Notebook v teste vydržal takmer 9 hodín. Počas mojej klasickej práce sa naň viem spoľahnúť po dobu takmer 7 hodín, s trochou úspory. Teda ak netreba jas na maximum, stlmím ho atď. Je vhodné použiť aj manažment výkonu cez nástroje od Dellu. Rovnako sa mi páči systém, kedy sa bude notebook nabíjať a kedy nie.

Takto si môžete vytvoriť vlastné plány, na šetrenie batérie a na to, kedy ho bude treba na základe vášho rozvrhu počas dňa nabiť, aby ste mali plnú batériu, napríklad pred odchodom domov alebo do práce. V tomto má Dell výrazne navrch a prekonáva ostatných výrobcov.

Procesor je výkonný a kancelárska práca je svižná. Displej má antireflexnú úpravu, čo som ocenil a nie je dotykový. Toto takisto nepredstavovalo prekážku. Tí, čo chcú takýto notebook a nevyžadujú dotykové ovládanie na kreslenie, ocenia práve takúto formu prenosného počítača.

Klávesnica je stredne tichá, nie je ani hlučná ani najtichšia. Po tejto stránke je to v poriadku. Základňa pod ňou je mäkká a tak jemne odpružená. Jedinou nevýhodou by mohol byť uhol otvorenia veka. Je tak na úrovni 130°. Myslím, že to bude postačovať, no neotvoríte ho na 180°. S tým treba počítať.

Do systému sa dá prihlásiť cez čítačku odtlačkov prstov. Je to zároveň tlačidlo na zapnutie. Má silnejší stisk a aj keď je opticky súčasťou numerického bloku, nestlačíte ho omylom. V režime úspory z neho spravíte tichý počítač, to oceňujem všeobecne ale aj pri pozeraní filmov. Notebook je dimenzovaný ako kancelársky, čo vo výsledku znamená, že neruší pri nenáročnom používaní.

V tomto smere mám výhradu k nefunkčnému systému AMD VariBright. Ide o funkciu na stmievanie častí displeja podľa toho, čo máte na obrazovke. Je to nepríjemné a prekáža mi to. Bežne vypnutie cez ovládač funguje, v tomto prípade nie. Ten jav sa neaplikuje pri napájaní z externého zdroja.

Verdikt

Dell Vostro 15 3515 je typický kancelársky notebook s univerzálnou výbavou. Určite ho môžem odporúčať. Je to taká klasika, keď chcete bežný notebook na doma, na prácu a nehľadáte dizajnové výstrelky alebo najtenší model na trhu. Je tu numerický blok, podsvietenie klávesnice, veľmi dobrý energetický manažment a konektorová výbava. Toto dostanete, nič viac nič menej.

Cena: 840 eur

Zapožičal: ASBIS SK

Technické parametre

Model notebooku / ParameterDell Vostro 15 3515
ProcesorAMD Ryzen 5 3450U 2,1 ÷ 3,5 GHz, 6 MB cache (max. 15 W TDP)
Operačná pamäť8 GB DDR4
Pevný disk256 GB SSD
Hlavný displej15,6″, IPS, Anti-Glare, max. rozlíšenie 1920 × 1080 px
Grafická kartaAMD Radeon Vega 8
Wi-Fi / BluetoothWi-Fi 5 / Bluetooth 5.0
Porty2 × USB 2.0, 1 × USB 3.2, HDMI 1.4b, LAN, SD, audio
Operačný systémMicrosoft Windows 10 Pro
Rozmery [mm]358,5 × 236 × 18
Hmotnosť [kg]1,7
ZapožičalASBIS SK
Cena (EUR s DPH)840
Model / TestyDell Vostro 15 3515
PCMark 10 – Kancelársky výkon3594
3DMark 11 – Herný výkon2533
VR Mark – Orange Room555
HD Tune Pro 5 – Average speed [MB/s]663,3
PCMark 10 – Výdrž batérie [hh:mm]8:53
Displej – Maximálna hodnota jasu [cd/m2]251,97
Faktor mobility5,23

Prečítajte si aj:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.