Notebook z firemným servisom a za lepšiu cenu.

Séria Vostro je zameraná na základné funkcie a výbavu. Tým sa výrobcovi podarilo znížiť cenu, stále však kupujete Dell so servisom tejto značky. To bude pre mnohých výhoda a majú tak možnosť kúpiť kancelárske počítače vo väčšom počte a nepresiahnete cenu 1000 eur.

Vostro 3400 sa dá kúpiť aj v 15,6“ verzii, ide o model označený ako Vostro 3500. Nami testovaný má uhlopriečku displeja 14“, no je väčší ako iné notebooky v tejto kategórii. Nakoniec ale to nie je jeho nevýhoda a veľmi dobre sa na ňom pracuje.

Dnes sa výrobcovia predháňajú, kto spraví tenšie rámiky okolo displeja a áno vo výsledku máte notebook s menšími rozmermi pri zachovaní rozmeru uhlopriečky.

Dell na to ide inak a v prípade tejto série ponechal rámiky hrubšie. Najviac to pocítite na spodnej časti. Máte tak displej, na ktorý sa pozerá lepšie a netreba sa k nemu skláňať. To pri notebookoch s minimálnym orámovaním displeja nie je a spodná časť displeja začína nízko. Teraz už len zostáva dodať, že ide o bežný IPS displej s jasom na úrovni 250 nitov. Poteší špeciálna vrstva proti odleskom, no vzhľadom na nižšiu svietivosť nepočítajte, že na priamom slnku niečo uvidíte.

Ako sa používa

Displej máme za sebou a to ako je Vostro koncipovaný, sa nám páči. Telo je plastové, klávesnica nemá podsvietenie a touchpad je hlučnejší. Pre tých z vás, ktorí ste ešte neokúsili ultra tenké notebooky, nepovažujte zmienku o tomto touchpade za smerodajnú. Bude vám pripadať normálny.

Čítačka odtlačkov mi chýbala, no dá sa zvyknúť, že treba do Windows zadávať PIN kód. Kĺb displeja ho otvorí na zhruba bežných 130° a toto nepredstavuje žiadny limit, navyše keď nie je dotykový. Z praxe by vám mohla chýbať konektivita cez USB-C.

Notebook teda nemá možnosť takéto zariadenia pripojiť a musíte ho nabíjať dodávaným 45 W adaptérom. Ten je ale tak malý, až nás to prekvapilo. Skoro by ste ho schovali do dlane. Tuto rozhodne pripisujeme body za zachovanie čo najmenších rozmerov.

Praktickou výhodou je výbava portov. Máte tu LAN, HDMI a ešte aj čítačku pamäťových kariet vo veľkosti SD. Toto už nebýva zvykom, preto takáto výbava poteší. Ak teda výrobca nejde cestou najtenších rozmerov a prináša iný koncept, treba oceniť aj tomu odpovedajúcu výbavu.

Zvláštnosťou pri tomto modeli bola absencia nastavení šetrenia displeja cez aplikáciu od Intelu na nastavenie integrovanej grafiky. V BIOSe sa dá ale šetrenie vypnúť. Áno je to to nepríjemné zatmievanie obrazovky, keď nemáte zobrazené nič biele a neustále krivenie farieb. Skrátka a dobre, kedysi 15 rokov späť to prišlo do systému a ovládačov rôznych grafických kariet a myslím, že je to otravné.

Výkon

Je to kancelársky stroj postavený na 11. generácii Core I5ky od Intelu. Čiže po našom dostanete rýchly počítač aj na úpravu fotiek, prácu s kancelárskymi programami a webom. Po tejto stránke ho nemáme ako veľmi zaradiť, ale keby ste chceli počítač s lepším grafickým výkonom, je dostupná konfigurácia aj s NVIDIA GeForce MX330. Nebude to na najnovšie herné tituly, ale na niekoľko rokov staré hry si trúfnuť môžete. Výkon sa dá doladiť cez nástroj Dell Power Manager.

Ventilátor je hlučnejší no tichým režimom ho o poznanie stíšite alebo úplne vypnete. Toto som ocenil a je to dobrý režim, ako ušetriť energiu. Veď v testoch sa notebook dostal takmer na 9 hodín výdrže. V praxi je to potom nejakých 5,5 hodiny bez šetrenia alebo veľkého obmedzovania. Ďalej je tu Dell Update na podporu aktualizovania ovládačov a BIOS. Toto oceníte a z tohto hľadiska máte prvotriedny servis.

Verdikt

Dell Vostro 3400 je základný notebook na prácu a s 3-ročnou zárukou. Toto bude parameter, ktorý určite zohľadnite pri hľadaní notebooku na homeoffice alebo do kancelárie. Je jasné, že čítačka odtlačkov a podsvietená klávesnica môže mnohým chýbať.

Základom je, že keď chcete Dell a ísť ešte nižšie, dá sa kúpiť s otáčkovým diskom alebo procesorom Intel Core i3. Tiež aj s HD displejom, to ale neodporúčam.

Čím je teda zaujímavý? Výdržou pri práci na batériu, dobrou cenou a tichým režimom chodu. Nakoniec aj nie úplne tenké rámiky vám poskytnú väčšie pohodlie pri pozeraní na displej.

thumbs-up-icon

Výhody

  • Cenový tip na notebook od Dellu
  • Bez tenkých rámikov sa dobre používa
  • Výdrž na batériu

thumbs-down-icon

Nevýhody

  • Žiadne prihlasovanie biometriou
  • Klávesnica bez podsvietenia

Cena: 840 eur

Zapožičal: ASBIS SK

Fotografie: Ondrej Macko

Technické špecifikácie + Benchmarky

Model notebooku / ParameterDell Vostro 3400
ProcesorIntel Core i5-1135G7 0,9 ÷ 2,4 GHz, 8 MB cache (max. 15 W TDP)
Operačná pamäť8 GB DDR4 (max. 8 GB)
Pevný diskSamsung, 1 TB SSD
Displej14″, IPS, Anti-Glare, max. rozlíšenie 1920 × 1080 px
Grafická kartaIntel Iris Xe Graphics
Wi-Fi / BluetoothWi-Fi 6 / Bluetooth 5.1
Porty2 × USB 3.1, 1 × USB 2.0, HDMI 1.4, RJ-45, čítačka SD, kombinovaný audio
Operačný systémMicrosoft Windows 10 Pro
Rozmery [mm]329 × 240 × 19
Hmotnosť [kg]1,59
ZapožičalASBIS SK
Cena (EUR s DPH)840,00
Model / TestyDell Vostro 3400
PCMark 10 – Kancelársky výkon4452
3DMark 11 – Herný výkon3704
VR Mark – Orange Room904
HD Tune Pro 5 – Average speed [MB/s]1491,7
PCMark 10 – Výdrž batérie [hh:mm]8:54
Displej – Maximálna hodnota jasu [cd/m2]250,56
Faktor mobility5,6

Prečítajte si aj:

Dell Latitude 9510: 15″ notebook v kompaktnom rozmere (RECENZIA)

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.